Kérem Várjon!
Cikkek
A harmónia titka
Csokoládé és bor
zoranka
2012 October 05.

Az utóbbi pár évben lett divat a bor és a csokoládé párosítása. Előbb jöttek a vörösborok a tömény csokis desszertekhez, aztán megjelentek a bonbonok és furfangos ízvilágú töltelékekkel igyekeztek párt találni a borok között, végül már a fehércsoki és a fehérbor is jegyben kezdett járni az ilyen kóstolókon. Van aki idegenkedik ettől, mondván a csoki ugyanúgy nem való a borhoz, mint a fagylalt vagy a savanyúság, mások meg éppen izgalmakat találnak a harmóniakeresésben. Mi régóta nyomon követjük a siklósi-máriagyűdi Kakas Bonbon útját, most épp a pécsi Addóban értük őket utol.

(Szabó János, Riczu Tamás, Tésenyi Andrea) Fotók: Wéber Tamás

A Kakas Bonbon saját borsort hozott ki, helyi termelők boraira építve (Riczu Tamás, Bakonyi Péter, Ruppert Ákos), amelyekhez csokoládékat is ajánlanak. Az egyedi boroscímkéket Lőrinczy Judit tervezte, az estén körbekérdezgettem, a többségnek bejött ez az egyedi, rajzos, tájképes, sztoris, vidám címkecsalád. Nekem speciel tetszenek, mert egyediek és mert illenek Tésenyi Andreához és Szabó Jánoshoz, vagyis a kakasbonbonosokhoz.

Muskotálykrémes étcsokoládé bonbon robbanó cukorral (Riczu-Stier Cimbora gyöngyözőbor 2011)

Az első páros vicces, duplapezsgést hozott a szánkba, a tejcsokis bevonatú robbanócukor rögvest pezsegni kezdett, a muskotály gyöngyözését erősítve fel, a krém elolvadt a szánkban. Nem várt sikeres kezdés, én tartottam a párosítástól, de aztán a bonbon már vizuálisan is meggyőzött. Szépen megmunkált, jó arányokkal megalkotott édesség volt, a borral együttműködött, a bor önmagában talán kevesebbet nyújtott, ez esetben a csoki lendületbe hozta.

Narancshéjjal fűszerezett fehércsokoládé minitábla (Riczu-Stier Olaszrizling 2011)

Siklósi borosgazdának kötelező a rizling, mondta el Riczu Tamás, mi el is hisszük neki, mert évről-évre ő hozza ki a legmegbízhatóbb olaszrizlingeket a borvidéken. A csokoládé önmagában nekem túlzóan hozta a narancshéj-kesernyét, viszont az olaszrizlingbe meg teljesen belesimult, krémesebbé tette, kihozta a gyümölcsösségét, a végén a kesernyéjét nem erőaítette fel, inkább édeskesernyévé alakította. Az olaszrizlinget magában vagy a minitáblával együtt is ajánlhatjuk.

Ananászkrémes tejcsokoládé bonbon (Bakonyi Péter Tiglio 2011)

Csoki és bor kóstolásánál előbb a bort kell megízlelni, aztán a csokit, aztán újra a bort. Bakonyi Péter hárslevelű és olaszrizling házasítása (amelybe kevés chardonnay is került) az este egyik meglepetése volt. Telt, zamatos, érett gyümölcsös, trópusi gyümölcsös, jó savakkal, szép, feszes szerkezettel. A bonbon hihetetlenül intenzív, nagyon ananászos, önmagában hihetetlen élmény, de a bort nekem egysíkúbbá tette, csak a trópusi, azon belül is az ananász maradt meg, hosszasan ráadásul a szájban. Talán az egyetlen páros volt, ami külön-külön nagyobb élmény volt, mint együtt.

Aszaltszilvalekváros étcsokoládé trüffel (Ruppert Ákos Cabernet Franc 2009)

Ha a Tiglio volt a fehér meglepetésbor, akkor vörösben Ruppert Ákos franc-ja. Korábbi évjáratot a fajtából már kóstoltam tőle, ez a bor nagyon bejött. Erőteljes, de jó gyümölcsösség, tömény erdei gyümölcsösség van benne, no meg szilva, érett meggy, szeder, aszalt áfonya jön a kortyban. Krémes, testes, hosszú bor, s azért lett ilyen, mert Ákos saját bevallása szerint a „hagyom még” technológiát alkalmazza, vagyis megadja neki azt az időt, ami kell a kellő érettséghez. A csoki a borhoz alkalmazkodott, hozzásimult, működött.

Fodormentás étcsokoládé bonbon (Riczu-Stier Cabernet Sauvignon 2009)

Kapunk egy kis csokit a borban is, szép fűszereket és kellemes édes–hordós jegyeket. Kóstolva sem okoz csalódást, telt, érett és már ilyen fiatalon is nagyon egyben van. Meleg a korty, szép hordófűszerekkel és szájban szétolvadó csokival. A fodormentás töltelék hozzátesz a borhoz, valami pluszt ad neki, jól állnak egymásnak, passzolnak a zamatok, ízek.

Tengerisós karamellkrémes étcsokoládé bonbon (Riczu-Stier Villányi Cuvée 2009)

No kérem, ennek nem kéne működnie. Sós, édes, karamell, bor nem működhet. És mégis van valami kémia a játékosok között, a bonbon talán egy kicsit több a bornál, talán egy kicsit felülkerekedik, annyira határozott, definiált ízek jönnek, hogy nem is lehet másként. A bor pedig szép, ismerjük, kedveljük, nekem a kávés-dohányos, csokis ízek továbbra is megvannak benne, legalább kettő kellett volna a jobb megismeréshez, majd bepótoljuk.

Kávébabban sült marhahátszín mézes-chillis glace rozmaringos burgonyapüré (Ruppert Ákos Cabernet Franc 2009)

A sok csoki után hús, egy szépen érlelt és jól megsütött hátszín, kávés-rozmaringos ízekkel. Élveztük, finom volt, a cabernet franc passzolt is hozzá, de a cabernet sauvignonnál sem botlott meg a harmónia. Az Addo konyháját irányító Horváth Tamás lelkes, kreatív fiatal séf, az általa megálmodott konyha egy stabil, megbízható, de olykor kellemes csalódásokat is okozó bisztrókonyha.

A bonbonok és a borok tavaszig biztosan a pécsi Addo kínálatában lesznek, akár helyben kóstolásra és összekóstolásra is lehetőség van, a borok decinként 220-700 forint között mozognak, palackáron 1500-4900 között lehet hazavinni őket. A bonbonok egységesen 195 forintba kerülnek, hazavinni vagy ajándékba díszdobozokban is lehet őket.