Kérem Várjon!
Cikkek
A cél a világ legjobb rajnai rizlingje
Pincelátogatás: Villa Pátzay
Ercsey Dániel
2018 October 26.

Aki emlékszik rá, annak azért, aki nem, annak azért: van Badacsonyban egy borászati épület, amit 2010-ben az ArchDaily nemzetközi építészeti portál a világ legszebb ipari épületének választott. Talán megosztó, én a kezdetektől rajongója vagyok a mind arányaiban, mind formáját tekintve a tájba illeszkedő feldolgozónak és az alatta húzódó pincének.

Mondjuk akkoriban még nem Villa Pátzay név alatt futott a dolog, hanem a ma is ragyogóan csengő Laposa névvel fémjelezve. Végül úgy alakult, hogy egy hosszasan elhúzódó jogi procedúra végén az ügy megoldása mára a Veritas Borkereskedés tulajdonosának, Pátzay Istvánnak a kezébe került, aki azonnal lemondott a Laposa név használatáról és saját nevére keresztelte a borászatot, a borhotelt és a teraszt. Persze miután megvásárolta az egészet. Bátor lépés, hiszen az embernek csak egy neve van, de a látogatásom után nekem úgy tűnik, István nagyon is komolyan gondolja, hogy itt tíz éven belül ha nem is a világ (bár az a távlati cél), de az ország egyik legjobb rajnai rizlingje fog megszületni!

Első lépésként 2017-ben leigazolta Zsurki Sándort, aki tavaly még csak részmunkaidőben boldogította Badacsonyt, az idei szüretet azonban már főborászként vezényelte le. Bizony, arról a Zsurki Sándorról van szó, akinek a tokaji Andrássy, Pajzos-Megyer és Gróf Degenfeld borokat, de legalábbis egy részüket köszönhetjük és aki Serpens néven saját kis birtokát is építi Hegyalján! Ez egy borőrült számára máris izgalmassá teheti a pincét, “lássuk, mire megy egy tokaji a Balatonnál”, bár erre már ott van Homonna Attila Csopakon. Mindenesetre én kíváncsian vártam a beharangozott 2018-as évjáratot, amit a tartályokból és hordókból becsülettel végignéztünk és azt hiszem nem voltak túlzóak az előrejelzések: a 18-as Pátzay borok elképesztően jónak tűnnek már most!

Sajnos az előző tulajdonosok elhúzódó pereskedése nem tett jót sem az épületnek (ami bár fiatal, mégis fel kellett újítani), sem az ültetvényeknek. A 17 hektárnyi területből 2,5 ha menthető, szürkebarát és olaszrizling a Tégladomb nevű dűlőben, a többi annyira elhanyagolt, hogy végül a kivágás és az újratelepítés mellett döntöttek. Akár ebből is következhetne, hogy mivel a 17-es első évjárat már kapható, valamint ott van a komolyabb mennyiségű 18-as is, a pince felvásárol alapanyagot. Ez nem titok, sőt, az újratelepítés levezénylése után is ez a terv, hiszen az éves 250 000 palackot viszonylag gyorsan 400 000-re szeretnék feltornázni. A cég reputációja tavaly még a megtépázott állapotoknak megfelelően volt kellően alacsony, mostanra azonban már kialakulni látszik egy kezdődő bizalom a szőlőtermesztők és a Pátzay birtok között.

Az épületben végrehajtott első fejlesztés is a dolgozók komfortérzetének javítását célozta, de már kész vannak a tervek a tartálypark bővítésére, a hűtés korszerűsítésére, egy vinotéka kialakítására, lesz kis kiülős terasz és ajándékbolt is. Közben ott van fent a hegyen a környék legjobb fekvésű hotelje, mellette pedig a Pátzay Kert, ami tulajdonképpen a Laposa terasz másik fele, attól csak egy fal választja el. Csodás innen a kilátás, szemközt Fonyód, tiszta időben még Légli Géza is látszik, alattunk a Balaton és a szőlők, nem csoda, hogy már a tervezett teljes felújítás és átalakítás előtt rengeteg érdeklődő van a leginkább esküvő-helyszínként értékesített Kertre. Hamarosan a hotel éttermének is új üzemeltetője lesz, a borászatot és a Kertet pedig sétaúttal és golfautókkal kötik majd össze, hogy egyértelmű legyen a kapcsolat.

Nem lenne tisztességes, ha amolyan hordóminta riportként Pátzay István és Zsurki Sándor minden titkát felfedném, de addig is, amíg a 18-as borok meg nem jelennek a polcokon, előrebocsátom, hogy mind fehérben, mind rozéban, mind vörösben érdemes lesz keresni a Pátzay nevet a címkéken. Badacsony nyert magának egy innovatív, kereskedelmi szemlélettel megáldott szereplőt és egy zseniális borászt, a fogyasztók pedig egy új színfoltot a hegyen. Már csak azt a beharangozott prémium Rajnai Rizlinget várom és teljes lesz a boldogságom!

Programajánló
2019. Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2019. 03. 01. 9:00 - 17:00
New York Palota Budapest, Erzsébet körút 9–11.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
2019. 03. 14. 18:00 - 22:00
Kalamáris Pécs, Rákóczi u. 30.
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
2019. 03. 29. 18:00 - 21:00
Kalamáris Pécs, Rákóczi u. 30.
30
31