Kérem Várjon!
Cikkek
Speciality IPA a tél söre
A Pécsi Borozó szervezte az ország első BJCP-sörtesztjét
PB
2017 December 23.

Az első magyar BJCP sörmustrát a Pécsi Borozóban egy speciality Indian Pale Ale nyerte meg. Sokaknak ez a mondat többismeretlenes egyenletnek tűnik, igyekszünk felfejteni, hiszen mi is tanuljuk még bőszen a sörös szakkifejezéseket. Egy biztos: sok tisztességgel elkészített (és egynéhány igencsak gyengus) magyar sörből nem volt annyira nehéz kiválasztani a jobbakat, de a legjobbakat sokkal nehezebb.

Lapunk sörmustráját első alkalommal novemberben rendeztük meg, résztvevőként meghívást kapott rá a teljes magyar mezőny. Felhívásunkra választ a megszólítottak felétől kaptunk, a bírálatra tételt 12 főzde küldött be, melyek döntő többsége országosan terjeszti söreit. A Sörmustrán egy vakteszten alapuló módszertant használunk, amelyen a zsűri 100 pontos rendszerben értékeli a tételeket a BJCP 2015-ben kiadott elveit alapul véve. A tételek anonimizáltan és a stílusnak megfelelő környezeti feltételek figyelembevételével kerülnek a zsűri elé, melynek tagjai között magyar BJCP vizsgás bírók, sörszakírók és sörfőzők vannak.

A mustrára bírálandó tételt beküldhetett bárki, aki kereskedelmi forgalomban kapható sört állít elő, vagy állíttat elő magyarországi sörfőzdei kapacitást igénybe véve. A mustrán való részvétel a beküldő részére díjtalan, és a bírálók önkéntesek, így a – a BJCP elvei mentén – díjazásban nem részesülnek.

Egy résztvevő legfeljebb 4 tétellel indulhat a mustrán. A mustrán bírálóként részt vevők köréről a Pécsi Borozó főszerkesztője dönt. A mustra során a beküldött tételek mindegyikét érkezteti a Pécsi Borozó szerkesztősége. Csak olyan tétel zárható ki a mustráról – a bírálat vezetőjének egyetértése mellett – ami a bírálók megállapításai alapján fogyasztásra alkalmatlannak bizonyul.

A mustrán a tételek sorrendje és az értékelő asztalok ülésrendje a mustra vezetője által kerül összeállításra. A mustrán résztvevők számát a beérkezett tételek száma alapján a mustra vezetője jelöli meg. Egy asztalnál három fő ül, az asztal vezető értékelőjét a mustra vezetője jelöli ki. Az asztalnál felmerülő vitás kérdésekben szavazással kell dönteni. A sörmustrán a BJCP elvei alapján összeállított tesztlap használatos, minden tétel esetében öt fő szempont, úgy mint az aroma, a megjelenés, az íz, a kortyérzet és az összbenyomás alapján értékelnek a bírálók.

A pontértékeket 100 pontos skálán kifejezve tűntetjük fel. A mustra során nem kerülhet olyan tétel az értékelő elé, amelyhez az értékelőnek bármiféle személyes elköteleződése lehet. Ennek megállapítása a mustra vezetőjének a feladata. A mustrát egy nap alatt bonyolítjuk le, maximum 3 bírálati szekció során, egy szekcióban legfeljebb 12 tétel értékelhető, egy szekció időtartama másfél óra, az egyes szekciók között fél órás szünettel. A mustrán résztvevő értékelők (a Best Of Show szekciót is beleértve) fejenként legfeljebb 36 tételről adhatnak véleményt. A BOS bírálaton a 7 legmagasabb kumulált pontszámot szerzett tétel vesz részt, amit az egyes asztalok vezető értékelői újrakóstolnak.

Kiemelt tételnek számít az értékelés során 80 pont feletti értéket elért tétel. A 80-83 közötti pontértéket szerzett tételek bronzérmet szereznek. A 84-88 közötti pontértéket szerzett tételek ezüstérmet szereznek. A 89 pont feletti tételek aranyérmet kapnak. A BOS bírálaton legtöbb pontot kapott tétel kapja a Mustra Bajnoka címet.


Az aranyérmesek

FEHÉR NYÚL + SIRBOLT’S

RAFA (speciality IPA)

A Soroksári úton nemrég nyílt Fehér Nyúl Sörfőzde egyből tarolt. A mustra Best of Show díját is elnyerte. Kollab sörüket a limoncello ihlette. A kifejezetten üdítő, citrusos, dominánsan savanyú IPA merész és játékos főzet, szép csavar a hagyományos IPA-k szétkomlózott világához képest.

91/100 pont

KECSKEMÉTI SÖRMANUFAKTÚRA

BÚZA (Hefe Weissbier)

Tökéletes arányokkal kihozott, példaértékű bajor búzasör. Pirítós, banános észterek, szegfűszeges fenolok, szépen kimódolt egyensúlyba helyezett karamelles íz és száraz kortyérzet. Lágy, arányos, elegáns sör.

89/100 pont

FEHÉR NYÚL

RIS (Imperial Stout)

Édesgyökeres, gumicukros, füstölt csokoládés, krémkakaós ízek és illatok kavarognak ebben a stoutban. Likőrös sűrűség, komplexitás és egy kis boros beütés, ami különösen szép csavar a sörfőzőtől. Kíváncsian várjuk, hogy az idő mennyit változtat majd ezen a vaskosan szép sörön.

89/100 pont

A sörmustra további eredményei az újságárusoknál országszerte kapható Pécsi Borozóban olvashatók.


Mi az a BJCP?

A Beer Judge Certification Program (BJCP) 1985-ben jött létre az American Homebrewers Association és a Home Wine and Beer Trade Association kooperációjában. A szervezet célja elsősorban a házi sörfőzés legalizálása volt az Egyesült Államokban. Ezt sikeresen el is érte, hiszen 2016. október 14-én minden államban megszűnt a házi sörfőzés tiltása. A másik cél egy olyan érzékszervi vizsgálati módszertan kialakítása volt, amely széles körben elfogadott. Az egyesület tagságát a sikeresen levizsgázott, minősített BJCP bírák adják.

A BJCP 32 éves múlttal és jó néhány sorsfordító esettel a háta mögött a házi sörfőzésből kinövő craft brewing mozgalom sztenderd értékelési módszerévé vált. A szervezet jelen pillanatig több mint tizenegyezer bíró minősítését végezte el és hétezer aktív bíróval képviselteti magát 43 országban. Európában 276, Kelet-, és Közép-Európában 60, Magyarországon 2 fő (szerkesztőségünk munkatársai mindketten – a szerk. megjegyzése) rendelkezik BJCP minősítéssel. A bírói minősítés megszerzéséhez egy 180 kérdésből álló angol nyelvű tesztet és egy érzékszervi bírálati panelt szimuláló gyakorlati vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A bírók a teszteredményeik és a tapasztalati pontjaik és egyéb vizsgák alapján hat különbőző rangot viselhetnek a szervezetben.

Legfontosabb dokumentumként a style guideline-t, a rendszer stílushatározóját szokás említeni, amelyet rendszeresen frissítenek, illetve egységes szerkezetben újra kiadnak (jelenleg a 2015. évi változat van érvényben).