Kérem Várjon!
Hírek
Magyar tökmagolajokat is díjaztak
bori
2021 May 31.

Az Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításon 22 aranyérmet osztottak ki, bajnok egy Krapina-Zagorje megyei (Horvátország) olaj lett. A 3. Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításon és Horvátország 10. Tökmagolaj Kiállításán az arany-, ezüst- és bronzérmekért Horvátországból, Ausztriából, Szlovéniából és Magyarországról érkezett olajok versengtek. A kiállításra, amit Varasd megye az Alpok-Adria Szövetséggel és még 12 horvátországi megyével közösen szervezett, összesen 168 minta érkezett. Mindegyik minta az eddigi legszigorúbb értékelésnek lett alávetve, mivel magasabb lett a ponthatár és magasabbra került a minőséget jelentő léc is.

Radimir Čačić az Alpok-Adria Szövetség elnöke és Varasd megye főispánja május 26-án Varasd megye Palotájának átriumában kihirdette a kiállítás bajnokát, a Sinković Olajüzemet a horvátországi Krapina-Zagorje megyéből. A 2.000 eurós díjat Danijel Sinkovićnak adta át, akinek az olaja a legmagasabb minőségi osztályzatot kapta a melegen sajtolt olajok kategóriájában, ugyanakkor aranyérmet kaptak egy másik termékükre is, a hidegen sajtolt tökmagolajok kategóriájában.

- Ez Európában a legnagyobb tökmagolajokra specializálódó kiállítás és ezek a legjobb és legkiválóbb termékek, amelyeket láthatunk és kóstolhatunk. Ilyen konkurencia mellett nem könnyű és nem egyszerű kiharcolni egy aranyérmet, és még bajnoknak lenni. Gratulálok a bajnokoknak, a Sinković családnak, az érmeseknek és mindazoknak, akik részt vettek a kiállításon, egyben köszönetet mondok a megyéknek és intézményeknek, mert felismerték a tökmagolajat, mint értéket és nagymértékben segítették termelőiket abban, hogy mintáikkal megjelenjenek ezen a kiállításon – mondta Radimir Čačić, az Alpok-Adria Szövetség elnöke, főispán. Megemlítette, hogy büszke a termékeik minőségére és az elért eredményekre, a 100 százalékban tiszta tökmagolajokkal.

- Természetesen büszkék vagyunk arra a tényre is, hogy Varasd megyéből öt termelő kapott aranyérmet Európa legnagyobb tematikus vásárán. A tény az is, hogy ugyanilyen minőséget képviselnek más termelők is, különösen Horvátország északi részéről és a szomszédos Krapina-Zagorje és Muraköz megyéből. Biztos vagyok abban, hogy a következő években még több mintánk lesz és az érmekkel megerősített minőség átalakul közvetlen profittá és haszonná minden termelő számára. A tökmagolajok vonatkozásában vagyunk és lehetünk világ „brand” – üzente Čačić főispán.

A bíráló bizottság 22 arany, 104 ezüst és 23 bronzérmet osztott ki.

- Külön örülünk annak, hogy a koronavírus pandémia miatti korlátozások ellenére sikeresen megtartottuk ezt a kiállítást. A beérkezett minták magas minőségről tanúskodtak, amit igazol az a tény is, hogy a kémiai paraméterek alapján egyetlen egy mintát sem zártak ki. Emellett számos kémiai paraméter jelentősen jobb az előző évekhez képest, melyek közül kiemelkedik az idegen anyagra vonatkozó, amire figyelmeztettük is és képeztük is a termelőket. A változások tényleg látszanak, ami külön öröm számomra és igazolja, hogy a szakma és a termelők szinergiája, valamint, hogy az odaadó munka kulcs a sikerhez. Gratulálok mindenkinek! – emelte ki Melita Makovec, a bírálóbizottság elnöke a csáktornyai Bioinstituttól.

Elégedettségét nem titkolta Željko Kolar sem, Krapina-Zagorje megye főispánja, mely megye egyike volt a három közül, amelyik megalapította a nemzeti tökmagolaj kiállítást, és most bajnokot kaptak.

- Csodálatos dolog, hogy bajnokunk van ilyen sok jó termelő mellett Varasd, Muraköz és az összes többi megyéből. Megköszönöm Varasd megyének és Čačić főispán úrnak, hogy az utóbbi három évben átvették a kiállítás szervezését, és azt nemzetközi szintre emelte és összehozta az egész kontinentális Horvátországot. Ez a legjobb felhívás a lakosság felé, hogy használja a tökmagolajat, számunkra meg, hogy a termelők számára pozíciószerzést biztosítsunk nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is – mondta Kolar főispán.

A 10. jubileumi Tökmagolaj Kiállításon képviseltette magát minden kontinentális megye, Muraköztől a Vukovár-Szerém megyéig, említette Dragutin Vincek, a szervezőbizottság elnöke és a megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Osztály vezetője.

- Annak ellenére, hogy különböző nevekről és áru márkákról van szó, horvátországi, ausztriai, szlovéniai és magyarországi termékekről, közös bennük, hogy 100 százalékban tiszta tökmagolajokról van szó. A szervezők nevében köszönet minden megyének, ahogy partnereinknek az Osztrák Mezőgazdasági Kamarától, a Szlovén Kmetijsko gozdarske zbornicának és a magyarországi termelőknek – mondta Dragutin Vincek és bejelentette, hogy minden termelő személyre szólóan megkapja az oklevelet, a kiállítás katalógusát, éremtől függően a matricákat, ahogy a termékének kémiai és érzékszervi elemzésének eredményét.

Melegen sajtolt tökmagolajok kategóriájában aranyérmet kaptak: Agro-Noršić Zágráb megyéből, Darko Šipek Varasd megyéből, Matija Mesar Kapronca-Križevac megyéből, Andreja Petrović Varasd megyéből, Olajütő Szövetkezet Magyarországról és Josip Žmegač Varasd megyéből.

A hidegen sajtolt tökmagolajok kategóriájában aranyérmet kaptak: OPG Liege Krapina-Zagorje megyéből, Učenička zadruga  „Zdenček” Varasd megyéből, OPG Osrečak Krapina-Zagorje megyéből, Batha-Porta Magyarországról, Ivica Cesar Zadar megyéből, Verica Zakojč Muraköz megyéből, Uljara Sinković Krapina-Zagorje megyéből, Miran Kolarić Szlovéniából, Zlatko Vularić Zágráb megyéből, Danijel Kunstović Krapina-Zagorje megyéből, Luka Ivoš Verőce-Drávamente megyéből, Vjekoslav Kopljar Eszék-Baranya megyéből, Tomislav Kovač Karlovac megyéből, Balogh Péter Magyarországról és OPG Kukec Zágráb megyéből.