Kérem Várjon!
Cikkek
A sauvignon blanc és a buborékok
Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc NV
Jenei Balázs
2019 December 27.
A sauvignon blanc népszerűsége az elmúlt 20 évben folyamatosan növekedett, aminek köszönhetően nagyon sokféle bor készül napjainkban a fajtából. Azonban habzóbor, vagy pezsgő formájában nem túl gyakran lehet kóstolni a fajtát, hazánkban ezzel ritkán kísérleteznek. Az Etyeki Kúria most pezsgőbort készített a fajtából.

Ha valaki figyelmesen követte a borászatok posztjait a 2019-es szüretben, akkor láthatta, hogy sokan kezdtek kísérletezni habzóborral, vagy pezsgővel. A pezsgőnek valamint a buborékos testvéreinek a térnyerése vitathatatlan a fogyasztók körében, egyre többen keresik őket, hiszen könnyedek, alacsonyabb alkoholúak, a buborékok pedig egy izgalmas pluszt adnak hozzá az italhoz. Ez a termelőknek is lehetőséget ad, hogy kísérletezzenek és új termékkel, termékekkel jelentkezzenek a piacon.

A december 7-i pécsi Adventi Borszalonon a szerencsések már kóstolhattak az Etyeki Kúria standjánál egy új pezsgőbort, már a 2019-es évjáratból. Az akkor még titokzatos, jelöletlen palack azóta megkapta a ruháját, és a Sparkling Sauvignon Blanc nevet viseli. A nem hétköznapi név megfejtésében a hátcímke siet a segítségünkre: Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza ismét kísérletezett a sauvignon blanc-nal, és a fajta mustját zárt tartályban erjesztette. Így az erjedés során felszabaduló szén-dioxid nem tudott távozni a tartályból, hanem megmaradt a borban, és az így keletkező pezsgőt további két hónapig érlelték finomseprőn. Ha valaki jártas a pezsgőkészítésben, annak ismerős lehet ez a technológia: elsősorban Olaszországban, Asti-ban készülnek így a buborékos italok. Az Asti-ban készülő pezsgők legnagyobb része édes (Spumante), azonban ma már létezik a száraz, Asti Secco is, amit a Moscato Bianco fajtából készítenek az olaszok. Az Etyeki Kúriánál sem egy édes pezsgő elkészítése volt a cél, hanem egy gyümölcsös, brut pezsgővel szerették volna meglepni a fogyasztókat.

A pezsgőborról megkérdeztük Mérész Sándort is, aki elmondta, hogy a pincészetnek a sauvignon blanc az egyik fő fajtája, ezért kísérleteznek vele, keresik a lehetséges útjait, mert szeretnék kitolni a fajta határait. A korábbi projektboros kísérletek után egy dél-afrikai sauvignon blanc pezsgő volt az, ami megadta a lökést a Sparkling Sauvignon Blanc irányába. Először az elképzelés volt adott, hogy egy nagyon fiatalos, nagyon könnyű pezsgőbort szerettek volna készíteni a fajtából, megőrizve annak a gyümölcsös, friss, virágos aromáit. Miután a Sparkling Sauvignon Blanc ötlete megvolt, utána illesztették hozzá a technológiát, ami a legalkalmasabb volt arra, hogy elkészüljön a megálmodott bor. Így került kiválasztásra a mustból erjesztés technológiája, ami szakmailag is komoly izgalmakat tartogatott a borász számára is. Mérész Sándor elmondta: ő is kíváncsi arra, hogyan fog fejlődni a pezsgőbor, illetve mennyire fogja elnyerni a fogyasztók tetszését.

Etyeki Kúria – Sparkling Sauvignon Blanc NV

Illatban édeskés, haribo-s, fehér virágos, őszibarackos, mellette picit vágott füves, zöldfűszeres. Nem harsogó, inkább, picit hűvös és kellően behízelgő. A kortyban a buborékok kezdetben nagyon intenzíven nyitnak, azonban hamar megszelídülnek, és némelyik el is illan. Az ízben inkább a hűvösebb, zöldfűszeres, gyógynövényes, vágott füves jegyek dominálnak pici fanyarsággal, amit a megmaradt 10 gramm cukor kellemesen kerekít le a korty második felében, és behoz egy őszibarackos, virágos vonalat is az ízjegyek közé. Nem egy bonyolult pezsgő, viszont nagyon szerethető: kereksége, apró és barátságos buborékai, valamint könnyedsége, és jól ihatósága miatt sokak kedvencévé válhat. Aperitifként, vagy csak egy könnyed pezsgőzéshez prosecco helyett remek választás.


Fotó: Szőke Péter