Kérem Várjon!
Cikkek
Kékfrankosok
2016-ból, délről
Jakab Tamás
2021 March 23.
Már csak kettőt kell aludni és ha minden jól megy, megérkezik az idei első nagy tematikus bortesztünk, a kékfrankosokkal. Addig is Jakab Tamás kóstolt néhány izgalmas tételt, mintegy felvezetve a témát.

Nyitókép: kékfrankos (fotó: © AWMB / Peter Oberleithner)

Az egyik legjelentősebb hazai online borpiaci szereplő (egyszerűbben boros webshop) immár hagyományos novemberi éves nagy akcióján egyszer csak feltűnt, hogy a zömében prémium, de mindenképp a közép kategóriánál feljebb srófolt kékfrankosok 2016-os évjárata nagyon szépen van ellátva árengedmény marketing eszközével (magyarán csudijól le vannak értékelve…).

2016. nem volt rég, persze érthető, 2020. novemberében járunk, ekkor már nemhogy a 2017-es kékfrankos vannak „kint a piacon”, de „dögivel érkeznek” a 2018-as kékfrankosok is, kell kezdeni valamit a kereskedői vonalon a 2016-os évjárattal, egy kis akció megindítja ebben a szegmensben is a raktárkészlet csökkenését. Jogos, a kedves borfogyasztó vásárolja csak meg, és igya meg otthon ezeket a tételeket, vagy tárolja még egy kicsit tovább.

Jelen sorok írója is úgy volt vele, hogy tárolni már nem nagyon, de a közelgő karácsony alkalmával baráti körben, évbúcsúztatóként kiváló sor lehet egy évjáratos kékfrankos kóstoló. Aztán a kóstoló az ismert okok miatt átcsúszott 2021 januárjára, szűkebb volt a baráti kör is, az apropó is már (megkésett) újévköszöntő lett, de a palackok betöltötték a céljukat, felbonttattak és elfogyaszttattak. 

Taklerék pincéje Szekszárdon (forrás: a borászat honlapja)

Cikk így is, úgy is készült volna belőle, az eredeti terv szerint mindjárt újévi „pihenős-hátradőlős” jelleggel, ez a kóstolás csúszása miatt amúgy is csúszott, viszont így meg „felvezető-érdeklődést felcsigázó” jelleggel készült.

A felvezetés jelleget nem elspoilerezve, de története legnagyobb és ráadásul nemzetközi (alapvetően magyar-osztrák csata dúlt…) kékfrankos vakkóstolóján van túl a Pécsi Borozó elit kóstoló, értékelő csapata… (Ahogy írtuk is, már csak két nap és publikáljuk az eredményeket. - a szerk.)

A dél-pannon lankákon termett mindegyik, tehát jelen helyzetben egyáltalán nem beszélhetünk teljes hazai körkép még csak kísérletéről sem (az egri és a soproni, valamint az egyéb kiváló termőhelyek, mint a hajósi vagy a neszmélyi, bükki), viszont az alábbi hat tétel így is mutatni fog egy határozott (és pozitív) irányt, ami mindjárt ki is derül.

Sümegi Ákos Kékfrankos 2016 

Szilva, dohány füst az illatban. Ízben herbás, hordófűszeres vonal, némi likőrösség (negrós-likőrös, palackérésre utaló jegyek) és meggy, utána szilva. Alkohol-sav szép egyensúlyban, hosszú (nagyon hosszú…) lecsengés. Nagyon jó ivású bor, selymes tanninokkal, még jóval a csúcs előtt. 91/100 pont

Szeleshát K2 Kékfrankos 2016 

Markáns, szép, elegáns illat, karakteres szilvás jegy után egy fűszeres, és a hordóérlelést még inkább alátámasztó finom vaníliás vonal. Nem robosztus, inkább a kékfrankosra jellemző elegáns, nagyon szép sav-alkohol egyensúlyos, csúcsán lévő bor. 90/100 pont

