Kérem Várjon!
Hírek
Országos Borverseny
Az idei eredmények
Novák Barna
2019 July 05.

Kerek évfordulóhoz érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett Országos Borverseny, amelynek díjátadó gáláját 2019. június 25-én tartották a New York Palace szálloda konferenciatermében: idén 40. alkalommal adták át a díjakat.

A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó a HNT és a Borverseny elnöke, valamint Frittmann János a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének idén Kecskeméten otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át.

Légli Ottó, aki ezen a napon ünnepelte 60. születésnapját, köszöntőjében kiemelte, hogy ez a szakmai megmérettetés akkora jelentőségre tett szert, hogy mára a hazai borász társadalom a legmeghatározóbb szakmai rendezvényének tekinti. Ezt bizonyítja a borászatok és a nevezett tételek évről évre növekvő száma: idén 262 borászat 908 tétellel indult a versenyen, ami 2013-hoz képest háromszoros növekedést jelent. A szakmai vetélkedés további rangját emeli, hogy a nevezett tételeket egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.

Dr. Nagy István miniszter úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ez a nap a magyar borászat ünnepe is. Példaértékű a hazai borágazat piaci teljesítménye a magyar agrár-élelmiszeriparban, és óriási szakmai teljesítmény, hogy borászaink az évtizedek alatt nem csak követői, hanem formálói is lettek a magyar borfogyasztási kultúrának.

Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára a díjátadás közben meglepetésként bejelentette, hogy az Országos Borverseny bírálatának házigazdája 2020-ban a Mátrai borvidék lesz. A szakember továbbá megjegyezte, hogy az Országos Borverseny több mint egy borverseny, mert ez „a” borverseny, amely innentől egy mentorálási szakasz kezdete is. Ennek keretében és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek idén két lengyel borvásáron, Krakkóban és Varsóban is bemutatkozhatnak majd.

Az Országos Borverseny eredményei

Kategória győztesek:

A legjobb fehérbor: Maróti Pince / Olaszrizling 2016

A legjobb rozébor: Bock Pince / Rosé Cuvée 2018

A legjobb vörösbor: Bodri Pincészet / Szekszárdi „Faluhely” QV 2016

A legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018

A legjobb pezsgők: Sauska Pincészet Tokaj / Brut (évjárat nélkül),

Törley Pezsgőpincészet / François President Brut 2015

A legjobb természetes édes bor: Juliet Victor Winery / Tokaji édes Szamorodni 2017

Nagydíjak:

A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / ’1014’ Irsai Olivér 2018

A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017

A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012

A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016

A csúcszsűri (amelyet a tíz bíráló bizottság elnökei alkottak) két különdíja:

Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018

A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968

Támogatói különdíjak:

Smile Wine különdíj a legjobb hazai szőlőfajtából előállított száraz pezsgő részére: Garamvári Szőlőbirtok / Lellei Furmint Brut 2017

Winedata különdíj a kimagasló eredményt elért ötven hektár feletti termelő részére: Patricius Borház

A rendezvény főtámogatója, a Takarék Csoport a HNT szakmai közreműködésével második alkalommal választotta ki a Takarékok Borait. 

A Takarékok Rozébora: Szentpéteri Borpince / Néró rosé 2018

A Takarékok Fehérbora: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017

A Takarékok Vörösbora és A Takarékok Bora:  Dula Pincészet / ”Terézia” Cabarnet 2009

Az 2019-es Országos Borverseny legeredményesebb borászata,

egyben a Vándordíj nyertese (Borsos Miklós alkotása) egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről a Koch Borászat lett!

A díjátadó ünnepséget követően állófogadás következett, ahol megkóstolhattunk az aranyérmes borok közül húsz tételt. A Maróti Pince rendkívül koncentrált és elegáns 2016-os mátrai olaszrizlingje és a Juliet Victor Winery 2017-es Tokaji édes szamorodnija mellett sokáig fogjuk még emlegetni a Pauleczki-Vin Pincészet (ki tudja melyik bolygóról nektárként idecsöppent) 1968-as Tokaji Essenciáját, amely régebbi, mint maga a Borverseny…


Teljes letölthető versenykatalógus itt.