A Szekszárdi Szüreti Napok nem véletlenül és nem magától lett a régió legjobb boros rendezvénye. Azt hogy a legjobb, nem mi mondjuk, a Magyar Turizmus ZRt. végzett kutatást és a régiónkból ez a fesztivál a második legnépszerűbb - a busójárást követően. És ha a közönségnek tetszik, de a boros közegnek is tetszik, abban kétségtelen sok munka lehet. Jól kitalált, persze mindig lehetne javítani, és mindig változik is picit, ez így van rendjén. Idén a kihagyhatatlant a szerkesztőségünk egy része sajnos kihagyta, de eMZé és mÁkos kollégák a Dél-dunántúli Boturisztikai Klaszter pécsi fehérboros standján álltak helyt. És azért kóstoltak szekszárdi borokat is. A beszámoló most eMZé tollából.
A Pécsi Tudományegyetem 2000 óta minden évben megválasztja a saját címkés borait. Legfőképpen ajándéktárgyként kerülnek forgalomba, bár sokéig több vinotékában és éttermeben is meg lehetett őket kóstolni Pécsett. A PTE bora kitüntető titulusra idén 19 pincészet 35 bora pályázott, vörösbor kategóriában a Hetényi Pincészet (Indivinum Kft.), míg a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borászati Intézete diadalmaskodott.
Ezzel a szöveggel díszeleg a felfestés a Villányi Víz palackozójának falán. Aki pedig járt valaha Villányban egészen biztosan belefutott már a Villányi Víz valamely formájába. Nem a csapvízre gondolunk, hanem azokra a palackozott vizekre és szódára, melyek mind ezt a nevet viselik és a legtöbb villányi vendéglátós és pince ezt használja. Nagy valószínűséggel ebből itta a fröccsöt a megfáradt vendég és egy ilyennel oltotta szomját menet közben egyik pincéből a másikba. Ráadásul az idei Pannon Borrégió TOP25 kóstolófesztiválon is megismerkedhettek a Villányi vízzel.
Szüreti napok idején hajlamosak vagyunk a borra irányítani minden figyelmünket, és szinte elfelejteni, hogy bár Szekszárd valóban erről híres, de itt is sokkal többet nyújthat nekünk a helyi gasztronómia, mint csak a szőlőből készült nedűt. Ezért is szervezzük meg a Szekszárdi Helyi Élelmiszer Boltban azt az ötnapos fesztivált – amely szeptember 19–23-áig tart –, és amelynek ideje alatt a látogatók találkozhatnak termelőkkel, és megkóstolhatják az általuk készített finom falatokat. Ez az öt nap jó alkalom arra is, hogy a helyi termékek, helyi termelők támogatását fontosnak tartók megosszák véleményüket, ötleteiket mindazokkal, akiket érdekel a téma.
A múlt héten megemlített vörösborcsomagban volt még két új vörösbor a Vina Belje pincészettől, egy bemutatón már kóstoltuk ezeket, de akkor sok az ember, nagy az ünnep, eszünk is, iszunk is, keverednek az ízek. Most picit odafigyelősebb kóstolókörülmények között bontottuk meg a kapott palackokat. No igen, minden más hajtás után.
Idén 12 borvidéken 20 település indult a legkedveltebb borvidéki település címért. Számos új helyszínen várta a borkedvelőket a helyi bor, hogy borászokkal és egymással koccinthassanak. A borvidéki települések programokkal, figyelemfelhívó kampányokkal már a versenyt megelőző hetekben készültek a vidám megmérettetésre. A megmozdulásnak köszönhetően idén közel 11 ezer ember koccintott egyszerre szerte az országban. A borvidéki településeken szervezett különböző rendezvényeknek köszönhetően a koccintáson résztvevők még sokáig élvezhették a helyi borokat, ismerkedhettek a borvidéki települések értékeivel.
Általában azt mondják, a kávé és a bor nem működnek jól együtt. Bár mondták, mondják ezt a csokoládéra, fagylaltra és sok másra is, de rendszeres kávéfogyasztóként, no és borkedvelőként kihasználtuk, hogy van egy sokdíjas barista a vidéken. Borászból is akad, a szekszárdi Kávé Házában mindig összefutunk velük. A feladatra találtunk is önkéntest hamar. Összehoztunk egy közös kóstolót.
A pálinkáról az utóbbi évek gasztronómiai paradigmaváltásának köszönhetően kiderült – kiválóan alkalmas a főzésre, ételek kiegészítésére, teljessé tételére. Éppen ezért a Pécsi Borozó szerkesztősége és a harci Brill Pálinkaház közös receptversenyt hirdet a gasztrobloggerek, séfek, háziasszonyok, amatőr opportunisták számára. A nyeremények pedig kecsegtetőek, hisz kétfős két napos pálinkakurzust, pálinkakóstolót és pálinkacsomagokat lehet nyerni.
Rutinosan beelőztük az esőt a Budavári Borfesztiválon. No meg azért is szerdán mentünk, mivel aznap jelent meg a Pécsi Borozó és az első 2000 példány csak a Várban kapható, de holnaptól már elvileg a régióban, hétfőtől meg az ország egyéb részein, elsősorban vinotékákban található meg. De vissza Budára. Nem csak terjesztettünk, de azért kóstoltunk is. Mivel csak egy napunk volt, ma reggel már újra itthon, szóval elég vegyes volt a kóstolási térkép, de azért vannak tippjeink.
Nemrég érkezett hozzánk egy pakk, volt benne néhány vörösbor. A csomagot Horvátországból kaptuk, innen a szomszédból, szlavóniai-baranyai vörösborok voltak benne, épp egy tucat. Nyáron eddig még nem nagyon kívántuk a vöröset, de szerencsére az esték egyre hűvösebbek. Ha így folytatjuk, minden héten írunk róluk, most az első kettőt mutatjuk be: egy kékfrankos és egy syrah, nem sok van belőlük a kontinentális horvát részeken, ezekben viszont nem csalódtunk.