Vida Hidaspetre 2016

Szekszárdi üvegben lévő, 13% alkohol tartalmú bor. Szellőztetés után is visszafogott, tipikus szilvás illatvilág, pici hordófűszerekkel a háttérben. Ízben ugyanez, közepesnél kicsit rövidebb lecsengéssel. Vagy kifogtam egy tényleg elfáradt tételt, vagy ez az egyetlen a sorban, ami már éppen csúcsán túl volt. Így is 88/100 pont 

Streit-Zágonyi 2016

14% alkohol, már a színben is egy markánsabb, sötétebb rubin, a jellemző szilvát vanília és kakaó egészíti ki illatban. Ízben hasonló, picit még poros tanninokkal, amelyek nagyon picit még kilógnak az alkohol-sav egyensúlyból. Így is nagyszerűen rétegzett ízvilág, nagyon szép korty, hosszú lecsengés, még bőven a csúcsa előtt jár a bor. 90/100 pont

Takler Kékfrankos Prémium 2016

Nagyon szép, összetett és rétegzett illat- ízvilágú bor. A finom hordós jegyek megelőzik a kékfrankos tipikus gyümölcsös jegyeit, amelyek most az érett meggy és szilva, sőt már szilvalekvár (az a masszív, cukor nélküli, natúr szatmári féle), és ízben is ez a sorrend, finom étcsoki, dohány, majd a gyümölcsök. Selymes tanninok, feszes alkohol és sav egyensúly. A bor még bőven a csúcsa előtt van, az öreg tőkék, a szigorú terméskorlátozás, a nagy fahordós érlelés mind-mind visszatükröződik. 91/100 pont

Vylyan Kékfrankos 2016

Szép, összetett illatok, hordófűszer, lakritz, szilva, némi füst, pörkölt csonthéjas illatok. Ízben dominánsabb a gyümölcs, a szilva szépen kiegészül megggyel, nagyon szép alkohol-sav egyensúllyal, bársonyos tanninokkal. A korty kellemes, jóivású, közepesen hosszú. Visszakóstolva, talán épp a csúcs környékén lehet. 89/100 pont

Még minimum három tétel (Sümegi, Streit-Zágonyi, Takler) megy a következő évben 1-2 pontot feljebb, azt gondolom. Miközben a többiek (még) messze nem indulnak lefelé.

Az egyik kékfrankos a sorból (forrás: borbazis.hu)

Nagyon magas színvonalú volt ez az akciós mezőny, mutatva azt, hogy a jól elkészített, tartalmas, érlelésre szánt kékfrankosokat érdemes tartani. A tételek a szüretet követő 1,5-2 évvel jelentek meg a piacon, így a kóstolás időpontjában (2021. januárja) 4,5 éves borok már legalább 2,5 éve a piacon, raktárban, tárolóhelyen értek tovább. A fejlődés többüknél még borítékolható. Értjük, hogy nem 15-20 éves cabernet sauvignon vagy pinot noir, amiről beszélünk, de tovább erősíti az irányt eme kóstolósor is, hogy a 1,5-2,5 évesen piacra került felső és/vagy kifejezetten prémium kategóriás kékfrankosokat megfelelő tárolóhelyen (ha van rá lehetőségünk) érdemes még bőven tartani, és akár 4-5-6 évesen is megkóstolni. 

(A sorban itt nem említve, volt egy 2013-as szekszárdi prémium tétel is, amely már érezhetően túl volt a csúcsán, nem kevés palackbukés jeggyel, de még abszolút élvezhetően, főként azok számára, akik szeretik az ilyen, a érés/érlelés harmadik, utolsó fázisában lévő tételeket.)

Az ezévi első kóstoló (és a tavalyinál remélhetőleg sokkal több fogja követni…) összességében nagyon pozitív élményt nyújtott, bizonyítva, hogy tovább kell építeni itthon is a kékfrankos imázst.