Kérem Várjon!
Cikkek
„Bortrezort nem tervezünk”
Mokos Családi Pincészet, Palkonya
Mester Zoltán
2013 August 14.

Villányi borvidéki léptékkel mérve is jelentős, Palkonya határain belül pedig látványos és példa nélküli borászati és turisztikai magánberuházást valósított meg a Mokos Családi Pincészet. A borászat már beköltözött az egykori kőfejtőben felépített új épületbe, mely ugyan látványában és hangulatában élesen elüt a palkonyai pincesor hagyományos présházaitól, de a látképet nem zavarja meg és új lehetőségeket ígér a térségnek.

Kétségkívül a Villányi borvidék legszebb, legintimebb és legautentikusabb pincesorai Palkonyán és Villánykövesden találhatóak. A borvidéket ábrázolandó általában ezek a képek jelennek meg, jellegzetességüknek és környezetük viszonylagos érintetlenségének köszönhetően többször, mint a borvidéki központ népszerű pincesora. Különlegességük ellenére mégis csak kicsit vannak jobb helyzetben, mint a számottevő borkészítő tevékenység nélkül lassú pusztulásra és feledésre ítélt egyéb pincefalvak, présházak és szőlőhegyek szerte az országban.

Néhány kiemelt időszakot leszámítva (Pünkösdi Nyitott Pincék, Ördögkatlan Fesztivál, ünnepek és szezon) inkább csak átmenő forgalom jellemzi a két települést. Palkonyán jobb a helyzet: a helyi borászok és az önkormányzat sokat tesz a borturizmus célzott irányításáért, hangsúlyosabb a falusi vendégfogadók száma és a csak Palkonyához kötődő, a piacon szép borokkal megjelenő, stabil lábakon álló pincészetek sora is. Mondhatni, jobban pezseg az élet, ami most a műemléki környezetben lévő pincék mellett a Mokos Családi Borászatnak köszönhetően kaphat új lehetőséget és lendületet.

A figyelemreméltó méretű borászati központ léptékváltást is jelenthet a kis településnek: a borászati részen túl vendég-befogadóképességével, vendéglátásával, állandó nyitva tartásával és hiánypótló szolgáltatásaival sok látogatót vonzhat a Villányi borvidék keleti felére. A tervek és a fejlesztés sokrétű és komplex: a „szokásos” elemeken túl a völgyben halastó, halbolt, diákszálló, kemping, apartmanházak, állatfarm és egy több mint 2 km nyomvonalon, felújított gőzmozdonnyal haladó birtokvasút is kialakításra kerül, ami az egykor a Montenuovo-családhoz tartozó területet élményvölggyé varázsolhatja. A borászati központ egyik gömbkupolája alatt ráadásul már nyár végére elkészül egy háromszáz főt befogadó,  modern, klimatizált színházterem, ami kulturális lehetőségek terén is megemeli a falu pozícióját Pécstől délre. Szinte minden lesz, csak bortrezor nem a sziklafalat is felfedő látványpincében.

Olyan komplex, hiánypótló turisztikai- és szolgáltatáscsomagot szeretnénk kínálni, mely egy egész család több napos kikapcsolódását biztosíthatja, kiegészítve a borvidék már jól működő kínálatát – magyarázza a közgazdász végzettségű Mokos Péter, aki a pincészettel kapcsolatos operatív feladatokat irányítja. A pincészet teljes borértékesítését helyben szeretnénk lebonyolítani. A programkínálattal jól kiegészíthetjük a siklósi–harkányi fürdőket és a hangsúlyt leginkább a borra helyező Villányt.

A család évekkel ezelőtt kezdett bele hosszú távú elképzelései megvalósításába a borvidéken. A villánykövesdi felmenőkkel bíró családfő, a mérnök végzettségű, a vállalkozást koordináló Mokos Gábor már akkor erről álmodott, amikor még hosszú évekkel ezelőtt a völgyet elborító bozótosban, eliszaposodott halastavak között túráztak. Első lépésként egy 45 hektáros gyümölcsös telepítésével alapozták meg a családi vállalkozást a kilencvenes években. Később a család átvette a villánykövesdi Hotel Cabernet üzemeltetését, majd 2003-ban, kipucolva az elerdősödött Weingarten dűlőt, újra szőlőt telepítettek a területre. Bár a feldolgozó jóval nagyobb mennyiségű bor befogadására képes, nem tervezik a 15 hektáros szőlőterület növelését.

A Mokos Pince ugyanis a borkészítés tekintetében is több lábon áll, ami a borásztársadalom egy részében váltott ki bizalmatlan pillantásokat. A jó befektetésnek bizonyuló, primőr és alapanyagként értékesített gyümölcs felvásárlási árának meredek zuhanása után döntöttek úgy, hogy gyümölcsbor készítésébe fognak. Jelenleg a saját termésű gyümölcsök 5–10 százalékát dolgozzák fel ilyen módon, ez viszont a borforgalom 50 százalékát teszi ki.

A gyümölcsborokra hasonlóan kell tekinteni, mint a rendes borokra – magyarázza Péter. Egy teljesen más műfaj, melyben ugyanúgy lehet rosszat és magas minőséget készíteni. Voltak, akik sokat ártottak a gyümölcsboroknak kihasználva a hézagos szabályozást, de ez a bor esetében is elmondható. Hiszek abban, hogy a szőlőből készített borra jellemző magas elvárások, a minőségi elkötelezettség ugyanúgy érvényesíthető a gyümölcsborok esetében is.

A rendhagyó és szokatlan megoldások ellenére a pincészet nagy lehetőségeket kínál Palkonyának, és képes lehet elérni és megszólítani egy jelentős réteget. S bár a feldolgozó modern és határozott megjelenése véletlenül sem műemléki, elhelyezkedésénél fogva nem lóg bele a pincesor szépségébe.