Kérem Várjon!
Cikkek
Borrégiós szerveződés
Köztestület lett a Pannon Borrégió
emzé
2009 January 18.

Ellenvélemény és tartózkodás nélkül megalakult a Pannon Borvidéki Borrégió Társulás (röviden Pannon Borrégió) idén január 14-én, a Tolna megyei Kölesden. Az alakuló közgyűlés teljes egyetértésben Schmidt Győzőt, az előd szervezetnek számító Pannon Borrégió Egyesület alapítóját, a Tolnai Borvidék hegyközségi tanácsának elnökét választotta meg öt évre elnöknek, alelnökének pedig a másik három borvidék hegyközségi tanácsainak elnökeit: a pécsi Hárs Tibort, a szekszárdi Heimann Zoltánt és a villányi Bock Józsefet.

 A Pannon Borrégiót kihirdető novemberi miniszteri rendelet alapján a szervezet ezután hivatalosan, mint köztestület folytathatja a munkáját. Alapítói a négy borvidék hegyközségi tanácsai, akik szervezetenként három tagot (elnök, titkár, küldött) delegálnak a testületbe.

Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a borvidékek ezentúl is megőrzik függetlenségüket, és a szuverenitásukat semmi sem veszélyeztetheti. „A Pannon Borrégió csak egy plusz lehetőség, melynek előnyeit mindannyiunk jól felfogott közös érdeke kihasználni.”

A tanácskozás résztvevőinek egy része

A hegyközségi tanácsok mellett a borvidék más szakmai szervezetei is képviseltetik magukat a köztestületben. A közgyűlésekre meghívandó szervezetek (például a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete) tanácskozási joggal rendelkeznek az üléseken.

A Pannon Borrégió pedig valóban rögtön megkezdte feladati ellátását: péntekig egy új javaslatcsomagot juttattak el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, melyben véleményezve a készülő új bortörvényt, annak egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatára, pontosítására tettek javaslatokat.