Kérem Várjon!
Cikkek
Tolnai a legjobb pálinka
Nyert a Brill Pálinkaház 2009-es Irsai Olivér Szőlőpálinkája
bori
2010 April 28.

A harci Brill Pálinkaház Irsai Olivér Szőlőpálinka 2009-et választották meg Magyarország legjobb pálinkájának 18. Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen. A címhez gratulál a Pécsi Borozó szerkesztősége!

A kimagasló elismerést több teszt után ítéli oda a szakmai zsűri a legjobbnak. Előbb kategóriánként kiválasztják az aranyérmes tételek közül a champion kategóriásokat, majd ezek közül a legharmonikusabbnak, legértékesebbnek ítélik oda az elnevezést.

A pálinka jellemzése
„Határozott fajtajelleges illata hamar kinyílik a pohárban. Lime, grapefruit, fehér szirmú virá-gok tavaszi kavalkádja érezhető, melyet leheletnyi hűvös fanyarság kerekít, fiatalos, lendületes karaktert adva a pálinkának. Ízében a fanyar frissesség vezet, mögötte virágok és kellemes alkohol édesség alkot játékos egyveleget, utóízében a fajta virágos, kissé parfümös jegyei hosszan búcsúznak.”


Mint azt Krizl Edittől, a Pálinkaház tulajdonosától megtudtuk, az alapanyag Paks mellől származó, kizárólag Irsai Olivér szőlőből állt össze a teljes bogyó felhasználásával. „Mivel a szőlőt a számunkra megfelelő minőség érdekében lábon vettük meg, így jól kiválasztott szüreti időpontban, kézi szürettel, ládákban érkezett meg feldolgozónkba. Az aromaveszteség minimalizálása érdekében hűtött tartályban, irányított erjesztés után készült el a cefre, melyet azután oszlopos lepárlóban a lehető legnagyobb szakmai gondossággal készítettünk el” – magyarázta Krizl.

A pálinkamanufaktúra gyökerei 1990-ig nyúlnak vissza. Tizenhat éve foglalkoznak szeszes italok, likőrök gyártásával, 1999-ben került be a tevékenységi körbe a pálinka, mely kizárólag első osztályú friss gyümölcsből, hibátlan törkölyből és gyümölcs-aszalványokból készül európai technológiával, de tradicionális gondossággal. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy a rangosabb országos  és nemzetközi versenyeken a szakma eddig 139 éremmel és díjjal ismerte el tevékenységüket.

Elsősorban a csúcsgasztronómia, illetve a gasztronómiai élmények iránt fogékony fogyasztók számára készülnek párlataik kis szériában, de magas minőségen. A hagyományos és kuriózumnak számító gyümölcspálinkák mellett, aszalványok és gyümölcskivonatok, fűszerek és gyógynövények felhasználásával, egyedi receptúra szerint különleges likőröket is alkotnak.

Hangsúlyozandó, hogy mint a Pannon Borrégióban tevékenykedő főzde, fontosnak tartják a szőlő, illetve törkölypálinkák, azon belül is a szőlőfajták szerint szelektált pálinkák értékeinek bemutatását. Bock Józsf vagy Bodri István legszebb borainak törkölyéből is dolgoznak, limitált mennyiségben, az adott bor arculatával.

Címkék