Kérem Várjon!
Hírek
Ismét van pécsi pezsgő
bori
2020 August 28.

Első pezsgőjével jelentkezik a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, ami azt jelenti, hogy több év kihagyás után ismét van pécsi pezsgő, ami pécsi szőlőből, pécsi erjesztéssel és érleléssel készült. Az oktatás és kutatás eredményeit is bemutató borokat és a pezsgőt ősztől a Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven kell keresni a polcokon és a webshopokban. 

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta gyűjtemény - mely mára több mint 1800 tételből áll – a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. A főbb gombabetegségeknek ellenálló, rezisztens fajták kialakítása gazdasági és környezeti szempontokból egyaránt előremutató. Az új érték teremtését célozzák a nemesítési, genetikai kutatások. Az Intézet 26 államilag elismert szőlőfajtával és 29 klónnal rendelkezik.

 

A borok tekintetében a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Néhány szép eredmény: Zenit 2016, 2017, 2018: Magyarország legjobb újbora; Jázmin 2018: Pannon Borrégió TOP25 2019; Summa Merlot 2017: Magyarország TOP 100 bora 2019; Summa Cabernet Sauvignon 2017: VinAgora 2020 aranyérmese.

Három év munkájának gyümölcseként idén pezsgő is készült! Az alapanyagául szolgáló szőlő a zenit (a szó jelentése: a szemlélő feletti égbolt teteje) volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az Intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a zenit Nadírrá (a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön). Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, ezért lett a pezsgő neve Nadír 63.

Maga a Nadír 63 pezsgő zöldes-sárga színű. Finom buborékokkal rendelkezik, gyöngyözése folyamatos és kitartó, a pezsgő felszínén tartós fátyol keletkezik. Illatában az érett körte, őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök (pl. mangó, ananász) fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok válogatott borait – és a Nadír 63 pezsgőt – ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. A kezdeményezéshez a Főtér Borbár, a Kikelet Étterem, a Tenkes Csárda és a Zsolnay Étterem csatlakoztak. A Rose Novum 2019, a Zenit 2019, a Kadarka 2019, a Cirfandli 2017 és a csúcsbor Summa Merlot 2017 játékos recepteket ihlettek. A gasztronómia szerelmesei maguk is megalkothatják a fogásokat, ugyanis a receptek az UnivPécs weboldalán (univpecs.com) olvashatók lesznek. 


Fotók: Csortos Szabolcs