Kérem Várjon!
Cikkek
Mindjárt havazik
Egy sör: Fóti Sörfőzde Winternacht
zoranka
2013 November 20.

Kedd este, a horvátok az izlandiakkal fociznak a továbbjutásért, néha belepillantok a webes közvetítésbe, számok és betűk vannak főleg előttem, dolgozni kellene, de nem megy, kedd este. A hűtőbe nézek és a hétvégi ajándékom felvidít, sört bontok, persze.

Hétvégén egy rövid kávézásra találkoztam RMP kollégával, ideiglenesen Budapesten állomásozó szovjet katonánkkal és hozott nekem ajándékot. A Fóti Kézműves Sörfőzde szezonális újdonságát, a Winternacht névre hallgató sert.

A téli söröknek némi kultusz-szerűsége is kialakult szerkesztőségünk tagjai közt és tágabb baráti körünkben is. A Pécsi Sörfőzde Három Királyok nevet viselő, talán a legjobban eltalált sörének még facebook-csoportot is létrehoztunk.

A Winternacht nekem ebben a stílusban jön be, éppen elegendő fűszerezettséggel, telt ízekkel bír, dús kortyokkal fogyasztható. A hivatalos megfogalmazás szerint erősen komlózott, fűszeres, szűretlen félbarna sör. Szeretjük a fótiak Keserű Mézét, megbízható, jó anyag, ennek a továbbfejlesztése a Winternacht, a magyar kézműves sörök között elég egyedülállóan letisztult és ízléses címkével.

Nem beszélem a sörösök szaknyelvét, nekem kicsit mézes, kicsit gyömbéres, mézeskalácsos és édeskesernyésen malátás érzetű, elég vastag, de nincsenek benne túlzások, úgy egyedi, hogy szerintem egy klasszik sörfogyasztó is élvezni és értékelni tudja.

Állítólag hamarosan érkezik belőle Pécsre is, sőt talán csapon is lesz a Művészben, még egy ok arra, hogy arra kanyarodjunk.

A horvátok megverték Izlandot, pedig Reykjavikban állítólag nyolcan hetven sört ittak meg, de aztán kiderült, hogy csak rosszindulatú izlandi pletyka volt. A munka elkészült, a Winternacht adott hozzá lendületet. A hétvégére már úgyis havazást mondanak, ideje felkészülni a télre.