Kérem Várjon!
Cikkek
Viszkik a Smaragd-szigetről
Ír whiskey-est a 19-ben
Tóth Mariann
2019 May 28.

Ismét egy izgalmas régiót fedezhettünk fel a 19 Bar & Shop által szervezett Ír Whiskey Esten május 10-11-én. Az boros hordós utóérlelést bemutató alkalomhoz hasonlóan a nagy érdeklődésre való tekintettel a 19 Bar & Shop két este is megrendezte a kóstolót. A szezon utolsó whiskey estjén a résztvevők megismerkedhettek a lágy, ír whiskey-k titkával, valamint egy vendég egy relikviát is hazavihetett, mert a játékban feltett kérdésre gyorsan és helyesen válaszolt.

A kóstolót Fülöp András vezette, a Whiskynet munkatársa, aki rengeteg érdekességet megosztott az est folyamán az ír whiskey-készítés módjairól, a jellemzőiről, valamint az egyes lepárlók és az ágazat történelméről. Ez alkalommal is hatféle párlatot kóstoltunk, végigszemlézve az ír single maltok spektrumát, a tradicionálistól a modern lepárlókig és még ajándékba is kaptunk egy kisüveges ír whiskey-t.

Bevezetésképp áttekintettük, hogyan érdemes whiskey-t kóstolni:
  1. legyen szobahőmérsékletű a párlat, ne tegyünk bele jeget, mert annál kevesebb ízt fogunk benne érezni;
  2. amit érdemes megfigyelni, az az illat, az íz, majd a lecsengés;
  3. amint a szánkba kerül, franciásan, finomkodva kóstoljuk;
  4. esetleg pár csepp csendes vizet lehet hozzáadni, ez kinyitja az aromákat;
  5. elég fontos, hogy kitöltés után legalább 10 percet szellőztessük – minél tovább hagyjuk, annál jobb ízű lesz;
  6. felfelé szűkülő pohárból kóstoljunk, mert ez összegyűjti az aromákat.

Ír nyelven így néz ki az, hogy ír whiskey: Uisce Beatha Eireannach, amely körülbelül annyit tesz, az élet vize. Nem elhanyagolandó, hogy a whiskey szó is ezt jelenti. Hogy miért whiskey az ír, és miért whisky a skót? Előbbiek így akarták megkülönböztetni az akkor még alacsonyabb színvonalat képviselő skót párlatoktól. A skót whisky-ktől nem csak az írásmód különbözteti meg az ír whiskey-ket, hanem az eggyel több lepárlás, vagyis kettő helyett háromszor párolják le az ír whiskey-ket, amely egyfajta selymes karaktert, lágyságot kölcsönöz az italnak.

Különbözik továbbá a készítési eljárás is: az ún. pure pot still vagy single pot still módszert használják, magyarul ez a kisüsti lepárlásnak felel meg, ahol a használt rézüst mérete nincs szabályozva, tehát lehet ez a „kis üst” egészen nagy is. Az így készült párlatok gyakran tornyos lepárlású whiskey-kkel keverve kerülnek forgalomba, kivéve egy-egy hosszabb érlelésű, prémium whiskey-t. A szabályzat szerint az ír whiskey-nek ezután legalább három évet hordóban kell töltenie.

Fontos még megjegyezni, hogy az ír whiskey-k nagy része nem füstös, hiszen nem tőzegfüst felett szárítják a malátázott árpát, ez alól eddig nagyon kevés kivétel van forgalomban, például a kóstolósor utolsó tételét képező Connemara Irish Peated Malt.

A kóstolósor pedig a következő volt:

1. Powers - Gold Label

A névadó lepárlót James Power dublini kocsmáros alapította 1791-ben, amelynek ütemes növekedése a Power család bővülését is magával hozta. 1880-ra már több, mint hat hektáron működött a lepárló Dublin-ban, és évi 900 ezer gallon (4 millió liter) whiskey-t gyártott. Egyébként az ír whiskey-ipar már a 18. század végén is virágzott, 2000 lepárlóval, 1900 körül a termelési rekord évi 12 millió rekesz whiskey volt. Az amerikai szesztilalom a 20. század elején azonban hatalmas csapás volt az ír whiskey-gyártóknak, mert addig a termelt párlat jelentős részét exportálták az államokba. A legnagyobb felvevőpiac kiesését a világválság, a második világháború, majd a brit embargó követte, a lepárlók nagy része bezárni kényszerült. Ezt követően a néhány fennmaradó lepárló közös céget alapítottak, hogy egyesítsék erőiket, amelyeknek egyike volt a Powers. Whiskey-jüket a mai napig a hagyományos recept szerint gyártják.

A Powers Gold Label nem hűtve szűrt, emiatt nem csapódtak ki a szárazanyagok, így aromagazdagabb lesz a 43,2%-os párlat. Pot still whiskey lévén olajos, fűszeres, fehérbors vegyül karamellás, krémes illatok közé. A kortyban mézes, fahéjas, vaníliás, szerecsendiós, fás, ízeket csipetnyi gyümölccsel felvonultató, ropogós árpás alapon mégis kerekded párlat lecsengése hosszú, olaj, fűszerek fedezhetők fel, majd fás jegyekké halványul.

