Kérem Várjon!
Cikkek
Buborékos sauvignon
Egy bor: Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon NV
Tüske Gyöngyi
2020 February 12.
Az Etyeki Kúria új tankpezsgőjét az Adventi Borszalonon kóstoltuk először, most a pincészetben a Sparkling Sauvignon Blanc a hónap bora - végül is farsang van, báli szezon, egy pohár pezsgő, vagy kettő, akár egy palack is lecsúszik. Főleg, ha egy könnyed buborékost választunk. A sauvignon blanc-ből készített pezsgőről Mérész Sándornál, az Etyeki Kúria főborászánál érdeklődtünk.

Nemrég jött ki az Etyeki Kúria első pezsgője, jól tudom?

Mérész Sándor: Az első pezsgőnk a piacon, de igazából ez a második. Az első még érik a pincében. Etyeket történelmi múlt köti a pezsgőkhöz, a borvidék a 19. századtól beszállítója volt a budapesti pezsgőházaknak és a mai napig vannak itt a Törley Pincészetnek szőlői. Pár éve az etyeki borászatok elindultak a klasszikus pezsgők készítésével és mi sem szerettünk volna kimaradni ebből a történetből, mert a pezsgő valahol mégiscsak a borkészítés csúcsa. Egy teljesen külön szakma, nagyon komplex tudást igényel, aminek még a tanulási fázisában vagyunk. A 2018-as szüretből megszülettek az alapborok és elindult 2000 palack pezsgősítése. Egy viszonylag hosszan, legalább 18 hónapig érlelt pezsgőben gondolkodunk.

Milyenek az alapborok?

Klasszikus pinot noir és chardonnay házasítás a palackos erjesztéshez, ebben a két fajtában hiszünk, mert a legjobb pezsgők ezekből készülnek. Hosszú távon ezekben a fajtákban gondolkodunk, van pár olyan telepítésünk, ami kimondottan alkalmas lesz a pezsgőkészítésre, de még nagyon fiatal ültetvények, szóval itt is majd az idő fog hozni egy minőségbéli emelkedést. Másik történet a sauvignon blanc pezsgő, ami már a piacon van. Az egy teljesen más vonal, egy tankpezsgő, inkább könnyedebb, gyümölcsösebb, egy Astit kell elképzelni. Az a különlegessége, hogy nem az alapbornak az utólagos erjesztéséből készült, hanem mustból erjesztettük nyomásálló tartályban. Nagyon finom, friss, gyümölcsös pezsgő.

Abból hány palack készült?

Kb. 10.000, most gyűjtjük a fogyasztók visszajelzéseit, szeretnénk majd minden évjáratban elkészíteni. Ez az első tankpezsgőnk, vagyis ez nem teljesen igaz, mert 2006-2007 környékén készült egy nagyon kis széria királyleányka pezsgő kísérleti jelleggel.

A palackos erjesztésű mikor lesz elérhető?

Májusi töltés volt, ha 18 hónap érlelésben gondolkodunk, akkor 2020 végén vagy 2021 elején, közepén fog kijönni. Folyamatosan kóstoljuk, és majd ha úgy állapítjuk meg, hogy olyan, amilyenre gondoltunk, akkor fog piacra kerülni. Nem szeretnénk elkapkodni, azt szeretnénk, hogy a legjobb formáját mutassa.

Itt készülnek a Kúriánál?

Igen, helyben készítjük. Akkor tudunk komoly tapasztalatot szerezni a pezsgőkészítésben, ha minden mozzanatát mi végezzük. A pezsgő töltéséhez különösebb technológia nem kell, később pedig klasszikus kézi rázás lesz. A pezsgő egy külön világ, túl nagy tapasztalatom nincs benne. Nem ugyanaz megkóstolni egy pezsgőt, mint elkészíteni azt. Havi szinten megkóstoljuk, hogy hogy fejlődik. Kicsit elfogultan kóstolunk, külső szakembereknek még nem mutattuk meg, mert még nagyon nyers állapotában van, de nekünk tetszik. Egyelőre ennyit tudunk róla mondani. Később be fogunk vonni objektív szakembereket is, hogy értékeljék. A tankpezsgőt bérben, egy partnercégnél készítjük, mert ahhoz elég sok technológia kell, ami itt nem áll rendelkezésre.

Milyen pezsgő lesz? Brut nature, brut?

Még nem tudjuk, ahogy majd alakul. December 16-án kóstoltuk a kismartoni kollégákkal az Esterházy Borászattól és az volt a konklúzió, hogy még nagyon nyers, de már kezd kialakulni a krémes struktúrája. Majd ha az érlelés végén vagyunk, akkor eldöntjük, hogy marad-e így natúr pezsgőnek vagy kap-e dosage-t. Ez még távoli dolog, majd csak egy év múlva fogjuk véglegesíteni, így ezt most nehéz még megmondani.