Kérem Várjon!
Hírek
Hungarian WebWineWriting 2020
bori
2020 August 20.

Ismét örömünnep volt a Hungarianwines.eu által szervezett "Gettogether". A 20 éves Patricius Borház mesés panorámájú terasza megtelt élettel, szalmakalapos, suhogó ruhás hölgyekkel és felszabadultan kóstolgató urakkal. A rendezvény egyúttal az online bormédia legfontosabb rangadója is, ahol harmadik alkalommal osztottak díjat a legjobb borújságíróknak. A harmadik versenyen is volt pécsiborozós érintettség, Szabó Zoltán az első évben kategóriagyőztes volt, tavaly Magyar Dorottya és Győrffy Zoltán kategóriagyőzelme mellé Ercsey Dani behúzta az összetett diadalt is, amit idén Jakab Tamás ismételt meg.

A Hungarianwines.eu tavalyelőtt szervezte meg először a Hungarian WebWineWriting versenyt angol és magyar nyelven, akkor 46 cikk érkezett, főleg hazaiak, a tavalyira már 57 írást neveztek, idén pedig 61 versenyző pályázott. A magyar szervezésű bajnokságra küldtek versenycikkeket az USA-ból, Dániából, Angliából, Horvátországból, Görögországból, Franciaországból, Romániából és természetesen Magyarországról. A versenyre nevezett cikkeket első körben szakmai zsűri értékelte, ők választották ki a döntősöket, akikre aztán a közönség szavazott.

A döntősök és győztesek

– A Cabernet Franc kategória támogatója a Villányi borvidék volt, melynek képviseletében a díjakat Hendinger Zsófia villányi borúti menedzser adta át. A zsűri döntése alapján a döntőbe jutott Jakab Tamás, Geri Ádám és Sztanev Bertalan. A kategória győztese a közönség szavazatai alapján Jakab Tamás, a Pécsi Borozó szerzője lett.

– Az angol nyelvű döntősök: Julia Scavo, Peder Lehman Larssen és Philip Kampe, közülük pedig a győztes a Franciaországban élő Julia Scavo, Románia bajnok-sommelier-je.

Julia Scavo és Jakab Tamás nyereménye egy-egy 3 napos bortúra a villányi borászatok jóvoltából.

– A Csúcsmodern és tájba simul – azaz építészeti – kategória támogatója a szekszárdi Lajver Borbirtok volt, amelynek brand managere, Tóth Tímea is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat is. A zsűri három magyar választottja, azaz a döntősök: Szegő Hanna, Fürdős Zsanett és Götz Eszter, a közönség szavazatai alapján a győztes Fürdős Zsanett lett, az Építészfórum szerzője, míg az angol nyelvű győztes Paul Caputo, a Vinorandum blog tulajdonosa. A győztesek nyereménye egy felejthetetlen éjszaka a csúcsmodern Lajver Borbirtokon.

– A Tokaj friss szemmel kategória támogatója a Grand Tokaj borászat volt. A pincészet exportigazgatója, Farkas Erzsébet is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat. A döntősök magyar nyelven: Németi Sándor, Vargha Márk és Geri Ádám, angol nyelven pedig Caroline Gilby Master of Wine, Erdős Ági és Sebastian Giraldo. A győztesek: Vargha Márk, a Borsmenta szerzője, illetve Sebastian Giraldo, a Taste Hungary szerzője és sommelier-je – ők vehették a Grand Tokaj utalványát egy exkluzív pincelátogatásra és kóstolóra.

Borozzunk itthon – különdíj

A Magyar Turisztikai Ügynökség az elmúlt évben elindította a bor.hu oldalt, hogy ezzel is népszerűsítse a hazai borokat és a borturizmust. A bor.hu gazdái Gál Zsombor vezetésével átolvasták az összes beérkezett cikket, és azt a két írást díjazták, amelyek leginkább kedvet csinálnak egy-egy hazai borvidék felfedezéséhez. A díjakat – egy-egy borválogatást –, Ladomérszky László, a Tokaj Tourinform iroda vezetője adta át. Akik pedig a díjat kapták, David Harker (Newcastle Wine School) az Egyesült Királyságból, illetve Magyar Nikoletta (Borfokoló blog) Magyarországról.

Az abszolút győztesek – azaz ki megy spanyolba?

