Kérem Várjon!
Hírek
Borhírek a nagyvilágból
Jakab Tamás
2021 June 09.
Világörökség lett a wachaui kőfal, Frízföldön is termesztenek már szőlőt, robotok küzdenek a lisztharmat ellen és sok már kis színes hír érkezik összefoglalónkban, a világ borsajtóját szemlézzük.

UNESCO Örökség része a kőfal

Az alsó-ausztriai mezőgazdasági tevékenység szimbólumai, a meredek lejtőkön folyó művelés fenntartása, az erózió meggátolása érdekében épített (száraz) kőfalak (azaz, mindenféle kötőanyag nélküli falak) az UNESCO Kulturális Örökség listájára kerültek. Szőlészeti vonatkozás: a Wachauban található szőlők mintegy 40%-át védi ilyen kőfal, összesen kb. 2,5-3 millió négyzetméteren biztosítva a termelést.

(forrás:https://www.der-winzer.at/news/2021/05/trockensteinmauern-ist-unesco-kulturerbe.html)

Megindul a szőlőtermelés Kelet-Frízföldön

Pontosabban újraindul. Merthogy a filoxéravész előtt már volt, most azonban, 150 év után újra telepítenek szőlőt az északi német körzetben. Egyetlen hektáron, 4450 tőkét, 1:3 arányban két gombarezisztens (Piwi) fajtát, Souvignier Gris-t és Solaris-t. Hogy pontosan hol? Breinermoor, Kreis Leer, az Ems folyó és az Északi-tenger között. Az indok? Többek között az, hogy a napsütéses órák száma majdnem eléri a Stuttgartban mérhetőt, és a két fajta jól bírja az időnként azért extrém klímát (szél, időnkénti kemény fagy). És, hogy mennyi a napsütéses órák száma Stuttgartban? Tavaly bizony 2160 óra, de az elmúlt tíz év átlagában is 1890 óra.

(forrás: https://www.der-winzer.at/news/2021/05/weinbau-in-ostfriesland.html)

Robottal a lisztharmat ellen

A pandémia (és a pandémiai kutatások) egyik mellékhatásaként az oregoni Villamette Valley Vineyards borászatnál a Thorvald nevű kertészeti robot UV-fény kibocsátása segítségével semlegesíti a lisztharmat-fertőzést. Éjjel, hogy a lisztharmat természetes UV-rezisztenciáját kikerülje. Agyő kemikália, agyő kén. Ja, a viking név azért, mert a robot a norvég Sagarobotics cég fejlesztése.

(forrás: https://magazin.wein.plus/news/weingarten-roboter-bekaempft-echten-mehltau-mit-uv-licht-roboter-thorvald-arbeitet-ohne-fungizide-und-schwefel

La Rioja osztódás

A közigazgatásilag Baszkföldön található DO Rioja Alavesa borvidéket 40 termelő akarja elhagyni, és "Viñedos de Álava" néven tovább termelni. A közvetlen az EU-hoz beadott pályázat célja a helyi termelői, borkészítői különbségek jobb kidomborítása. Az ügy nem előzmény nélküli, 2016-ban már volt egy hasonló javaslatuk, akkor azonban ígéretet kaptak a Rioja Alavesa Ellenőrző Tanácsától – amik azóta sem lettek beépítve…

(forrás: https://magazin.wein.plus/news/40-spanische-bodegas-wollen-do-rioja-alavesa-verlassen-gruppe-plant-gruendung-einer-neuen-do-vinedos-de-alava)

Dűlőárak Bordeaux-ban

egy hektár presztízs terület Pauillac-ban 2020-ban 2,8 millió euróba került, átlagosan. Ez 2019-hez képest 18,8%-os növekedést jelent. Pomerolban is mélyen a zsebbe kell nyúlni, a tényleges adásvételek a legjobb dűlőkben 2 milliós hektáronkénti áron keltek el. Margaux-ban már megúszhatjuk 1,5 millióval is. Bordeaux AOC területet viszont már rongyos 150 ezerért is lehet kapni. Hektáronként és euróban…

(forrás: https://magazin.wein.plus/news/preise-fuer-spitzenweinberge-im-bordelais-steigen-trotz-corona-drastisch-premium-lagen-in-pauillac-kosteten-2020-rund-2-8-mio-euro-pro-ha)