Kérem Várjon!
Cikkek
Élménypillanat
Egy bor: Schunk Cabernet Sauvignon 2015 (Pécs)
Jakab Tamás
2020 March 26.

Schunk Józsi cabernet sauvignonjait egyszer 18-tól talán 09-ig sikerült visszafelé kóstolgatni, és, egyikük sem vallott szégyent, több dolgot is bizonyítva - nagy az érési potenciálja, a hosszúhetényi/mecsekoldali meredek déli-délnyugati dűlőkön érzi talán magát a legjobban, az egész országban a fajta, és, nem utolsósorban Józsi kiváló borász. Ezúttal a 2015-ös újabb (vissza)kóstolása történt meg, talán az Éjszakai rohanás c. De Niro-Charles Grodin (Beethovenből ismertebb…) film alatt, ha már bezártság.

Nos, 2015. egy elég jó évjárat volt, nem esett sok eső, az cserébe elég jól eloszlott, így nem volt bonyolult a védekezés, viszont aszályveszély sem alakult ki. Szép, de nem kiugró minőségű termésnek örvendhetett szinte mindenki, mindenhol. Ez a cabernet sauvignon-on is látszik, az alkohol 12,5%, ennél általában (jóval) többet tud ez a fajta. Viszont jól áll neki, de nagyon. A Schunk Pince nem arról híres, hogy túlhasználnák a hordót, Józsi is szereti megmutatni a fajtát, és ez meg is valósul.

A lassan 4,5 év ellenére egészen gyümölcsös, az elsődleges jegyek dominálnak, csak a gránát peremmel rendelkező mélyrubin szín árulkodik kissé az életkorról. Az illatok és az ízek ugyanazok, nagyon finoman rétegződik egymásra a fekete cseresznye, a szeder, a fekete bors, egyik sem dominál, ízben még a hordóhasználatból érkező némi pörkölt kávét is engedik megmutatkozni. Mind közepes intenzitással. Palackérés? Az, kérem, alig, ha ez egy 17-es tétel lenne, simán aláírnám. Sőt, árulkodó, hogy a tanninok még mindig nem simultak bele teljesen a kortyba – ez a bor kérem még messze felívelő szakaszban.

Voltaképpen ez is a probléma vele: mivel már a pincében sem kell sok embernek összegyűlnie, hogy kezet-lábat igénybe véve megszámolják a még rendelkezésre álló palackok számát, erről a borról sem fogjuk megtudni soha, hogy a most kiosztandó 89/100 pont még hová mehetne/mehetett volna feljebb.

Ez van. Marad a pillanatnyi élmény.