Kérem Várjon!
Cikkek
Bor, csoki, randevú
Tóth Ferenc Pincészet és Fabric Csokoládé
Novák Barna
2020 February 24.

Elkészültek az egri Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric Csokoládé új bor-csoki párosításai, így nem volt más hátra, mint hogy elmenjünk erre a különleges randevúra és megkóstoljuk őket a Pasaréti Club Étteremben. A borokat Tóth Katalin borász, a csoki-csodákat pedig a manufaktúra két mestere, Takács Viktória és Ulcz Adél mutatta be. 

A köszöntőben Tóth Katalin elmesélte a 35 éve működő egri pincészet és a csokis hölgyekkel való barátságuk történetét („minden egy palack traminivel kezdődött”), majd Adél eligazítást tartott a bor és a csoki kóstolás szabályairól. Mert ugye nem lehet csak úgy, ész nélkül bort és csokoládét kóstolni…  

Útmutató borok és csokoládék közös kóstolásához

Először is mindig a borral kezdjük, mégpedig egy szép nagy korttyal. Forgassuk meg a kortyot a szánkban rendesen, hogy a teljes szájüreget betöltse, és lassan nyeljük le. Ezután harapjunk hozzá a csokoládéból, azt is lassan forgatva a szánkban, hagyva, hogy az lassan olvadjon el a nyelvünk egészén. Ezután újra kortyintsunk egy kis bort és várjunk. Ideális esetben a kettő kölcsönhatásából valami egészen elképesztő új érzet, új ízek és aromák keletkeznek. Pihenjünk. Lazítsunk. Akár csukjuk is be a szemünket. A következő párosítás megkóstolása előtt pedig öblítsuk ki a szánkat vízzel.

A csokoládék jellemzése hasonlít a borleírásokéhoz, de csak részben:

Megjelenés: figyeljük meg, mennyire fényes, intenzív a csokoládé színe. Milyen a tapintása, mennyire selymes. Ha szemcsés vagy repedések vannak benne, az hibát jelenthet.

Illat: vizsgáljuk meg, mennyire intenzív az érzet, de még ennél is fontosabb, hogy mennyire gazdag, mennyire összetett.  

Hang: roppantsuk szét a csokoládét kezünkkel a fülünk mellett. Figyeljük meg, mennyire volt éles a hang és utána mennyire határozott a keletkezett törésvonal. (Ezt bornál max. a pohárnál próbálhatjuk ki)

Íz: kóstoljuk meg végül a csokoládét, figyeljük az ízek hosszúságát, lecsengését, összetettségét, a textúra krémességét és olvadékonyságát.

Látjuk, nem is olyan egyszerű ez a csoki és borkóstolás! A veszélyekről nem is beszélve: Adél és Viki külön felhívták figyelmünket, ne akarjunk mindent megenni, mert utána nem férünk ki az étterem ajtaján.     

 

Ezek után lássuk a randevúra érkezett párokat:

Kékfrankos Rozé 2019 + Salamon-szigeteki kakaóbab tuile

Első párosunk bora, az egri borvidék zászlós szőlőfajtájából készült rozé, a Tóth pince idei legelső újbora. A szőlő szeptember végén még a tőkén lógott. Ezt az első tételt mindig izgalommal várja a pincészet, mert megmutatja, milyen lesz az idei évjárat: élénk savaival, üde gyümölcsösségével nagyon kellemes ivású. Hozzá a csokoládé nem klasszikus értelemben vett csoki, hanem egy ropogós kakaóbab csipke (tuile, ejtsd ’tvil’), amihez a babot egy olyan csendes-óceáni szigetről szerezték, ahol mindössze két állandó lakos van! Együtt kóstolva szinte berobban a szánkba az új érzet: a bor a csokitól még élénkebb, még feszesebb savú lesz, üdítő, frissítő hatása szinte felvidít. Kirobbanó kezdet!

Egri Csillag 2018 + Citromos-fahéjas pekándió drazsé

A drazsé alapját képző citromos-fahéjas fehércsokoládé – Adél szerint - a legkönnyebben párosítható fehérborokhoz. Adél ezzel a csokival 2016-ban ezüstérmet nyert a londoni nemzetközi csokoládé versenyen, majd a következő évben drazsé kategóriában is! Citrusos, muskotályos, virágos jellege jó párban áll az Egri Csillaggal, ami Eger ikonikus fehérbor házasítása (itt fele egri- és királyleányka, a másik fele olaszrizling, hárslevelű és muscat ottonel). Nagyon szerethető párosítás, szinte láttuk az egri és pasaréti csillagokat is!

Rajnai Rizling Superior 2018 + Tejcsokoládé levendulával és kajszival

A rajnai Egerben viszonylag ritka, Katalinnak sincs sok belőle, vigyáz is rá, mert egyik kedvenc fajtája. Hozzá a csoki kicsit megosztó párosítás, talán a levendula miatt, ami sokaknak „nagymama ruhásszekrényét” juttatja eszébe. Pedig aki szereti, nagyon izgalmas játéknak lehet részese! A 39% ecuadori Arriba kakaóbabból készült csoki krémes, kekszes, kicsit virágos ízeit szépen egészíti ki a savanykás kajszi, ami visszavesz az édességből, és inkább a csoki citrusosságát, gyümölcsösségét hangsúlyozza, a levendula pedig csábos pikantériát ad neki. A rajnai a maga neutrális, minerális jellegével éppen ezeket a jegyeket emeli ki, amit lehet vagy szeretni, vagy nem. Nekünk nagyon ízlett a megosztó páros is!

