Kérem Várjon!
Cikkek
Jól kezdődik az év
Keddi kóstoló 2014/1
zoranka
2014 January 03.

A Pannon Borbolt által szervezett, ezúttal a pécsi Kalamárisban megtartott keddi kóstolónk szokás szerint rendhagyó módon szerveződött, csütörtökre. De így összejött a csapat (a másutt kóstoló, ám annál gyakrabban emlegetett SzabóZé kivételével) és már január másodikán harmincegy borral indítottuk az új esztendőt. Soha rosszabb évindítást, soha rosszabb keddi kóstolót.

A harmincegy tételből alig három-négy nem került be az alábbi összeállításba: egy tétel dugós volt és nem akadt kontrollpalack, talán kettő volt, ami lefelé lógott ki, viszont voltak igencsak szép borok. 

Fritz Borház Szekszárdi Olaszrizling 2013
Tiszta, zöldessárga, friss, fehér gyümölcsök, kis virág, jó savakkal, korrekt technológia, kipolírozott, nem túl tartalmas, de jól iható, közepes hosszal, kicsit tűnékeny, de ebből úgysem csak egy pohárral iszunk. 82 pont, ***.

Fritz Borház Decsi Szagos 2013
Illatfelhő, a parfümösség határán innen. Temérdek virág, jó savakkal, viszi a zamatokat, nincs benne nagy mélység, de nem is arra teremtették: jól behűtve, napsütésben vele szebb az élet. 83 pont, ****.

Fritz Borház Szekszárdi Fehér Kadarka 2013
Szeretjük az illatokat, jön kis virágosság, fehér gyümölcsök, egyenes a történet, tiszta ízek, kis gumicukor, kis piros gyümölcs, már-már a rozéillat határán. Szájban a szénsav megdobja, könnyed, jóivású fehérbor. 84-85 pont, ***+

Bősz Adrián Szekszárdi Fehér Kadarka 2011
Illatban visszafogott, kicsit almás, kicsit kompótos, kortyban markáns savak, de hozzá most kevés fehér gyümölcs, petrolosságot fedezünk fel a slukk végén, picit fáradó, de van tartalma is, kétségtelen. 81 pont, ***.

Bősz Adrián Szekszárdi Rajnai Rizling 2009
Viaszos, érett őszibarackos illat, lassan nyílik, zamataiban az érettség, mellette szép savak, korrekt test, elég hosszú, de kell neki idő, levegő. 83 pont, ***.

Bősz Adrián Csóka-hegyi Rajnai Rizling 2009
Intenzív, fajtajelleges és egyre többet mutató illat: túlérett és lédús körte, vanília, fahéj, édes fűszerek, a háttérben édes olajokkal, kis petrolossággal. Húsos a korty, kis krémmel, szép a hordóhasználat, élénkek a savak. Van benne vibrálás, élet. Zamataiban alma, citrusok, grapefruit, elég hosszú, elég tartalmas. Nekem decemberben 89 volt, épp a határon most jó szívvel megadtuk a 90 pontot is, visszakóstolva is kimagasló fehérbor ebből a régióból. *****

                                                                                                                     Fotók: Villányi Máté

Danubiana Gróf Károlyi Tolnai Merlot Rozé 2013
Tutti-frutti, trendi, csajos rozé, piros gyümölcsök tömkelege, kis cukorral édesített málna és eper, mögötte van sav is, lendülete is. Behízelgő, kedveskedő, bújós, most kell inni, januárban töri meg a ködöt. 84 pont, ***

Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2013
Tiszta, bár visszafogottabb illatokkal, hozza a piros gyümölcsöket, erősebb szénsav pörgeti, talán túl sok is, kicsit takarja a gyümölcsösséget, behűtve, magában, fröccsben, ideális hűsítő. 83 pont, ***.

Hárs Szajki Rozé Cuvée 2013
Erősebb, pirosas színű, lágyabb világot hozó rozé, kedves gyümölcsösség, visszafogott savak, krémesség, puhaság. Kicsit talán lomhánk tűnik a savak vibrálása után, de van tartalma, egyensúlya. Savérzékenyeknek legalább 82 pont, ***.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2013
Illatban szép piros gyümölcsök, leheletnyi parfümösség, de pont annyi, ami behízelgőbbé teszi. Gazdag, édes gyümölcsös korty, vannak savak is, a végén egy kis kesernye egyensúlyozza vissza, ne menjen át az édeskésbe - pont, hogy a szódát is elviselje. 84-85 pont, ***+.

Eszterbauer Sógor Kadarka 2012
Fűszeres, fahéjas meggyes illat. Kortyban is kadarkás, elég gyümölcsös, cseresznye, meggy, mögötte a fűszeresség, érkezik a málna, jó savak. Selymes kortyú, izgalmas, tartalmas, tüzes, szájban maradó élmény. 87 pont, ****.

Fritz Borház Szekszárdi Kadarka 2011
Elsőre kicsit fülledt, nyers húsos illat, mögötte piros gyümölcsös mártás. Idővel nyílik és gazdagodik. Kortyban elég széles, jó savak őrzik, van némi rusztikus beütése, a meggy, szilva és piros szeder gyümölcsössége mögött pici gyógyszeres kesernye és húsos teltség. Gazdag, korrekt kadarka, 84-85 pont, ***+.

Bősz Adrián Szekszárdi Kadarka 2011
Illatban finoman fűszerezett piros gyümölcs, kortyban erősebben fahéjas, pici szegfűszeggel, hozza a málnát, érett meggyet, cseresznyét, vibrál a korty, tartalmas, hosszú, kadarkás, kívánatos. 88 pont, ****.

Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos 2011
Finom illatok, jó gyümölcsökkel, elegáns hordóhasználat. Tartalmas, jó savakkal, szép gyümölcsökkel, gazdag, koncentrált anyagot kapunk, kissé magas alkoholérzettel, sok meggyel és a korty végén kissé meggymagos ízjeggyel. 85 pont, ****.

Szeleshát Pincészet K2 Szekszárdi Kékfrankos 2009
Visszafogott, hűvös, de fűszeres, meggyes, piros ribizlis illatok, kortyban meggyes-cseresznyés, jó savak, korrekt test, mint egy áfonyás, berkenyés burgundi öntet szarvashoz. Szép, stílusos, elegáns. 90 pont. *****

Szeleshát Pincészet Tábornok Szekszárdi Kékfrankos Szelekció 2009
Illatban is erőteljesen jön a hordóhasználat: szegfűszeg, kókusz, rum. Erőteljes test, de talán éppen emiatt veszít az egyensúlyból, az eleganciából. A kékfrankos nem igazán erőnyerő. Masszív, sok fűszerrel, sok érett gyümölccsel, kis lekvárral. 87 pont, ****.

Fritz Borház Szekszárdi Tanya Cuvée 2011
Érett illatok, némi fűszerpaprikával, korrekt hordó, elég kompakt test, viszonylag kevés izgalommal, de korrekt, ha afféle pinceátlagként tekintünk rá. Rendben, bólintunk, elkortyolgatjuk, de haza nem ezt visszük. 83 pont, ***.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Pinot Noir 2011
Meggyes, ribizlis kissé fanyar illat. A korty is ezt hozza, viszonylag filigrán, fanyar gyümölcsösséggel, korrekt savakkal. Szellőztetve picit több a piros gyümölcs, de összességében egy izgalommentes viszonylag egyszerű történet. 81 pont, ***.

Fritz Borház Szekszárdi Pinot Noir 2011
Piros gyümölcsös, elsősorban meggyes illat. A korty hoz némi fanyarkás füstösséget, enyhe avarosságot. Nem ezért a borért kedveljük meg a pincészetet. 81 pont, ***.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Syrah 2011
Fűszerpaprikás illat. Mögötte gyümölcsök. Kicsit húsos, borsos, enyhe étcsokis, édesgyökeres, van tartalma, de kevés a komplexitása. Elég tartalmas a korty, izgalmat ad a fűszeressége, elég jó a hossza, kicsit kevés a mélysége. 84-85 pont, ***+.

Hárs Pincészet Szajki Cabernet Sauvignon 2012
Sok feketeszeder az illatában, direkt szederszörp kortyban, kicsit tapadós tanninnal, még húzós savakkal: el kéne tenni több évre, hagyni beérni a mély erdei gyümölcsöket. Most még nagyon vad és nagyon kósza. Van benne tartalom, izgalom, most kell megvenni, elfektetni, pár év után bontani csak. 85 pont, ****.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009
Illatban jön az erdő, jönnek a gyümölcsök, kis szőrme is, kis gomba is, meg hozza a paprikát, kis meggymagosságot, meglepően virgonc, jó savak működtetik, egész feketeribizlis, szilvás a korty. 86 pont, ****.

Szeleshát Nyék Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2008
Illata érdekes, kicsit gumis, oldschool cabernet, mondják rá többen, van benne igazság. Illatában erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, hordófűszerekkel dúsítva (keksz, kókusz, kávé), közepesnél zömökebb test, de csak közepes hossz. Korrekt, masszív, jól összerakott tétel, de hiányzik belőle a kompexitás. 84-85 pont ***+.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Merlot 2011
Erőteljes szín, illatban hozza a hordófűszerekbe mártott, szegfűszeges, kókuszos málnát, szedret. A kortyban is gurulnak a bársonyosan kerek, kakaós-vaníliás gyümölcsök, a hordó elég meghatározó, az alkohol picit kilóg. 86 pont, ****.

Szeleshát Pincészet Nomád Szekszárdi Merlot 2009
Illata elsőre visszafogott, majd jön az eukaliptusz, étcsoki, kávé. Kortyban visszalép, szárítóbb érzetet ad, némi erdei gyümölcsös, édes hordófűszerességet. Érződik a nagyboros megfogalmazás, de valahogy mégsem igazán magával ragadó. 83 pont, ***.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc 2011
Nagyon összetett illat, van benne bőrösség, van benne mákos guba és ráadásként némi virág is díszíti. Jó struktúra, érett tanninok, az illat után még erőteljesebb, fajtajellegesebb bort vártunk volna, ami részben be is jön, fűszeresség és gyümölcsök is szélesítik, még mindig fiatal. 84-85 pont, ***+.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi Oroszlán Cuvée 2009
Korrekt illat, szép gyümölcs, jó hordó, kortyban egyre szebb, egyre többet mutat, jó arányokkal, jó savakkal, feszes a struktúra, helyén vannak az ízek, gazdag a zamatosság, szép befejezés, emlékezetes. 89 pont, ****.

Szeleshát Pincészet Szekszárdi HáromFiú Cuvée 2009
Tartalmas, gazdag illat, sok gyümölcs, diszkrét hordófűszerezettség, kapucíner és fahéj, érett gyümölcsök kortyban, piros gyümölcsök, erdei gyümölcsök, kis édesfanyarság a végén, élén, tartalmas bor, rendben van nagyon. 88 pont, ****.