Kérem Várjon!
Hírek
Negyedszázados a legszebb birtok
bori
2018 November 21.
Nagyszabású összejövetellel ünnepelte a Hilltop pincészet a Bor és Piac magazin által odaítélt Legszebb szőlőbirtok elismerést. A pincészet a Legszebb nagybirtok díja mellett összességében is a legtöbb szavazatot kapta.

Az elismerés azért is fontos mérföldkő a borászat életében, mert éppen 25 éve történt az első kapavágás a Hilltop neszmélyi történetében. S a mintabirtok elismerés mellett mivel is lehetne méltóbb képen ünnepelni, mint egy történelmi dűlőválogatással.

2017 egy különleges év volt a Kamocsay Prémium borok életében, a Hilltop pincészet egy olyan dűlőválogatást készített, amely 5 dűlő és a chardonnay lencséjén keresztül mutatja meg a borvidék diverzitását és gazdagságát. 2018 november 16.: hivatalosan is bemutatkozik faládába rejtett szelekció.

Kamocsay Ákos, főborász: „Azt mindíg is tudtuk, hogy a chardonnay különleges  helyet foglal el a rengeteg szőlőfajta között. Nem véletelenül termesztik a világon szinte mindenhol, ahol szeretik a bort. Huszonöt éve, mióta Neszmélyre jöttünk és sok területen, sok egyedi fekvésű ültetvényen termelünk sokféle szőlőt, észre kellett vennünk, hogy a chardonnay milyen jól érzi magát a neszmélyi borvidéken és szinte minden évjáratban különleges minőségre képes. Évről-évre telt, testes, magas extrakt és alkoholtartalmú, komplex borok születnek ebből a fajtából és mindíg sikeresek a bort szeretők körében. A borvidék különlegességét, sokszínűségét jelzi, hogy különböző fekvésű, talajösszetételű és mikroklímájú dűlők más-más jellegzetességet és stílust tudnak eredményezni, még azonos fajta és azonos évjárat esetében is.”

Meleges-dűlő (Neszmély)
Könnyed elegancia

A borvidék szívében elhelyezkedő dűlő, dél-keleti kitettségű, meredek lejtésű. A többi meleges-hegyi dűlő terméséből készült bornál könnyedebb, fineszesebb bort ad - igazi kontrasztként állítható szembe például a Páskom borával. Ugyanúgy egyéniség, mint dűlőtársai, s elsősorban azokhoz kerülhet közel, akik a koncentráció mellett kedvelik a könnyed, fineszes eleganciát. A 7,732 hektáros – helyenként 7%-os meredekségű – területen a leívelt szálvesszős művelési módot választottuk. A 210 és 270 méter tengerszint feletti magasságon lévő dűlőn kétféle talajtípus található, a tábla felső felében karbonátos földes kopár, illetve az alsóbb részeken karbonátos erdőmaradványos csernozjom.

Keresztrét-dűlő (Dunaszentmiklós)
Trendi, önbizalommal teli, de a felszínen marad

A Meleges-hegy keleti oldalán elhelyezkedő, viszonylag meredek lejtésű ültetvény, mely egy katlanban fekszik. Komplex, rétegzett, édeskésen behízelgő gyümölcsösségű borokat ad. A 13,4972 hektárnyi területen leívelt szálvesszős megoldással műveljük a szőlőt. A 215 és 260 méter tengerszint feletti magasságú katlanoldalban karbonátos földes kopár a jellemző talaj. A dűlő 7-12%-os meredeksége különleges lehetőségeket biztosít a szőlőtermesztésre.