Egy online kommunikátor, vagy ha úgy tetszik, influencer írjon jól, de legyen hatékony az olvasóközönség elérésében is – ezért kétfordulós a Hungarianwines.eu versenye. Az első körben az egyes kategóriák zsűritagjai választották ki a 3-3, összesen 18 döntőst, akik aztán elkezdtek kampányolni, szavazatot gyűjteni.

Az angol nyelvű szerzők közül Julia Scavo kapta a legtöbb szavazatot (669-et), ezért jutalma az a négynapos magyarországi study tour, amely le is zajlott, s része volt a tokaji díjátadó. Jakab Tamás pedig a magyar nyelvű szerzők közül gyűjtötte a legtöbb szavazatot, szám szerint 1056-ot! Ezzel ő nyerte meg a spanyol utat, amelynek időpontja Spanyolország járványügyi besorolása miatt egyelőre bizonytalan, de a szervezők és a győztes reményei szerint 2021 februárjában kerül rá sor.

És jöttek a könnyek...

Az utolsó, talán legjobban várt különdíj annak az embernek állít emléket, aki tavalyelőtt váratlanul itt hagyott minket – Sánta Zoltán borszakírónak. Emléke elképzelhetetlenül fontos mindannyiunknak, az egész borszakmának, s elsősorban a borszakíróknak, hiszen nála precízebben író és szélesebb műveltségű borszakíró aligha létezett. Az ő emlékére alapított díjat Török Péter Ybl-díjas és Prima Primissima-díjas tájépítész. A kategória zsűritagjai, Bálint László, Kriston Orsolya, Németh Ágnes és Szabó Edit volt, közülük Szabó Edit jelentette be a zsűri döntését, miszerint a 2020-as Sánta Zoltán Emlékdíjat Geri Ádám, a Borászportál.hu szerzője kapta. A szakmára való rálátása, az alapossága és igényessége miatt jól megérdemelte a díjat, amelyet sajnos személyesen nem tudott átvenni, de köszönőlevelet küldött, amely hallatán az is elérzékenyült, aki addig nem. Nagyszerű, hogy legalább egy évben egyszer együtt Zolira gondolunk, és így legalább bennünk tovább él.

Mezítlábas örömünnep

A díjátadó egyben egy laza, kötetlen hangulatú boresemény, amelynek szlogenje idén a Barefoot in the vineyard, azaz Mezítláb a dűlőben volt – és így is volt, akinek kedve volt, ledobhatta a szandált. A Hungarian Gettogetherre ugyancsak harmadszor került sor, a meghívott vendégek kötetlenül kóstolgatták a kiállítók borait (Babarczi, Borbély, Csányi, Grand Tokaj, Koch Pincészet, Lajver Borbirtok, Paulus, Sanzon Tokaj, Sauska, Tóth Ferenc, Vylyan, Zsirai), és néhány különlegességet, például spanyol pezsgőket – vagyis cavákat – a Vino Castillo borkereskedésből, francia és olasz ritka szőlőfajták borait a Wine Mosaic jóvoltából és volt egy "pop-up" kóstoló a Pécsi borvidékről Szabó Zoltán és Horváth Zoltán (Planina) boraival.

Költészet a tőkék közt

Az idei rendezvényen volt egy vidám verses projekt is: a vendégek maximum 8 soros költeményekben fejezhették ki rajongásukat kedvenc borvidékük iránt. A műveket három költő-szövegíró, Kemény Gabriella (Zsebuniverzum), Kardos-Horváth János (Kaukázus együttes) és Jacsó Pál bírálta, a győztes versek szerzői pedig dr. Fazekas Réka, Maróthy Csaba és Silye Sándor.

Jövőre is lesz WebWineWriting, tehát aki babérokra pályázik, az ne hagyja berozsdásodni a billentyűket és ne hagyja kiszáradni a borospoharat!


A Hungarianwines.eu egy független, magyar borokról szóló, naponta frissülő, angol nyelvű online kiadvány. Tulajdonosa Németh Ágnes és Dobos Tamás, egyben ők a verseny és a rendezvény szervezői is. Az idei versenyt és a győztesek study tourját támogatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Turisztikai Ügynökség – Bor.hu, a NaturAqua, az Opel, a Villányi borút (Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.), a Lajver Borbirtok és a Grand Tokaj.

Programajánló
2020. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
2020. 11. 07. 17:00 - 23:00
Pócz Pincészet Balatonlelle, Kishegy
8
9
10
11
12
13
14
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
15
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30