Kérem Várjon!
Cikkek
Közép-Európa Pécsett
Zé Feszt, Top5, Adventi Borszalon
PB
2019 November 26.

Második alkalommal rendezzük meg december 7-én az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, mintegy 200 bort lehet megkóstolni, mellette baranyai gasztronómiai termelők finomságait is. Itt adjuk át a szerkesztőségünk által harmadszor meghirdetett Pannon Borrégió Top5 elismeréseket, amelyeket az olvasók szavazatai alapján a térség kedvenc pincészetei, éttermei és szálláshelyei kapnak meg. Az Adventi Borszalon részeként valósul meg a második Zé Feszt, a pécsi nemesítésű zé-szőlőfajták éves találkozója, amelyre tucatnyi bortermelő érkezését várjuk az ország minden régiójából. Ne hagyjátok ki Ti sem!

Az Adventi Borszalon egy új típusú rendezvény Pécsett, egyszerre boros, gasztrós és társasági, meg persze zenei, kulturális és közösségi. Az év végén mindenkinek szüksége van egy hétórás nyugis oázisra az ajándékvásárlás, céges évzárók, utolsó pillanatos beszámolók világában.

- A célunk, hogy minden év adventi időszakában legyen egy olyan hely, egy olyan esemény, ahol kiemelkedő borok és finomságok, jó hangulat, kellemes élő zene mellett tudunk egy kicsit egymásra, barátainkra figyelni, beszélgetni, vagy épp új ismeretségeket szerezni, kicsit ráhangolódni a közelgő ünnepekre. A mi olvasatunkban ez az Adventi Borszalon – foglalta össze a rendezvény esszenciáját Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin főszerkesztője.

Az Adventi Borszalonra a Pannon Borrégió, Magyarország és Közép-Európa borászatait hívják meg, idén hat országból (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Románia és természetesen Magyarország) több mint hatvan pincészetének kétszáznál is több bora kerülhet a vendégek poharába. Ezt a kínálatot egészíti ki a pálinkák, sajtok, hústermékek, kekszek, csokoládék és más finomságok bő választéka.

A hangulat megteremtésében nagy szerepe van a zenészeknek is, délután Németh „Ritmo” Zsolt smooth jazz gitáros játszik, majd a kora esti órákban a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemével együttműködésben az idei pécsi tehetségkutatót nyerő Cedar Knoll együttes akusztikus műsorát élvezhetik a borszalonra érkezők.

A Pécsi Borozó idén harmadik alkalommal hirdette meg szavazását, az olvasók és a szerkesztőség munkatársainak véleménye alapján alakult ki a régiós kedvencek listája, pincészetek, éttermek és szálláshelyek kategóriában. Több mint ötszázan voksoltak, a közönségkedvencek díjait december 7-én, 14 órakor adják át az Adventi Borszalon színpadán.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tavaly rendezte meg először a Zé Fesztet, aminek idei folytatását a borszalon keretein belül tartják. A Zé Feszt annak a Pécsett induló nemesítési folyamatnak állít emléket, amely során Király Ferenc megalkotta a zenit, zefír, zéta, zengő és zeusz nevű fajtákat. Az ország számos borvidékéről érkeznek termelők, akik bemutatják zé-boraikat.

A vendégek egyetlen belépőjeggyel kóstolhatják végig lenyűgöző kínálatot, majd a helyszínen kialakított Pannon Borbolt pop-up vinotékában akár vásárolhatnak is a kiállított borokból, a belépőjegy ára ugyanis 1000 forint levásárolható kupont is tartalmaz. A borszalon december 7-én, szombaton 13 órakor kezdődik és 20 órakor zárja kapuit, a programra mintegy ötszáz érdeklődőt várnak a szervezők.

- A Pécsi Borozó Adventi Borszalonját nem titkolt szándékkal a legjelentősebb vidéki, beltéri boros rendezvénnyé kívánjuk fejleszteni – mondta el Győrffy Zoltán. – A mértékletes borfogyasztás kultúrájának fejlesztésében a magazin és a borszalon is rendkívül hatékony eszköz lehet, hiszen mi nem a mennyiségi, hanem a minőségi szemléletet kívánjuk közvetíteni a fogyasztók felé.


BORÁSZATOK: AUSZTRIA: Esterhazy ● HORVÁTORSZÁG: Vina Belje ○ Coronica ○ Kováts ○ Kollár ○ Szabó ● MONTENEGRÓ: 13. jul Plantaže ● ROMÁNIA: Balla Géza ● SZLOVÉNIA: Puklavec Jeruzalem ● BADACSONY: Laposa ○ Büttner ● BALATONFÜRED-CSOPAK: Dobosi ● ETYEK-BUDA: Etyeki Kúria ● HAJÓS-BAJA: Koch ● KUNSÁG: Frittmann ● MÁTRA: Kovács és Lánya ● MÓR: Paulus Molnár ● NESZMÉLY: Hilltop ● PANNONHALMA: Herold ● PÉCS: Belward ○ Gáspár ○ Littke ○ Planina ○ Radó ○ Szabó ● SOMLÓ: Tornai ● SZEKSZÁRD: Bodri ○ Eszterbauer ○ Hetényi ○ Pálinkás ○ Prantner ○ Schieber ○ Takler ○ Tüske ○ Twickel ○ Vesztergombi ○ Vida ● TOKAJ: Degenfeld ○ Pajzos TOLNA: Kelemen ○ Tűzkő Birtok ● VILLÁNY: Bock ○ Gere Tamás és Zsolt ○ Gergen ○ Günzer Tamás ○ Lelovits ○ Maczkó ○ Streit Zagonyi ○ Csányi ○ Tiffán Ede ○ Vinart ○ Vojtek ○ Vylyan ● ZALA: Bussay ○ Cezar ∴ ZÉFESZT: Csernyik (Mátra) ○ Hajdu Roland (Bükk) ○ Holdvölgy (Tokaj) ○ PTE SZBKI (Pécs) ○ Sümegi Ákos (Szekszárd) ○ Sándor Zsolt (Bükk) ○ Schunk (Pécs) ○ Stróbl (Neszmély) ∴ GASZTRONÓMIA: Borkeksz ● Bogádi Hús ●Brill Pálinkaház ●Dráva Hotel Harkány ● Donautica Étterem és Hotel ●Csoko-Láda ●Fekedi Stifolder ●Fürtös Méz ●Kaba Farm ●Orfűi Malmok ●Pezsgőház Étterem ●Trinitás Sajtműhely ∴ ZENE: Cedar Knoll ● Németh Ritmo Zsolt ∴ POP-UP VINOTÉKA: Pannon Borbolt

Az országosan terjesztett Pécsi Borozó a vidék legnagyobb elérésű gasztronómiai és bormagazinja. A 120-132 oldalas, legnagyobb oldalszámon megjelenő magyar tematikus fogyasztói bormagazin országszerte több mint 400 újságértékesítő ponton megvásárolható. Jelenleg közel 2500 vásárlója és előfizetője van, havonta mintegy 10.000 egyedi weboldal-olvasója, közel 4000 facebook-követője és 1200 instagram követője. A tizenkettedik évfolyamot záró téli lapszám november végén kerül az újságárusokhoz.