Kadarka 2017 + São Tomé étcsokoládé fekete szezámmal és málnával

Ez a bor nem a megszokott vékony, simogatóan fűszeres kadarka vonal, hanem inkább egy határozott savszerkezetű, intenzív aromájú, picit mazsolás, gyümölcsös kadarka. Ilyen markáns borhoz markánsabb csoki is illik. São Tomé Afrika nyugati partjainál található vulkanikus sziget (1001 km²), kakaói a legmagasabb minőséget képviselik. Gazdag mineralitását, gyümölcsös, szinte füstös jellegét még jobban kiemeli a pörkölt szezám és a fanyar málna. Mindez a kadarkával nem mindennapi, de nagyon izgalmas és szerethető páros!

Egri Kékfrankos Superior 2016 + Dominikai étcsokoládé 64% kumquattal és kesudióval

Ez az első olyan bor-csoki páros, amelyet előzőleg sokáig próbálgattak közösen a hölgyek. „Ez a bor zseniális!” – kiáltott fel Adél, amikor elsőször kóstolta a „kékcímkés” kékfrankost. Nagyon testes (14,5%), olajos és sokrétű bor: meggyes, cseresznyés, édes fahéjas fűszeres jegyekkel. Olyan csokoládét kerestek hozzá, ami hasonlóan mély, intenzív, kakaós íz jegyekkel bír, de mellette dohányos, füstös, vaníliás is. Így esett a választás erre a dominikai csokira. Hozzá a kumquat (törpemandarin) aszalt-kandírozott, mézes íze a borral kóstolva szinte berobban a szánkba! A pörköletlen kesudió pedig a bor hordós-pörköléses jegyeit hozza vissza. Vagány egy páros!

Egri Bikavér Superior 2015 + Dominikai étcsokoládé 64% chai latté-val és vörösáfonyával

A bikavér Eger védjegye és „hungarikuma” (legutóbbi egri sajtó utunkon részletesen írtunk róla ITT). Adél és Viki a bor finom fűszerességét akarta tovább kibontakoztatni az előzőleg is használt dominikai étcsokoládé „megbolondításával”. Így esett a választás a chai latte fűszerre, amely kardamomos, szegfűszeges, mézes, tejporos, feketeteára épülő jellegével jól működik borokkal. A kölcsönhatás az áfonyával karöltve, amely visszahozza a bikavér feketebogyós gyümölcsös jellegét is, egyszerűen frenetikus. Nagymama fűszeres szilvalekvárját érezzük a szánkban bársonyos, szűnni nem akaró lecsengéssel. Klasszikus, tuti páros!

Egri Várvédő 2016 + Madagaszkári tejcsokoládé 44% kakaóbabbal és málnás balzsamecettel

A Várvédő a Tóth Pincészet csúcsbora, ami egy bordói házasítás (cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot), kishordóban érlelve. Meglepődhetünk, hogy csúcsborhoz miért „csak” 44%-os csokoládét párosítunk? Azért, mert ez a „Viki-szíve-csücske-csoki” kakaóbab törettel készült, amelynek cseressége bőven felhúzza a csokit abba a magaslatba, ahol már versenyezni tud a bor elképesztően gazdag beltartalmával. Viki sokáig áradozott a termőterületről: Madagaszkár Sambirano völgyének ültetvényeiről úgy mesélt, ahogy egy szőlész a dűlőkről, külön részletezve, szerinte melyik területen jönnek ki legszebben a kakaó citrusos jegyei. Katalin a Várvédő borról zengett éneket, mi pedig a kettőről együtt. Csúcs ez a párosítás!

Egri Leányka Superior 2018 Késői szüret + Kubai étcsokoládé 75% karamellizált physalisszal és fahéjvirággal

Ehhez a pároshoz álljunk fel mi is egy pillanatra! Adél is megadta a módját, hogy ezúttal nem fejből, hanem lapról olvasta fel az általa írt ismertetőt, ami inkább hasonlított ódához, mint leíráshoz. Méltán! Hallgatva és kóstolva is „őszi színekbe öltözött tájak” jelentek meg lelki szemeink előtt, szánkban pedig szerelmes csókok íze, fűszeres almakompót és sült alma zamata olajos akácmézzel. A selymes tapintású, dohányos karakterű kubai csoki diszkréten füstös világa a karamellizált pysallis (földi cseresznye) és a fahéjvirág simogatóan lágy savaival karöltve és az egri leányka borral kóstolva felerősítették egymás fűszerességét, lágyan kidomborították egymás legszebb vonásait, és egy lélekmelengető, mennyei forralt bor érzetét keltették bennünk. Katalin 3 éve megkülönböztetett gondoskodással ápolja 7 hektárnyi egri leánykáit, belőlük született ez a csodálatos félédes bor. A bor-csoki sor „legromantikusabb” párosítása volt ez!

Bor és csokoládé kézen fogva mentek haza aznap este… Jó hírünk, hogy minden Gombóc Artúr is kifért a Pasaréti étterem ajtaján, nemcsak teli hassal és teli szívvel, de rengeteg új tudással is. Tavaszra készülődve szívből ajánljuk a Tóth Pincészet és a Fabric Csokoládé termékeit külön-külön is, de leginkább együtt. Köszönjük a meghívást Tóth Katalinnak!