Kérem Várjon!
Cikkek
Borscs, kőttes, prosciutto
Falusi Vendégfogadók IV. Országos Sütő-Főző Fesztiválja
Dr. Szabó Géza
2009 October 05.

Ez a hétvége nem teljesen úgy alakult, ahogy szerettük volna. A Pécsi Borozó stábja erősen megfogyatkozva (ideiglenesen Velencében, Brüsszelben és St. Paulsban állomásozó egységeinken túl némelyek még undok vírussal küszködtek), de azért helyt próbált állni a borgasztronómiai rendezvényözönben. Villányban két napon át is jelen voltunk rövidebb-hosszabb ideig (holnap szóban-képen is adunk hírt), viszont Hosszúheténybe sajnos nem jutottunk el. Beszámolt viszont e remek rendezvényről dr. Szabó Géza barátunk, aki a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke és ekként a falusi turizmus egyik fő mozgatóereje is vidékünkön.

Késő nyári ragyogás, 70 féle étel, versengő csapatok határokon innen és túl, valamint több ezer érdeklődő, elégedett látogató. Ez lehet a rövid mérlege a hosszúhetényi sportpályán október 3-án, szombaton megrendezett „Falusi Vendégfogadók IV. Országos Sütő-Főző Fesztiváljának”. A 17 versengő csapat között Erdély (Háromszék), Szerémség (Kórógy) és Kárpátalja (Mezőkaszony) vendégfogadói is helyet kaptak a hazai megyék és Baranya ízmesterei mellett. Még Hosszúhetény olasz testvértelepülésének, Morolónak a delegációja is megjelent. Vidám csapatuk külön programként, fantasztikus sonkákkal, sajtokkal, valamint kemencében sült malaccal vendégelte meg a hálás közönséget.

A sütő-főző fesztivál igazi kihívás volt idén is a versengő vendégfogadók számára. A reggel kiosztott, közel 12 kg-os alapanyagcsomagban a szokásos zöldségfélék és fűszernövények mellett, ott lapult egy kilogramm alma is. Ez már előre jelezte, hogy a húsfélék választéka sem lesz mindennapi. A közel hat kilós csomagban egy egész sertéscsülök, sertésmáj, filézett pulyka felsőcomb és egy kiadós vaddisznóhús adag is lapult. A verseny fontos szabálya volt, hogy az ételek csak szabad tűzön készülhettek fa, vagy faszén felhasználásával!

A csapatoknak négy óra állt rendelkezésére a teljes alapanyagcsomag feldolgozásával elkészíteni és feltálalni egy menüsort. Déltájban, a csodálatos késő nyári napsütésben gyülekező közönség szorgosan munkálkodó, időnként a bográcsok és grillsütők füstjében el-eltűnő vendégfogadókat láthatott. Már ekkor ínycsiklandozó illatok érkeztek a csapatok felől. A színpadon egymást váltották a hagyományőrző zenét és táncokat bemutató csoportok.

A délutáni zsűrizést követően a több ezer látogató is belekóstolhatott a bográcsok, tárcsák és grillrácsok finomságaiba. A csapatok igazán kitettek magukért, a közel 70-féle étel között a megszokott pörköltek, grillezett sülteken túl, gazdag vadragukat, a népi konyhát idéző tartalmas leveseket, sőt még édességéket is kóstolhattak az addigra már étvágyra kapó látogatók. A kiadós kóstolgatást a helyi borosgazdák nedűi tették könnyebben emészthetővé.

A Nemzeti Gasztronómai Szövetség szakmai zsűrijének szokás szerint nehéz dolga volt. A megszületett döntés a jelek szerint egybeesett a közönség véleményével is. A számos különdíj mellett, amelyek közül a közönség díját a morolói olasz vendégek kapták, az első helyet a kárpátaljai Mezőkaszony vendégfogadói érdemelték ki. A borscsos ihletésű tartalmas levesüket nagyon gyorsan elkóstolták a látogatók. A második díjat az ormánsági vendégfogadók érdemelték ki. Sültjeiket, „kőttes” levesüket egy szinte tájházba illően kialakított konyhában készítették el. Harmadik díjat a múlt év győztesei, az erdélyi Háromszék vendégfogadói kapták. Ízletes és ötletes étkeiket gyönyörű terítéssel és kiegészítő, otthonról hozott sajtokkal, édességekkel tették még kelendőbbé. A vidám vetélkedés végén a szervező Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség embernyi méretű fakanala, a verseny vándordíja is új gazdát kapott. Ebben az évben Háromszékről érkezett és Kárpátalja felé vett irányt a büszke és boldog győztesek díjai mellé csomagolva!

A deréktájékon elnehezült közönség még végigjárhatta a kézművesek sátrait, tesztelhette egészségét az egészségsátorban, vagy gyermekeivel együtt népi játékokon tehetett próbát. A gyönyörű napot utcabál zárta, ahol némi táncos kalóriapusztítás mellett, a versengő csapatok tagjai és a szervezők is lazíthattak végre. Sok élmény, számos hagyományos érték és igazi újdonság is megjelent a fesztiválon, amelyet jövőre is meg kívánnak szervezni.

Programajánló
2020. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
2020. 11. 07. 17:00 - 23:00
Pócz Pincészet Balatonlelle, Kishegy
8
9
10
11
12
13
14
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
15
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30