Kérem Várjon!
Cikkek
Pannon sikerek Szarajevóban
Hat arany Boszniából
zoranka
2009 February 24.

Második alkalommal rendezték meg Bosznia-Hercegovina fővárosában a Vino Fest elnevezésű nemzetközi borfesztivált. A kétnapos rendezvényen, amelynek a Hotel Holiday Inn adott otthont, elsősorban a volt jugoszláv tagállamok (Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Szerbia, Macedónia és a házigazdák) képviseltették magukat, valamint magyar pincészetek a Pannon Borrégióból. A fesztivál alatt nemzetközi borversenyt is rendeztek, ahol a zsűri 6 magyar bort is aranyérmesnek minősített.

A Vino Fest Szarajevó legnagyobb borgasztronómiai rendezvényére mintegy 70 pincészet és 20 egyéb, elsősorban gasztronómiai kiállító érkezett. A kétnapos fesztiválnak mintegy 3000 látogatója volt, a borversenyen pedig 152 bort tesztelt a nemzetközi zsűri, 47 bor kapott közülük aranyérmes minősítést.

A Pannon Borrégió asztala

A magyar borokat a szarajevói Magyar Nagykövetség szervezésében külön bemutatón is megkóstolhatták a bosnyák főváros diplomatái, borkereskedői és szakújságírói, de nagy sikerük volt a nagyközönség körében is. Összesen 7 régiós pincészet vett részt a fesztiválon, a Pécsi Püspöki Pincészet és a Polgár Pince saját standdal, a Pannon Borrégió égisze alatt - a Nemzeti Bormarketing Program és az AMC támogatásával - pedig megjelent a villányi Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a mecseknádasdi Hetényi János Pincészete, a pécsi Lisicza Borház, a szekszárdi Szeleshát és a bonyhádi Danubiana.

Néhány bor a Pannon Borrégió kínálatából

A zsűri a borversenyen öt kategóriában osztott ki aranyérmeket, és a magyar küldöttség a vörösborok között volt a legeredményesebb: aranyat nyert a Pécsi Püspöki Pincészet Mohácsi Cabernet Franc 2006, a Polgár Pince Villányi Cabernet Franc Barrique 2005, a Szeleshát Szekszárdi Kékfrankos 2007 és a Gere Tamás és Zsolt Villányi Aureus Cuvée 2006. A száraz fehérek között a Pécsi Püspöki Pincészet Szajki Cserszegi Fűszeres 2007 bora, míg a desszertborok között a Polgár Pince Villányi Kadarász 2005 bora lett aranyérmes. A pezsgők között nemc volt magyar induló, míg a rozék esetében nem osztottak aranyérmet, de meg kell jegyeznünk, hogy a legmagasabb pontszámot itt magyar bor érte el, a Pécsi Püspöki Pincészet Mohácsi 2008-as Kékfrankosa 81 pontot kapott.

Egy bosnyák kiállító asztala

A borrégiós közösségi megjelenés nagy feltűnést keltett Szarajevóban, hiszen a magyar borok eddig nem voltak jelen a folyamatosan fejlődő bosnyák borpiacon. A Pannon Borrégió képviselői több kereskedőcéggel is tárgyaltak arról, hogy lenne-e, és milyen magyar borokra kereslet. Arról a Pécsi Borozó „kiküldött tudósítója” is meggyőződött, hogy a tokaji borok mellett (amelyeket azért szinte minden harmadik látogató ismert és keresett) érdemes mással is próbálkozni az eddig viszonylag zárt és szinte csak ex-jugoszláv borokra építő piacon, hiszen már az első megjelenés versenysikereket hozott.