Kérem Várjon!
Cikkek
Kiváló borok - keveseknek
Tokaj Grand Tour Pécsett
kenszei
2010 April 08.

Eljött Pécsre is a Tokaj Grand Tour. Március utolsó szombatján a Dómmúzeumban lehetett megkóstolni 15 tokaji pincészet mintegy 45 borát. Remek borok, kiváló borászok, izgalmas délutáni borozgatás (és ne feledkezzünk meg a bükki sajtokról sem!) - viszont alig nyolcvan-száz érdeklődő. Hogy a hó vége, a cseppet borsos jegyár vagy valami harmadik tehet róla, nem nyomoztunk. Mi ott voltunk, kóstoltunk, beszámolunk.

A száraz furmintok között nehéz lenne sorrendet felállítani, az viszont biztos, hogy mindegyik más-más miatt tetszett, ez is bizonyítja a száraz furmint létjogosultságát, értékét. A legmaradandóbb élményt talán a Demetervin 2008-as Úrágya furmintja jelentette. 70-80 éves bakművelésű tökék terméséből szűrt bor, egészen elképesztő ásványokkal, vibráló savakkal és a jelentős beltartalom ellenére is nagyszerű ivóssággal.

 

Nem tiszta furmint (80 százalék furmint, 20 százalék hárslevelű), de mindenképpen említését érdemel Lenkey Géza másfél literes ivóbora: Az Élet Szép Ivóbor Jóbarátoknak. Nagyon tetszik az ötlet maga és szerencsére a végeredmény is. Sokszor tértünk vissza ezért a frissítő nedűért. A Nobilis 2008-as furmintja volt talán a legillatosabb, legfiatalosabb. Jól be is volt hűtve, jól csúszott, nem volt túl komplikált, de nagyon szerethető. A Patrícius 2007-ese egészen elegáns volt, egészen krémes, kitűnően eltalált fa-kóracél aránnyal (csak a tétel 20 százaléka látott fát). Nagyon fiatal és nagyon fás volt még Bott 2008-as Csontos furmintja, de nagyon szép anyag, érdemes várni vele és később megkóstolni. Ugyanitt viszont kitűnő volt a nyolcas Bott-bor, furmint – hárslevelű, különböző területekről, löszről is. Egészen összetett és izgalmas íz világgal rendelkezik. Béresék 2007-es Lőcse furmintja nagyon erőteljesen fás volt, nem tudtam kibogozni mögüle a furmintot. Nagyot szólt viszont a Disznókő 2007-ese, csavarzárral, 10-12 fokra hűtve. Tiszta gyümölcsök, egyenes ízek és nagyszerű savgerinc vitte a hátán, édes borokon megfáradt ízlelőbimbóinkat pillanatok alatt felélesztette, de csak úgy magában is nehéz volt abbahagyni a kortyolását.

 

A Hétszőlő nyolcasa is hasonló kategória, árban talán még jobb is, de sajnos nagyon melegen kaptam. Nagyon sűrű, szinte szirupos vastagságú volt az Oremus 2006-os Mandolása, a fa is előtérben van még, évek múltán bontanám csak fel. Ár-érték versenyben verhetetlen a Royal Tokaji 2007-es furmintja, igazi iskolapélda hihetetlen áron.

 

A sárgamuskotályok közül egyértelműen a Nobilis félszáraza vitte a prímet 2008-ból. Magával ragadó, de nem hivalkodó illatok, kitűnő zamat és savszerkezet, frissítőnek is kitűnő, de jóval több annál. Tetszett még a 2008-as Béres száraz sárgamuskotály is, de kevesebb izgalmat és tartalmat kínált.

 

A hárslevelűk közül a Kikelet 2009-es hordómintája teljesen levett minket a lábunkról illatával, de szerencsére zamatának sem kellett szégyenkeznie. Demeter nyolcas Szerelmi hárslevelűje egy időre mindent vitt, az ízlelőbimbókat is. Egészen vastag, krémes, de nagyon arányos, érezhetően kivételes, nem mindennapi anyag. A késői szüretelésű hárs 2007-ből a Hétszőlőtől egészen más világ, mégis nagyon bejött. Fiatalos és friss volt zamatban, tele tiszta érett gyümölcsökkel és kellemes kesernyével a lecsengésben, itatta magát bezony. Késői szüretből tetszett még az Oremus 2006-osa és a Disznókő 2008-as furmintja is. Előbbi lehengerlően mentás, hűvös illatával, zamatán is csak a még kissé erőteljes fa rontott némileg, utóbbi egy igazi barack bomba volt, nagyon hosszú lecsengéssel.

A Demetervin nyolcas furmintja a Király dűlőből szamorodni technológiával készült, egészen kitűnően egyensúlyozott a cukor és a sav,jóleső volt a korty, szerettük a szánkba venni. A legizgalmasabb, legösszetettebb késeit a Kikelet Pincénél kóstoltuk, furmint-hárslevelű-zéta képében 2007-ből. A Demeter Főbor 2008-ból egy időre megint mindent vitt, még jegyzetelni is nehezemre esett, egészen kivételesen koncentrált és mégis arányos bor, mindenből nagyon sok van neki.

Az aszúk közül nagyon szerettük Lenkey 2002-es hatputtonyosát, talán ezt tetszett legjobban ezen a délutánon. De nem lehet elmenni persze szó nélkül a Royal Tokaji 2006-os Kékcimkés hatputtonyosa (egészen hihetetlen illat, lendület ízben), a Hétszőlő 2001-es ötputtonyosa (magamnak ezt a legjobban iható aszúként jegyeztem föl) vagy a Disznókő 2000-es ötputtonyosa (teljesen érett, igazi klasszikus) mellett, mindenféle rangsor nélkül.

 

Tokaj egyedi és kivételes, ezt eddig is tudtuk, de most egy helyen, összesűrítve egy délután meg is ízlelhettük. Hogy száraz vagy édes? Nem kell választani, mindkét kategóriában találhatunk egészen kivételes tételeket, de akár nagyszerű borokat a mindennapokra is. 


A következő Tokaj Grand Tour Székesfehérváron lesz. 2010. április 17-én a Novotelben 15 tokaji pincészet várja a fehérvári borrajongókat. Menjenek, mert ráadásul a jegyárakat is mérsékelték, mindössze 4900 forintért kóstolhatják 15 pincészet 3-3 borát. További infók itt.

Címkék