Kérem Várjon!
Cikkek
Szirupot a ginbe?
Magyar ginbe magyar tonikszirup
Kutyánszky Bori
2021 May 28.
Kaptunk egy sajtóközleményt, hogy bizony a Búzavirág gin ezentúl Mayer toniksziruppal együtt adja a legjobb gintonikot. A hír izgalmas, a Mayer szörpöket (és lekvárokat) eddig is kedveltük, de hát kóstolás nélkül hogy írnánk meg hitelesen? Hát úgy, hogy megkóstoltuk. A Brebis Magyarország volt olyan kedves és eljuttatott a számunkra egy-egy palackot. 

A kóstolás előtt rövid tárlatvezetés, bemutatták nekünk a legújabb gint a cég kínálatából, ami erősen kötődik Pécshez is. Mivelhogy ez egy echte Zsolnay kerámiapalackba zárt Búzavirág gin, de nem az a sima, hanem egy prémium verzió. Hétfőn jött ki, pénteken vettük kézbe, elég masszív jószág, de kóstolni ezt speciel még nem lehetett. Mindenesetre látványos ajándék, ha a turista otthon szakadt, ginimádó ismerősének keres szuvenírt és a pénztárcája/hitelkártyája nem túl vékony. Amit megtudtunk róla: a boróka és a citrusok mellett a gyömbér és a mecseki kamilla adják az ital fő karakterét, a rajta látható motívumok pedig a Zsolnay filozófiájának megfelelően kizárólag kézi festéssel készültek, a cég hírneves búzavirág motívumainak felhasználásával, lezárásához pedig üvegdugót használnak. 

No de kóstoljunk inkább. Ami érkezett és bontható: Búzavirág gin és Mayer tonikszirup. A Búzavirág 2020-ban érkezett meg  a magyar ginpiacra, amelyen szinte minden héten megjelenik valamilyen ginújdonság. Van benne 24 alkotóelem, az alap boróka mellett többek között hársfa, akác- és búzavirágszirom is. A világoskék, györkönyi gin elég gyakran kap társat a pohárban, mégpedig tonik formájában. A gintonik egyre trendibb, számtalan koktélrecept alappárosa, olyan mint Nemanja Vidics és Rio Ferdinand volt a Manchester Unitedben, a többi változhat, ha szilárd az alap. 

Tonik számtalan készül ma a világon, a tonikszirup azonban meglehetősen ritka jószág, ezért is egyedi a Mayer szörpösök fejlesztése. Nézzük, mit is mond a sajtóanyag:

"A Mayer-Búzavirág tonik titka, hogy kizárólag természetes alapanyagok hozzáadásával készül úgy, mint a kinin, illetve olyan speciális fűszerkeveréket használnak, amitől összhangba kerül bármelyik minőségi ginnel. Egy üveg tonik sziruppal 25 adag palackozott tonik váltható ki. A magas minőségű termékeiről ismert manufaktúra nem csak egy kitűnő koktélalapanyaggal jelenik meg most a piacon, hanem olyan, környezetbarát szemléletet is magával hoz, amely minden vendéglátóhely és háztartás számára ideális.

A jóval kisebb környezeti terhelés nem csak a csomagolás mennyiségében és annak hűtésében mutatkozik meg. A szállítás karbon-lábnyoma, a raktározás helyigénye és költségei is előnyt jelentenek az üveges tonikokkal szemben. A tonik szirup ráadásul könnyedén ízesíthető. Amíg az üveges tonikok esetében az utólagos ízesítés minőségromlás nélkül szinte teljességgel elképzelhetetlen, addig a szirupot a fogyasztók, a bártenderek kedvük szerint fűszerezhetik, ízesíthetik, majd a már beízesített, egyedi ízprofillal rendelkező szirupot hígíthatják a számukra megfelelő módon."

És milyen, ha megkóstoljuk? Az illata elsőre szörp, kicsit karamellás, de érezni a tonikos kesernyét is. Felhigítottuk, ahogy javasolják (2 cl tonik szirup + 2 dl szénsavas víz), úgy valóban egy alaptonik ízvilága köszön vissza, játszottunk narancsszelettel és uborkaszelettel is, úgy picit izgalmasabbá válik. És a végén belekerült a gin is, 4 cl a javasolt mennyiség a fenti adag tonikhoz, tisztességes gintonikot kaptunk. Én felturbóztam ezt is lime, citrom és narancs szeletekkel, némi jéggel, ginből egy lőttyintéssel több jutott, úgy intenzívebb, citrusosabb íze lett, de a dzsinesség abszolút átjött.