Kérem Várjon!
Cikkek
Friulano kalandor (2)
Szerdai Borklub Kedden: Los Angeles jelenti
Borturista
2010 February 05.

Csak hogy mi se maradjunk ki semmi jóból, gyorsan megalakítottuk a Szerdai Borklub Kedden Los Angelesi tagozatát és megtartottuk első hivatalos kóstolónkat, méghozzá pénteken. Összesen négyen voltunk (még van hova fejlődnünk), a feladat itt is az volt, hogy Collio Orientaliból származó borokat hozzunk. Itt L.A.-ben szerencsére elég jó a felhozatal külföldi borokból, mi a BevMo-ba mentünk (ez egy borszaküzlet-lánc), hogy kiválasszunk néhány palackkal. Collio Orientaliból kb. öt félét találtunk, viszont mindegyik Pinot Grigio volt. Hármat vettünk végül, az egyik 10 dollárba került, a másik kettő 13 körül volt. Frank Úrék egy Barolot hoztak, igaz, kicsit messzebbről, Piedmontból, de legalább vörös is volt a sorban.

Campanile Pinot Grigio 2008 Friuli-Grave

Intenzív, kitartó illatok, az üres pohár is sokáig tartja még az aromákat. Tagadhatatlanul hordós, mellette édeskés, egzotikus gyümölcs illatok, főleg banán. Felfedezhető még valami mezős, füves illat is. Ízben könnyű, de tartalmas, lecsengése is egész sokáig tart. Savakban stabil, jó balanszú, fajtajelleges. Érdekes volt a dugója, először találkoztam ilyennel. Elsőre úgy néz ki, mint a Twin-Top dugó, de ha jobban megnézzük, a két végén van egy vékony fólia réteg a dugón. Érdekes! 87 pont ($10)

Ruffino-Lumina Pinot Grigio 2008

Illatban és színben is visszafogottabb, mint az előző, kis büdösség jön belőle, ami szerencsére hamar kiszellőzik. Ízben vékony, szintén egzotikus, kókusz és banán. Könnyű, egyszerű bor, gyors lecsengése csak egy kis kesernyés ízt hagy maga után. 81 pont ($13)

Conte Brandolini D’adda Pinot Grigio 2007

Szinben mélyebb, illatban igen hordós, ízben is ez dominál. Laza test, savak kilógnak, nincs balanszban az egész. Nem is olyan fajtajelleges, nem az a krémes, simulékony, inkább karcos. Minél többet emeljük az orrunkhoz, annál inkább emlékeztet dohányra az illata. 84 pont ($13)

Barolo La Loggia 2005

Rubinvörös, kicsit áttetsző. Határozott, kitartó illatok, málna, szeder, cseresznye, dohány,és valami hűsítő illat is. Nagyon gyümölcsös, nem túl testes, lágy, de azért érzékelhetően ott vannak a tanninok is. Kellemesen fűszeres, fahéjas. Finise közepesen hosszú. Igen kellemes fajta. Olasz paradicsomos kajákhoz biztosan nagyon jól megy. 90 pont ($15)

És ha már belekezdtünk, nem hagyjuk annyiban a témát, úgy döntöttünk, hogy pár hétig maradunk az olasz boroknál, jövő héten szicíliai borokat kóstolunk. Ebből egész jó a választék, legalább 30-40 palackos készletet találtunk a fent említett áruházban belőlük. Aztán jön Toszkána, amiből olyan sok van, hogy vagy 3-4 hónapig kéne komolyan piáznunk, hogy végig kóstoljuk az összeset. (Ámbátor a következő borklubban bikavérek lesznek, ezt vajon hogy oldják meg Los Angeles-i tagjaink? - a szerk).

Címkék