Kérem Várjon!
Cikkek
Hétvége Olaszliszkán?
A hárslevelű földjén
Ercsey Dániel
2020 November 08.

Hát persze! Nehogy bárkit is elriasszon a település neve! Liszka ugyanis többször lepett meg ottjártamkor, mint egész Hegyalja együttvéve.

Az eredetileg katonai őrtoronynak épült olaszliszkai templomtorony igazodási pont, hiszen Sárospatakról és Bodrogkeresztúrról is jól látni, ha a megfelelő helyre megyünk fel szétnézni. De vajon akkor is így marad-e a helyzet, ha ellátogatunk a településre? Ennek jártunk utána még szeptemberben, amikor Tokajból érkezvén egy nyaralóhajóval kikötöttünk a liszkai stégen, közvetlenül a komp után.

Samuel Tinon, Gyökösi Attila (Grund Studio), Ercsey Dani és Mathilde Hulot a fedélzeten (fotó: Koltai Piroska)

Azt már régóta tudjuk, hogy Olaszliszka frankofil település, köszönhetően Mathilde Hulot-nak és Samuel Tinonnak, mi is velük kezdtük a beszélgetést és a kóstolást. Samuék ráadásul új kóstolótermet alakítottak ki a szomszédjukban, így most már többen is leülhetnek ha éppen a település borát, vagy éppen a legendás száraz szamorodnit szeretnék megkóstolni.

Olaszliszka Hárslevelű 2017

Illatában szép fajtajelleg, fehér virágok és zamatos gyümölcsök. Kóstolva könnyed, mégis feszes, köszönhetően az élénk savérzetnek, ami viszont egy cseppet sem zavaró, a korty végét lekerekítő maradékcukor miatt. Szép egyensúlyban van a gyümölcsösség és a játékos savak, a lecsengése közepes. Kedves bor. 86/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Ha megéhezünk, az egykori kocsma már Matolcsi Wine Bar néven kínálja (két nyelven!) a levest és a négy féle főételt, persze ne számítsunk holmi fancy romkocsmára, de a lehetőség adott, mind az éhező borkedvelők, mind a kocsmát üzemeltető Matolcsi család előtt, akik ráadásul bort is szűrnek!

Fotó: Ercsey Dániel

A családi birtok arca az ifjú Matolcsi Réka, aki a Tarcali Kutatóintézetben ellátott munkája mellett készíti borait, melyeket a liszkai kocsmában meg is lehet vásárolni. (Arról nem is beszélve, hogy szintén Olaszliszkán van a Kvaszinger család székhelye, róluk itt írtunk bővebben.)

Ami pedig a látnivalókat illeti, a katolikus templom kívül-belül szép, ráadásul a tornyába is fel lehet kapaszkodni, ha nem félünk a bezártság-érzéstől és a meredek csigalépcsőktől.

Kilátás a templomtoronyból (fotó: Ercsey Dániel)

A lebontott zsinagóga helyén (melynek szomorú történetéről Jancsó Miklós forgatott sajnos egyelőre digitálisan, vagy bárhogy máshogy is elérhetetlennek tűnő, 30 éven átívelő dokumentumfilmet Jelenlét címen) korunk építészei az északi falat visszaépítve szomorúságában is csodálatos emléket állítottak az egykor itt élt és innen a halálba hurcolt haszid zsidóknak.

A zsinagóga helyén álló emlékmű (fotó: Ercsey Dániel)

Matolcsi édes furmint 2019

Visszafogott illat némi aszalt gyümölccsel és érett őszibarackkal. Kóstolva nem túl bonyolult, szép savakkal és édes gyümölcsösséggel, kevés naspolyával és barackkal. Őszinte és jól iható édes bor, letisztult vonalvezetéssel. 84/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

A zsinagóga helyével majdnem szemben egy hamis emléktábla csábít megállásra, ami fennen hirdeti, hogy egykor ott élt (nyaralt a nagyszülőknél) a kis Kossuth Lajos, kiegészítve azzal a helyi hagyománnyal, hogy a liszkaiak szerint bizony itt is született a nagy államférfi, nem Monokon. Valójában Kossuth postamesteri tisztségeket ellátó anyai nagypapája a Bodroghoz levezető utcában lakott, abban az épületben ahol most a Kossuth-ház működik, közös telken a Kelet-Európa Modern Képtárral. Elképesztő kiállításaik csak jó időben vannak nyitva (nincs pénz az épületek fűtésére), akkor viszont olyan programot kínálnak, ami után még a Ludwig Múzeum rajongói is elégedetten csettintenek majd!

Kiállítás a Kossuth Házban (fotó: Koltai Piroska)

Az olaszliszkai borbarátok (Amici Vinorum) kérésre lovaskocsis túrát is szerveznek a liszkai dűlőkbe, melyek közül a Rány, a Meszes, a Csontos, a Palandor, a Határi vagy a Narancsi már országosan is ismertek. Ha pedig sportos programra vágyunk, pattanjunk fel egy biciklire és irány a régi úton Vámosújfalu érintésével Bodrogolaszi, ahol a folyóparton Árpád-kori régi templom vigyázza a települést.