Kérem Várjon!
Cikkek
Under Pressure
III. AeroPress Magyar Bajnokság
Váncsodi József
2015 March 02.

Február 21-22-én immáron hatodik alkalommal gyűltek össze a hazai kávé- és bárvilág meghatározó szereplői, a KávéBár Bazár-on, amely rendezvénynek az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest adott otthont. A kétnapos rendezvényre kilátogató vendégek jó keresztmetszeti képet kaphattak a hazai minőségi bár-vendéglátás helyzetéről, amellett, hogy különféle előadásokat hallgathattak meg borról, párlatokról, lélekről. A bazár a kulinaritáson túl két országos kávés versenynek is otthont adott: II. Latte Art Throwdown-nak (Barista School Budapest rendezésben) és a III. AeroPress Bajnokságnak; ez utóbbira voltunk nagyon kíváncsiak!

Mottó:
Sírni tud a szó,
magától is. – Ha tudod:
mosolyra tanítsd.
(FÁ)

Alan Adler, játékos kedvű feltaláló hívta életre az AeroPresst, amely lényegében egy dugattyúra emlékeztető eszköz, házasítja a légnyomást és a filter technológiát. Villámgyorsan világkarriert futott be, amely vélhetően annak (is) köszönhető, hogy szórakoztató, egyszerű, szinte a végtelenségig variálható, kiváló forrázatot ad. A változtatható összeállítások száma (vízhőfok, szemcseméret, áztatási idő, felhasznált filterek száma, a préselés ereje/hossza) a végtelenhez közelít, így ugyanabból a babkávéból is különféle hangulatú kávékat készíthetünk, amelyek egyformasága különbözik. Megdöbbentő ízeket hoz elő a leforrázott őrleményből és praktikus hordozhatósága okán nyaralásaim elengedhetetlen kelléke.

Az eszköz 2005-ben debütált és már 2008-ban megrendezésre került az első AeroPress (továbbiakban AP) bajnokság, hazánkban 2013-ban álltak először asztal mögé a bajnoki cím után sóvárgó profi és hobby baristák.

A harmadik országos AP bajnokság létszáma azt mutatja, hogy az eszköz utáni érdeklődés töretlen. Ennek köszönhető talán, hogy a magyarországi kávés versengések közül ebben a kategóriában a legheterogénebb a versenyzői összetétel. A versenykiírás roppant szabadságot ad, azonban mindenki számára kötelezően előírja ugyanazon kávé használatát, amelyet a hagyományoknak megfelelően idén is a Lucky Cap Micro Roatery&Coffee Conception szállított.

Fotó: Lukács Ildikó

A versenyen kötelezően használandó kávé a 2015-ös évben: a Lucky Cap által pörkölt Kenya Kegwa AA Plus.

Régió: Ngiriambu
Tengerszint feletti magasság: 1550-1720 méter
Variáns: SL28, SL34, SL65 és Ruiru 11
Feldolgozás: Mosott

A visszhangok alapján az idei kávé roppant fejtörést okozott a versenyzőknek, mint ahogy az a bíráknak is feltűnt. Íz jegyeket tekintve szilva, fekete ribizli dominált, illetve az ezekre hajazó finom gyümölcsösség.

A harmincöt regisztrált jelentkező egyenes kiesésben versengett, hármas csoportokban, ahonnan csupán egy-egy embert juttatott tovább a háromtagú zsűri. A kávéital elkészítésére 8 perc ált rendelkezésre, a körök nyilvánosan, közönség előtt zajlottak. Mindenki ugyanazt az utat járta, finom különbségekkel, amelyek a víz megválasztásban, az őrlési procedúrákban, áztatási időkben és a kifejtett nyomásban mutatkoztak meg.

Fotó: Szabó Mária

AeroPress bajnokság a bíró szemével

A 35 versenyző a selejtezőben gyakorlatilag 35 különböző italt prezentált. Egyetlen körben sem találtunk azonos stílusú italt, ami tökéletesen igazolja, hogy azonos eszköz és azonos kávé mellett gyakorlatilag végtelen stílusú ital készülhet az adagolás, a víz, a szemcseméret, az áztatási idő, vagy akár a préselés technikájának megváltoztatásával. Nem jobb, vagy rosszabb italok készültek, hanem mindegyik más erénye miatt volt szerethető. Defektes kávéval szerencsére nem találkoztunk. A selejtezős 12 körben egy ízben fordult elő a „mindhárom zsűritagnak más tetszik” eset, kettő alkalommal 2-1-es értékelés és 9 esetben 3-0-s. A középdöntőben az értékelést követően jó néhány versenyzőnél tapasztaltuk, hogy nem tudta reprodukálni a selejtezőben prezentált italt, amit elsősorban az izgalomnak tudunk be. A győzelemhez egy jó recept és a kiegyensúlyozott, fegyelmezett teljesítmény most elegendőnek bizonyult. Szakmailag rendkívül tanulságos vetélkedésnek lehettünk bírái.

(Tóth Sándor, bíró, Lucky Cap Micro Roatery&Coffee Conception)

Fotó: Lukács Ildikó

A temérdek feszültséggel terhelt, izgalmas verseny végeredménye a következőképpen alakult:

1. Schubert Szabolcs

2. Horváth Gergő

3. Onczay Levente

Fotó: www.aeropress.hu

A verseny győztese képviseli Magyarországot Seattle-ben 2015. április 9-12. között. A győztes világbajnokságon való részvételének utazási és szállás költségét a szervezők és a támogatók biztosítják.

Az újhullámos kávékultúra és az AeroPress térhódítása kéz a kézben jár, mondhatni jól állnak egymásnak. Mindezek ismeretében, és látva a versenyt övező intenzív érdeklődést, talán kijelenthető, hogy még sok színes és vibráló pillanat várhat ránk, egy olyan kávés ágon, ahol a legnagyobb az átjárás a profi baristák és a szenvedélyes hobbysták között.