Urbankó dűlő (Kesztölc)
Elegáns, egyedi fűszerességű, odafigyelsz rá

Déli fekvésű, magasan lévő, teraszos ültetvény. A sekély termőréteg miatt telt, gyümölcsös, hangsúlyos minerális jegyekkel fűszerezett a bora. A 14,7 hektárra a függöny művelésmódot választottuk. A dűlő egyik különlegessége, a 300 méter tengerszint feletti magasság, amely a savak megtartásában is fontos szerepet játszik.
A köves, agyagos, meszes talaj igazi fűszer-kavalkádként köszön vissza a borban, melyet a savak még ki is emelnek.
Az itt termett szőlőből készült borban hangsúlyosan jelentkeznek a minerális és trópusi ízek, jellemző a magasabb savtartalom. „Kesztölc a Neszmélyi borvidék fűszere”- tartják róla az itteni szőlős gazdák. Figyelemre, megismerésre méltó terroir.

Faragó-dűlő (Kocs)
Robosztus, lehengerlő, kicsit elefánt a porcelánboltban

A Kocs határában elterülő dűlő közepes lejtésű, dél-nyugati kitettségű. A 200 m tengerszint feletti magasságon, egy  10 ha-os egybefüggő szőlőtábla déli végében, részben erdővel ill. nyugatról dióültetvénnyel határolt területen telepítettük ezt a chardonnay-t. A 2,16 hektáron ernyőműveléssel gondozzuk a szőlőt. A mészlepedékes csernozjom talaj - löszös foltokkal - lehetővé teszi, hogy a telt gazdag borban, szép szerkezetű, a kortynak lendületet adó savak tegyék harmonikussá e bort.
A dűlő egyedi mikroklímával bír, kedvező évjáratokban teljes érésig fent hagyható a szőlő.

Páskom-dűlő (Neszmély)
Minden figyelmet magára vonz, sokszínű, komoly…

Dunára futó, észak-keleti lejtésű dűlő, mely a folyó jótékony hatásának köszönhetően - felülírva az ültetvények fekvésére vonatkozó szabályokat - fantasztikus termőhelye az érett, telt, vastag, sokrétű, illatdús, koncentrált boroknak. Az 5,18 hektáron, löszös altalajon, csernozjom és barna erdőtalaj takarórétegen műveljük a szőlőt. A tapasztalatok alapján a Páskom chardonnay adja a legkoncentráltabb és legintenzívebb íz és zamatanyagokat a kiválasztott dűlők közül. Lassú, rétegzett érés jellemző az innen származó, komplex, mély, mégis finom harmóniákat mutató borokra.

Birtok bor
Minden fűszerből egy csipetnyit

A válogatás egyik különlegessége az a prémium birtok chardonnay, amelyet Kamocsay Ákos, a dűlők karakterét és stílusjegyeit szem előtt tartva, több termőhely terméséből házasított össze, hogy egy másfajta élményt is felkínáljon Neszmély, illetve a chardonnay szerelmeseinek. Ennél a bornál nem az egyedi dűlőkarakter megmutatása volt a cél, hanem a fűszeresség, zamatosság és az elegancia kiemelése, természetesen több dűlő jellemzőinek harmóniává formálásával.

A Hilltop a legszebb szőlő-nagybirtok Magyarországon 2018-ban

Mondhatnánk, hogy nem volt nehéz dolgunk ilyen isteni kulisszák mellett, azonban azt is fontos megemlíteni, hogy a negyedszázados Neszmélyi jelenlét alatt rengetget tett a pincészet azért, hogy példamutatóan dolgozzon, s létrehozzon egy ilyen értéket. A telepítések, az épített örökség, a felhalmozott tudás és tapasztalat mind hozzájárul ahhoz, hogy példás birtokról beszéljünk.
Változatos geológia: az isteni kulisszákat nem csak Magyarország legnagyobb folyója és annak panorámája jelenti, hasonlóan varázslatos környezetet jelent a Pilis, a Vértes vagy a Gerecse óvó ölelése, lüktető terepviszonyai. Fennsíkok, platók és völgyek formálják ültetvényeink változatos formáját, kitettségét. Az olyan dűlők, mint a Páskom, a Göte-oldal vagy a Sós-hegy ma már a fogyasztók körében is az egyediséget, a különleges neszmélyi termőhelyek erejét mutatják.

