Kérem Várjon!
Cikkek
Létrejött a borrégió!
Pannon Borvidéki Régiót hirdetett ki a miniszter
bori
2008 december 02.

Négy dél-dunántúli borvidék részvételével 2008. novemberében hirdette ki a Pannon Borvidéki Régió (rövidítve: Pannon Borrégió) létrehozását a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A régóta várt döntés előzményeként már 2003-ban megalakult a Pannon Borrégió Egyesület, amely azóta egyre aktívabb szerepet vállal térségünkben.

A miniszteri döntés értelmében a Pannon Borvidéki Régió a Pécsi, a Szekszárdi, a Villányi, és a Tolnai borvidékből áll.

Döntéshozó testülete a Tanács, amely a hegyközségek elnökeiből, titkáraiból, valamint küldötteiből áll. A régió feladata – egyebek mellett – a marketing egységesítése, javaslatok kidolgozása a fajtahasználat összehangolására és a borrégió országos képviselete. Ezt a munkát a borrégiós egyesület már megkezdte, hiszen koordinálásával többek között a bormarketing keretekre együtt pályázott három borvidék.

A miniszteri rendelet felsorolja, hogy a területen milyen szőlőfajtákból állítható elő – fehér-, vörös-, és muskotály – minőségi bor. Feltétel az is, hogy az ültetvényeken hektáronként legalább 3300 tőke legyen. Az újbor mennyisége hektáronként nem haladhatja meg a 100 hektolitert.

A Pannon Borrégió területén előállított minőségi bort „Pannon Borrégió” logóval lehet forgalomba hozni. A hegybíró a származási bizonyítványban jelöli meg, hogy a termelő használhatja a régiós megjelölést. A térségünk borászai már reagáltak a hírre, és többen is jelezték: már az idei szüretből várható Pannon Borrégiós bor.

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb