Kérem Várjon!
Hírek
Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2012
bori
2012 October 10.

A Bor és Piac magazin tavasszal kiírt pályázatát a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok nyerte. Második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, harmadik az erdőbényei Béres Szőlőbirtok. A versenyt kiíró Bor és Piac szaklap képviselői október 6-án, a Tokaji Szüreti Fesztiválon adták át a győztesnek a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2012 oklevelet.

A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektár összefüggő területen gazdálkodnak, új telepítésű szőlőültetvényeken. Az erózió megakadályozása érdekében a hegyoldalon a felszíni vízlefolyást 55 és 100 méter közötti szakaszonként – a lejtőkategória-tartományoktól függően – füvesített elleneséses teraszokkal szakították meg. A nagyintenzitású záporok esetén összegyűlt csapadékvizet burkolt utakon vezetik le. A Hétszőlő Szőlőbirtok ökológiai gazdálkodást folytat, ezzel segít fenntartani a biodiverzitást.

A meredek domboldalon fekvő ültetvényre bárki felsétálhat és a tanösvényt végigjárva megismerkedhet az ott telepített helyi fajtákkal. Az ültetvényről szép kilátás nyílik Tokajra és a Tiszára, amelynek az aszúsodáshoz szükséges reggeli párát köszönheti a birtok. Az erjesztőből és a feldolgozóból álló birtokközpont egybefüggő egészet képez az őt körülölelő ültetvényekkel.

A birtok Tokaj belvárosában több mint ötszáz éves - 1502-re datált - történelmi pincével (Rákóczi Pince) és borterasszal rendelkezik. A Tokaj-Hétszőlőhöz tartozik továbbá az 1700-as évek elején épült Rákóczi-Dessewffy Kastély, amelyet ma irodaként használnak.

A birtok már másfél évtizede a hazai borászat élvonalában szerepel mind az édes, mind a száraz boraival. A Máslás, valamint a Fordítás is a birtok természetközeli és hagyománytisztelő munkásságának eredményeként vált újból általánosan elfogadottá. Kovács Tibor birtokigazgató innovatív munkásságának köszönhetően a löszös talajon termett szőlőből készült borok is egyre elismertebbek. Szép savszerkezetükkel, ásványos karakterükkel és légiességükkel sok hívet szereztek a tokaji bornak.

A Tokaj-Hétszőlőnek a QuantisLabs Kft. egy SmartVineyard rendszert ajándékoz. A Szőlőőr rendszer műszeres előrejelzésekkel fogja segíteni a nyertest a kiváló minőségű, egészséges szőlő megőrzésében.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2012 oklevelet október 6-án adták át a versenyt kiíró Bor és Piac szaklap képviselői a Tokaji Szüreti Fesztiválon.

(Forrás: www.borespiac.hu)