Fontos, hogy folyamatosan megújuljon az ültetvény

Mukli Dániel, a pincészet szőlészeti vezetője szerint a természet fantasztikus változatossága, a megfelelő területre választott fajták, művelésmódok, az épített örökség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mintabirtok lehessen a Hilltop. A szőlész fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez nem csak lehetőség, de felelősség is egyben, ezért példaértékűen, méltó módon kell ezeket kihasználni. Az ültetvények szépek, rendezettek, látszik, hogy törődünk velük. Ennek egyik fontos része, hogy jelenleg is zajlik az 1994-2004 között telepített ültetvény fiatalítása, az elöregedett tőkék megújítása, ami nem csak a minőség szempontjából fontos, de vizuális élményt is ad. Dani arról is mesélt, hogy melyek a kedvenc termőhelyei. Két, számára igazán karakteres és szőlészeti szempontból is kiemelkedő dűlőt emelet ki, a Kormát/Korma-fölét, illetve a Meleges-hegy észak-keleti részén fekvő Páskom-dűlőt. Mindkét termőhely inkább a mérsékelt kontinentális klímát tükrözi vissza, mindkét dűlő inkább hűvösebb karakterű, amely tökéletesen tükrözi vissza Neszmély kvalitásait.

Negyed évszázada Neszmély vonzásában

1993 fontos dátum a Hilltop borászat életében, ekkor kezdődött minden Neszmélyen, egy kapavágással. Ekkor indult a több száz hektár betelepítése, rendezése, a brit piac igényeinek más módon való kielégítésének stabillá tétele a saját szőlő segítségével. A Hilltop az egyik úttörője volt a magyar bor-rendszerváltásnak, annak a pozitív folyamatnak, amely a mai napig zajlik.

Igazi alternatívát kínált fel a pincészet, tiszta, zamatos és technológiailag hibátlan boraival, melyek nem csak az angol piac igényeit szolgálták ki, hanem a jó borokra szomjazó magyar borisszákét is.
A modern palackok, a színes címkék, csavarzárak igazi lendületet adtak nem csak Neszmélynek, de az egész hazai borágazatnak is. S az idő bizony igazolta a pincészet – olykor bátor – döntéseit, mert bátornak kell lenned, hogy sikert érj el!

A stabilitás is hozzájárult a sikerhez

Kamocsay Ákos, főborász szerint az egyik fő oka a negyedszázados sikernek, mindenképpen az emberi oldalon keresendő. Az, hogy ugyanaz a négy vezető irányítja – Keresztúry Éva – export, kereskedelem, marketing, Storcz Judit – ügyvezető igazgató, Kamocsay Ákos – főborász, Török Imre – befektetések, portfolio menedzsment - a borászatot, sok mindent megmagyaráz.
A Hilltopnál is voltak nehéz időszakok, például a font-forint árfolyama komoly gondokat okozott, de a pincészet vezetése össze tudott fogni, s tovább tudta járni a kijelölt utat. A főborász azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a négy tulajdonos négy különböző területen volt képes fontos és előremutató döntéseket meghozni, mert bíztak egymás szakmaiságában is.


(Forrás: Hilltop sajtóanyag)
 
Programajánló
2018. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2018. 11. 10. 16:00 - 0:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
2018. 11. 10. 16:00 - 23:55
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
2018. 11. 19. 18:00 - 21:00
Balkán Bisztró Pécs, Ferencesek u. 32.
20
2018. 11. 20. 18:30 - 20:55
CEWI (Hotel Zenit) Budapest, Apáczai Csere János u. 7.
21
22
23
2018. 11. 23. 9:00 - 18:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
24
2018. 11. 24. 8:00 - 18:00
Villányi borvidék Villány, Több helyszínen
25
26
27
28
29
30