Kérem Várjon!
Hírek
Megjelent a tavaszi Borozó!
Pécsi Borozó 2020/1
Győrffy Zoltán
2020 March 03.
A tizenhármas babonás szám, sokan nem kedvelik. Nekem eddig bejött. Ráadásul két tizenhármas is jutott erre az évre: az egyik a szűkebb családban, hiszen a fiam lett nemrég 13 és a másik a tágabb családom, mert a múlt héten megjelent Pécsi Borozó is a tizenharmadik évfolyamát kezdte meg. Egyik gyermeknél sem egyszerű a jó irányt megtalálni és tartani.

A tizenharmadik életév nem kis eredmény egy lap életében. A következő szám ráadásul kereken az ötvenedik lesz, ha megérjük. Már gondolatban azt a számot tervezzük, miközben még a friss lapot szagolgatjuk, az egyedi nyomdaillatot, a friss, először olvasott magazint élvezzük. Nincs ehhez hasonló érzés semmilyen monitoron. Reméljük, hogy ezt még sokan gondolják így. De nézzük, mit is kínálunk az olvasóknak!

Amit a tavaszi Borozóban kínálunk: kiemelt témánk az Alföld, úgyhogy interjúztunk egy nagyot Koch Csabával (Koch Borászat), az év bortermelőjével, írt nekünk egy remek szöveget szűkebb pátriájáról Szeged (és Magyarország) legtermékenyebb borszakírója, Dlusztus Imre, sőt jártunk vinotékában Sándorfalván (TiBorháza), felkerestük a csengődi Köpcöst (Léder Zoltánt), forralt boroztunk Monoron, felfedeztük a szinte eltűnő Csongrádi borvidéket (Gutpintér örömborászat); ráadásul a síkság határon túli részeit is bemutatjuk, jártunk Bácskában és Bánátban is.

Ha már utazás, Tüske Gyöngyi elmeséli, milyen Grinzingben borozni, hazai borvidéki történeteinkben Koncz Petra az Ebner Pincészetet, Szabü Berni ifjabb Márkvárt Jánost, Szünder Dezső a Keller Pincészetet kereste fel, míg a Nő és bor sosozatában Gáll Orsi ezúttal Jekl Flórával beszélgetett.

Nem csak bor a Borozó természetesen, Koncz Petra utánajárt, hol tart a kenyérsütés kovásza Baranyában; Mikes Márk receptjeit ezúttal mikróban is elkészíthetjük; Váncsodi józsef Oberon pedig a hosszúhetényi Hosszú Tányért kereste fel.

Ercsey Dani szerkesztőtársam interjúzott a Nővel, aki mindenhol ott van (Herczeg Ágnes borszakértő), Jenei Balázs bemutatja Ogl Marcsi sommeliert (SALT Budapest), Riedl Annamária interjúiban Erdei János séfet (Pasztell Restaurant) és Varga Károly séfet (48 Étterem és Bár); Schök Norbert brand ambassadort, és Ötvös Zsuzsanna cukrászt (Laurel Budapest) ismerhetitek meg.

A vidéki történetek sorozatban Fekete Zsóka és hajdúböszörményi mangalicái kaptak főszerepet; szerintünk érdemes a Stand25 Bisztróban és a bajai Borbisztróban enni; gasztroarc rovatunkban Sandor Buzat kérdeztük, a péksorozatba ezúttal Szabadfi Szabolcs (Panificio il Basilico) került be.

Tóth Mariann teaszakértőnk azóta Japánban készül a nyári számra, de a tavasziba még a törökök teájáról írt egy alapos bemutatást, Harka Éva a 100 százalékos csokiról, Balogh Robert a vegák sójáról, Szabó Attila a BBQ cukorkájáról írt nekünk míg irodalom rovatunkban ezúttal Dvoreczki Linda mutatkozik be.

Eláruljuk, kik jutottak a Mustra csúcsára, 92 pontot három bor ért el, a Vinart Pincészet - Koch Csaba  CSANÁD 2016 (Villány), Günzer Tamás Pincészete MÁTYÁS 2017 (Villány) és Szemes Pincészet CABERNET SAUVIGNON Kopár-dűlő 2017 (Villány). rajtuk kívül még 48 aranyérmes bort mutatunk be tesztrovatunkban!

Ezen kívül sok egyéb újdonság, tudósítás, érdekesség, recept, program a Pannon Borrégió, Magyarország és Közép-Európa boros és gasztroéletéből.

És el ne feledjük: címlapképünk egy izgalmas sütemény Yokka Desszertműhelyből, a fehércsokoládés-málnás tányérdesszert otthon is elkészíthető, adjuk a receptet. Mint nekünk is csak utólag derült ki, ez a címlaptéma szerkesztőségi szülinapi ajándék is volt Rékának, akitől nem kérjük, hogy a következő szerkesztőségi megbeszélésre kóstolót is hozzon ;)

A Pécsi Borozó tavaszi száma már kapható az újságárusoknál (elsősorban Relay és Inmedio) országszerte, szóval kedves olvasóink, keressétek a friss Borozót a legközelebbi újságárusnál vagy fizessetek elő a postán, online is lehet, kicsit macerás, de megéri!