Kérem Várjon!
Cikkek
A téli mustra legjobb borai
Pécsi Borozó 2017/4 Mustra
zoranka
2017 December 30.

A szokásos negyedéves bormustránkat november elején a pécsi Kikelet étterem és kávézóban rendeztük meg, itt kóstoltuk meg azokat a borokat, amelyek az ősz folyamán beérkeztek szerkesztőségünkbe. A tizenhárom kóstoló jó része már az elmúlt két évben kialakított csapat tagja volt, de ezúttal akadtak minden bizottságban borászok, szinte minden régiós borvidékről. A legjobb borokat mutatjuk.

A borokat minden esetben a borászatok vagy kereskedőik küldik be a tesztelésre, amelyet igyekszünk a lehető legnagyobb körültekintéssel megszervezni. Mindent a borok érdekében, így folyamatosan csiszoljuk a lebonyolítást, több fordulóban, többszörös kóstolással igyekszünk minden bornak a lehető legtöbb esélyt adni a lehető legteljesebb bemutatkozásra.

A Mustrára ezúttal 58 bor érkezett be, ezek közül 47 tétel került be a 80 pont felettiek társaságába. Az alapelvünk ezzel kapcsolatban továbbra is: 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, ami a listánkba bekerült, mindegyik bor vállalható tétel.

A téli Mustra abszolút vörösborosra sikeredett, a kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon hármasa volt a legsikeresebb. Az újborok is szépen szerepeltek, akadtak köztük igencsak bizakodásra okot adó tételek. Van lehetőség tehát ezen a télen is kóstolgatni, a személyes ízlés és az a bizonyos pénztárca szabhat csak határt a válogatásnak.


A legjobbak

Bodri Pincészet Faluhely Kékfrankos 2015 (Szekszárd)

Illatban nagyon jellegzetes, szépen nyílik, egyre intenzívebb. Kortyban letisztult ízek, tömény gyümölcsösség, némi csokoládéval, fűszerekkel. A fahasználat mértékletes, sűrű, jó testű, mégis szép arányokkal rendelkező bor, egyszerre tartalmas és jóivású, kedves és rétegzett, hosszú és emlékezetes. 91/100 pont.
Pincészetben, 3000 Ft

Sebestyén Csaba és Csilla Porkoláb-völgyi Franc 2015 (Szekszárd)

Érett fűszerpaprika, vanília, rózsabor jön az illatából, nagyon intenzív, nagyon határozott, Kortyban tejkaramella és édesfűszerek, créme brulée egy leheletnyi őrölt borssal. Jó savak, mértéktartó tannin, figyelmes érlelés zamatossága. Nincs benne túlzás, ettől izgalmas. 91/100 pont.
Bortársaság, 5650 Ft

Göndöcs Lajos Kékfrankos 2013 (Szekszárd)

Hozza a kékfrankost, meggyes, fűszeres illat, majd kicsit erősebb tanninérzetes, de egyensúlyban maradó korty. Tartalmas, gazdag bor, amiben még bőven van potenciál, van lehetőség, érlehető és  mégis benne van minden, amit egy kékfrankosban keresünk. 90/100 pont.
Pincészetben, 2 100 Ft                                                           

Horváth Pince Madarász Cuvée 2013 (Tolna)

Fűszeres piros bogyósok, borsos, szép gyümölcsösséggel, jó savakkal. Jól eltalált házasítás, van benne erő, mélység, lendület és élet is, nem nehezedik el, nincs túltolva a hordó. Igazándiból étel mellé teljesedhet ki, elég sokrétűen lehet párosítani. 90/100 pont.
Pannon Borbolt, 4 790 Ft                                                                      


A téli Mustra további borai a nyomtatott Pécsi Borozóban találhatók meg, országszerte az újságárusoknál vagy előfizethető a postán.

Következő Mustránkra a borok leadása személyesen 2018. január 26-ig lehetséges, a borokat szerkesztőségünk új címén várjuk minden pénteken 9-12 óra között: Pécsi Borozó szerkesztősége, 7625 Pécs, Nyírfa u. 24. vagy leadhatók január 24-ig a villányi, siklósi és szekszárdi hegyközségeknél. Postacímünk: Vinoliva Kft., 7634 Pécs, Árvácska u. 3.

A bormustrára elsősorban a Pannon Borrégió borait várjuk, de örömmel kóstolunk a régión túli borvidékekről is.



Ahogy mi pontozunk:

98-100
CHAMPION: kivételes, tökéletes bor.

92-97                  
NAGY ARANY: egyedi, elegáns, nagy bor.

86-91                  
ARANY: komplex, karakteres, nagyon jó bor.

80-85                  
EZÜST: átlagon felüli, tartalmas, jó bor.            

74-79                  
BRONZ: korrekt, különösebb erények és hibák nélkül.