Kérem Várjon!
Cikkek
Egy évtized Borozó
Karácsony előtti szerkesztői gondolatok
Győrffy Zoltán
2017 December 24.

Kedves Olvasó, a téli számunk megjelenésével bizony a negyvenedik Pécsi Borozó látott napvilágot, a tizedik évfolyam zárása. Tíz év elég hosszú idő, van akinél már szokássá váltunk, mások meg még mindig nem is hallottak rólunk. Elég nagyok vagyunk, hogy országszerte jelen legyünk az újságárusoknál, vagy előfizetésben minden postán, viszont elég kicsik ahhoz, hogy a hirdetési piacon szinte láthatatlanok legyünk. Röviden szólva még mindig keressünk a helyünket, bár az utolsó két év már abban erősített meg, hogy jó utat találtunk.

Nehéz ma Magyarországon középutasnak lenni. Mi nem akarunk csak a túlművelt, mindentkóstolt, szakmázó elit bormagazinja lenni, de szeretnénk, ha egyre többen innának bort sokkal tudatosabban. Nem mi mondjuk meg, melyik az egyetlen követendő gasztroirányzat, de mutatunk tippeket, szerintünk kik csinálják jól a dolgukat, hol érdemes, mit érdemes enni. Nem vagyunk sörguruk, de a sörforradalom magával ragadott minket is, bele szeretnénk látni a palackba, mi hogyan készül, mi miért készül és azt hisszük, ez érdekli az olvasót is.

A Pécsi Borozó regionális gasztronómiai és bormagazin, de országos terjesztésű. Elsősorban a közeli helyeket járjuk, itt is megunhatatlan a sokszínűség, de kikacsintunk egyre gyakrabban másfele is, itthonra, külföldre, mutatunk jó példákat, adunk utazási tippeket. Érdekes ez helyben, a régióban és azon túl is talán.

Sokan javasolták, vegyük már le a Pécsit a fejlécből és csak Borozóként menjünk tovább. Gondolkodtunk is rajta komolyan, de egyelőre még biztos marad. Mert ezek vagyunk mi, bár egyre több munkatársunk van máshonnan is, de a mag, a szerkesztőség, az életünk központja itt van, ebben a városban Mi innen látjuk a régiót, országot, világot. Nem pécsi a magazin a témákat illetően, de nagyon is pécsi a szemléletét megragadva.


Volt már olyan pillanat, hogy abbahagyjuk. Voltunk albérletben két évig a Made in Pécsben, ezúttal is köszönjük, jó volt együtt is. Persze külön azért sokkal jobb, ezt tudtuk mindig. Voltak, akik kiszálltak, mások visszatértek és mindig jönnek új arcok, akik továbbviszik a tüzet.

Lapzárta előtt újra költöztünk, a szerkesztőség piciny irodát kapott és egy nagyobbacska raktárt, palackoknak, magazinoknak, emlékeknek az elmúlt évtizedből. Ha költözünk, akkor megmaradunk, akkor megyünk tovább. Nem adjuk fel, pedig sokszor vagyunk az energia végén, a pénz végén, de valahogy megoldjuk mégis, mindig megjelenik a következő.


Van azonban sok minden, amit újra kellett gondolni. A magazin két évvel ezelőtti arculati átalakulása, a terjesztés átalakítása országossá, az előfizetés átadása a postának mind olyan lépés volt, ami kicsit racionalizálta a működésünket. Vannak azonban olyan tevékenységeink, amiket nem tudtunk finanszírozhatóvá tenni, ezektől, elsősorban rendezvényektől, meg kell válnunk, jövőre kevesebb helyszínen, kevesebb alkalommal találkozhatunk saját szervezésű megmozdulásokon, viszont lesz egy újabb is, ami még nagyon tervezés alatt áll, de az biztos, hogy Pécsett lesz és a Pécsi Borozó Fesztivál nevet kapta a munkacímként.

Teljesen más koncepció lesz, mint az eddigi rendezvényeink, sok újdonsággal, sok olyan ötlettel, ami még nem nagyon volt idehaza és ebben elsősorban azokra számítunk, akik az elmúlt évtizedben velünk voltak, mellettünk voltak, velük együtt szeretnénk továbblépni, szintet lépni.


Más munkák miatt – hiszen mindannyiunknak elsősorban hobbi ez a lap – kevesebb időm volt annyit járni a pincészeteket, annyi új helyre eljutni, mint korábban. De nemrég tettem pár körutat és hihetetlenül élveztem ismét a beszélgetéseket, régi ismerősökkel és új barátokkal, fel lehetett töltődni pár óra alatt, annyi kedves visszajelzést kaptunk. Jövőre megint több időt szánok a Pécsi Borozóra, több időt azokra, akikkel, akikért, akiknek készítjük a lapot.

Hiszünk benne továbbra is, hogy kell egy ilyen médium, amely értékeket közvetít, amely felvállalja a saját régióját, amely nyitott az újra, a jóra, a kísérletezésre és a tradíciókra. Hiszünk a nyomtatott magazinban, mert amit mi mesélünk, ahhoz kell idő, kell pár perc nyugalom, kell odafigyelés és nem csak gyors pörgetés a mobiltelefon képernyőjén.


Az értékekhez nem is olyan rég elkezdtük hozzátenni például a sört, ami egy fél oldal sörös tartalommal indult és most eljutottunk addig, hogy 12 oldalon indítottuk el a Pécsi Sörözőt, hogy legyen egy megbízható, print ismeretterjesztő fóruma is a sörnek. Nem a bor kárára és nem létezik olyan, hogy választani kell, boros vagy-e, sörös vagy-e! Mindenben van minőség és ha megismerjük, akkor minden alkalomhoz a megfelelő italt tudjuk kiválasztani. Van, hogy ez bor, van, hogy ez sör, lehet whisky (egy újabb, most másodszor jelentkező rovatra hívom fel itt a figyelmet) vagy épp pálinka.

Egyet tartsunk szem előtt: legyen jó! Csak azért érdemes olvasgatni italokról, ételekről, hogy magabiztosabban kapjunk mindig jó, válaszuk mindig jót és kevesebbet csalódjunk, kevesebb pénzt adjunk ki hitvány élelmiszerekre vagy italokra. Az élményért mindig megéri, ráadásul a jó nem mindig drágább.

Drágább a Pécsi Borozó sem lesz, idén is tartjuk árainkat, olvasóink a laphoz, hirdetőink a felülethez változatlan áron juthatnak 2018-ban is. Online meg ingyenes, az elmúlt két hónapnál biztsan gyakoribb frissüléssel - persze jólesik, ha néha kattintotok a hirdetésekre is.


Legyen békés és boldog a Karácsonyunk, ünnepeljük vidáman az új esztendő érkezését, jósoljunk együtt évjáratot a januári Vince-napon, gyűjtsük az élményt, éljük az életet mosollyal az arcunkon!

Azt persze ne feledjük sosem: borozni mindig csak mértékkel, a bort élvezzük, ne az alkoholt!