Kérem Várjon!
Cikkek
Villányi borok Szekszárdon
BORkultúra szabadEGYETEM
Guld Zsuzsanna
2010 April 20.

Villányi estet tartott a szekszárdi BORkultúra szabadEGYETEM a soron következő kósolóestjén április 14-én. Mészáros Gabriella, Bock József, Nagy Gergely, Malatinszky Csaba, Nagy Zsolt, Gere Zsolt, Ipacs Szabó István, Heumann Erhard, Pohl Péter, Bakonyi Antal, valamint 160 lelkes borrajongó részvételével.

Rendhagyó estet nyitott meg Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, hiszen szekszárdi termelőknek, borkedvelőknek mutatott be villányi borokat. A köszöntőn túl Mészáros valóságos mesterkurzussá varázsolta a borkóstolót, tartalmas és összetett jellemzéseivel, ami nemcsak a borokra, hanem a talajra, éghajlatra, technológiára, érlelési folyamatokra is kiterjedt. Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára pedig a borvidék történetének összefoglalása után arra is vállalkozott, hogy bemutassa a távolmaradt pincészeteket.

1. Keller György Kékfrankos 2007
Vaskos illat, gyümölcsökkel. Megvan benne a Kékfrankos fajtajelleg, nagytestű, elegáns bor. Az illat és az ízvilág összhangban van. Hordós érlelés érezhető, de nem kerekedik felül a gyümölcsön. Az évjárat jó, bár élettartamban nem biztos, hogy hosszú életű lesz.

2. Sauska Pincészet Kékfrankos 2008
Pohl Péter a pincészetet, Mészáros Gabriella a bort mutatta be. Terméskorlátozás, szőlőválogatás eredményezte ezt a nagy textúrájú bort, amelyben inkább a gyümölcsök dominálnak. Ennél a bornál a talajnak is nagy szerepe van, a meszes talaj okozza a gyümölcsök jelenlétét. Az almasavbontás hordóban zajlott le, ami egyfajta bársonyosságot kölcsönöz a bornak.
 
3. Wunderlich Pince Pinot Noir 2006
Nagy Zsolt sommelier részletesen beszélt arról a technológiáról amellyel ez a bor készült. A fakádas erjesztést követően a tétel Ganimede tartályba került, aminek köszönhetően illatgazdagság, fűszeresség gazdagítja a bort, ezt követte a 17 hónapos fahordós érlelés, másod- és harmadtöltésű hordóban. A bor csekély tannintartalommal rendelkezik, de ennél a fajtánál nem is ez lesz a meghatározó. A fajtának megvan a létjogosultsága a borvidéken. A borra jellemző a gyümölcsösség, az eper, cseresznye némi nedves szénával.

4. Vylyan Szőlőbirtok Pinot Noir 2006
Ipacs Szabó István főborász kitért a szőlőterületek fekvésére, ami nemcsak fontos, de meghatározó is, a pinot noir esetében inkább a hűvösebb, északi területek kedvezőbbek, míg a rozéknak szánt fajták a déli fekvéseket kedvelik. A borban a gyümölcsösség mellett az érlelt jegyek is megjelentek már. Nincs hosszú fahordós érlelés. A pincészetnél ennél a fajtánál arra törekszenek, hogy nagyon szép és önmagában eladható legyen, mert házasításokra nem alapozzák, nem ad szép házasítást.

5. Mayer Pince Kopár Cuvée 2007
Illatában inkább a merlot dominál, édes, puha, meleg, gyümölcsös. Határozott tannintartalommal rendelkezik, de ez inkább  a gyümölcsből származik. Házasítás alapját képzik a merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon, utóbbinak kicsi a részaránya.

6. Günzer Tamás Villányi Ördögárok Merlot Reserve 2007
Az Ördögárok a legismertebb és legjobb dűlőnek számít, ami egy ásványos, sós karaktert kölcsönöz a bornak. Ez meg is mutatkozik ebben a testes, intenzív gazdag illattal rendelkező tételben. Rendkívül magas az alkohol tartalma (15,5 százalék) ennek a dűlőszelektált, gyümölcsös merlotnak.

7. Gere Attila Kopár 2007

Ez az a bor amit elfelejteni nem lehet, legalábbis bennem élénken él, egyetemista korom óta. Igaz azóta már az összetétele megváltozott, veszített tanninból, és többet kapott gyümölcsből. Cabernet franc és merlot került előtérbe, a cabernet sauvignon visszaszorult. Összetett, tetszetős illat, rendkívül gazdag gyümölcsökben, határozott sav- és tannintartalom jellemzi.

8. Malatinszky Csaba Szűretlen Cabernet Franc 2006
Malatinszky Csabával és borával érkeztünk el a cabernet franc-ok világába, ami nagyon érdekes vonulatokat vet fel, ugyanis „ez a fajta női lelkű – oda kell rá figyelni”, izgalmas és muszáj beszélni róla. Nagy bor, melyre évek múlva is emlékezünk, szép ásványosság illatban és ízben, ami a talajnak köszönhető, feketegyümölcsök nyomokban, emellett eukaliptusz, és a tannin is ott van.

9. Csányi Pincészet Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2007
Elegáns illat és zamatvilág jellemzi, rengeteg gyümölccsel, magas tannintartalommal, de ez is a gyümölcsből származik, és nem a hordóból. A hordóhasználat nem bántó, nem telepszik rá a szőlőből származó jegyekre.

10. Heumann Borpincészet Cabernet Franc 2007
Illatában szelídebb, barátságosabb. Ízében földes, komoly ízkarakter húzódik. Nagy jövő előtt áll! Primer, azaz a szőlőből származó aromák vannak előtérben.

11. Gere Tamás és Zsolt Pincészete Cabernet Franc Válogatás 2006
Ennél  a tételnél az érlelésből származó illatjegyek jobban érvényesülnek, mint a gyümölcsök. Fűszeresség, szép, gazdag zöldfűszerkert és az ásványosság is megvan. Egy-két év múlva teljesen más jegyek kerülnek előtérbe majd a borban. Savaiban is többet kapunk a bortól, évtizedre is el lehet tenni, de csak úgy, ha félévente ellenőrizzük.

12. Tiffán Ede és Zsolt Pincészete Cabernet Franc Válogatás 2007
Illata visszafogottabb, kakaó tűnik ki belőle. Fiatal korban van. Ízében szép savszerkezetre épülő tannin és a kakaó is megjelenik.  Hat-nyolc órás levegőztetés után a gyümölcsök már érezhetőek.

13. Kiss Gábor Code 2007
Kiss Gábor a fiatalabb generációhoz tartozik. Prémium kategóriát állít elő, ez a tétele egy Cabernet Franc Válogatás, ami élénkebb, fiatalosabb, szép savakkal, határozott savgerinccel, tanninnal és gyümölcsökkel.

14. Bock Pince Cabernet Franc Selection 2006
Mészáros Gabriella a következő szavakkal illette a bort: „magáért beszél” – földes, ásványos, fineszes karakter. Rendkívül intenzív illatban.