2. Teeling - Single Grain

A Teeling palackokon egy lepárló üstből felszálló főnix látható, a dublini szeszfőzés újjászületését szimbolizálva, mivel ők voltak az első lepárló, aki újranyitotta üzemét az ír fővárosban. Ez a Single Grain whiskey boros hordóban, egész pontosan Cabernet Sauvignon-os hordókban érlelődött, kormegjelölés nélküli, nem hűtve szűrt, 2018 októberében palackozták 46%-on.

Single Grain whiskey-t ritkán palackoznak külön, legtöbbször a a blended whiskey-khez szokták keverni lágysága és költséghatékony előállítása miatt. Tekintve, hogy a Teeling mottója: ’Merj különbözni’, nem is lepődünk meg ezen annyira. Ez a whiskey még a Cooley lepárló oszlopüstjeiből származik, limitált szériás, több díjat is nyert nemzetközi versenyeken. Összességében sima, lágy karakterű whiskey, illata fűszeres, gyümölcsös, édeskés, ízében piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, majd visszaköszön az illatában is felfedezhető fűszeres, gyümölcsös vonal, tanninokkal kiegészülve, de lágy, vaníliás, édes benyomást keltve a kukorica alapanyagnak és az oszlopüstben való lepárlásnak köszönhetően. Lecsengése szárazabb, a fűszerek után maradnak tölgyfahordós jegyek.

3. Teeling - Single Malt

Szintén a Teeling családi lepárlótól származik a harmadik kóstolt tétel is, ez a whiskey teljes mértékben malátázott árpából készült, 1991-es desztillálás is van benne. Ötféle hordós érlelésből tevődik össze: sherry, portói, madeira, fehér burgundi és Cabernet Sauvignon. Nem hűtve szűrt, kis mennyiségben kiadott, ír single malt whiskey, az előző tételhez hasonlóan nemzetközi díjakkal büszkélkedhet.

Illata fehérszőlős, sárgadinnyés, tejkaramellás, lágy, citrusos felhangokkal, valamint fehércsokira emlékeztető aromákkal, amelyet kis gyógynövényesség, leheletnyi szerecsendió, majd alig észrevehető kömény követ. Komplex, ízében füge, egy kevés mazsola, citrusok, vanília, aszalt cseresznye és a mangó jelennek meg a 46%-os párlatban.

4. Green Spot

A Mitchell & Son bor- és whiskeykereskedés kezdte forgalmazni a Green Spot ősét 1805-ben. A hét generáció hagyománya, hogy a legidősebb fiút Robert-nek hívják, így minden Spot whiskey-t Robert-ek munkájának köszönhetünk. A whiskey neve annyit tesz, zöld pötty – ez onnan ered, hogy különféle tulajdonságaik alapján kiválasztották, hogy melyik hordó lesz a legalkalmasabb 7, 10, 12 és 15 éves whiskey-érlelésre a Dublin macskaköves utcái alatt húzódó pincerendszerben, a 7 évig érlelendő hordó kapott kék pöttyöt, a 10 évig érlelendő zöldet, a 12-es sárgát, és a 15-ös pirosat. A kék pöttyös verzió már nem is szerepel a palettán, de a többi igen, limitált szériásak és népszerűek. A 40%-os Green Spot kormegjelölés nélküli, single pot still whiskey, tehát nem 100% malátázott árpából készül, hanem kevernek hozzá ún. zöld árpát is. A lepárolt whiskey-t először amerikai ex-bourbon-ös hordókban, majd ezt követően sherry-s hordókban érlelik.

Illata friss, könnyed, kerek, árpás alapjegyekkel. Ízében krémes, komplex, fűszeres, leheletnyi szegfűszeggel, édeskés, zöldalmás gyümölcsöskert zamatával, égetett tölgyes, fás érzetekkel. Enyhe fanyarkássággal köszön el, közben fűszereken, gabonás lecsengésen kalandozik el a gondolat.

5. Redbreast - 15yr

A Redbreast whiskey-ről az első hivatalos feljegyzés 1912-ből származik, az alappárlat a Jameson-tól származik, majd hordós érlelés után értékesítette a kereskedő, W&A Gilbey, akinek az akkori igazgatója nagy madarász volt, és a kedvence a vörösbegy volt (robin redbreast), innen kapta a whiskey a nevét. 1985-ben beszüntették a Redbreast gyártását, majd 1991-ben újraindult, ma már a Midleton Lepárló készíti, tölgyfa hordókban érleli, majd palackozza. A 15 éves párlat, amelyben a legfiatalabb összetevő is legalább 15 éves töltött tölgyfa hordóban, 2007-ben elnyerte az Év Legjobb Ír Whiskey-je megtisztelő címet. A 21 éves változatot pedig 2018-ban a Világ Második Legjobb Whiskey-jének kiáltották ki.

Illata édeskés, vaníliás, karamellás, komplex, bogyós gyümölcsös, széna is keveredik a kombinációba, valamint mintha egy pici sósság is előkerülne. A korty gazdag, krémes, sűrű, bársonyos, megjelenik benne az égetett tölgyfahordó, vajkaramella, vanília, édes gyümölcsökkel (narancs, trópusi gyümölcsök) és jelzésnyi pikáns fűszerekkel (gyömbér) kiegészülve, egy kevéske tannin is kivehető. A lecsengése hosszú, kifinomult. Kiegyensúlyozott, nagyon kerek egészet adó, remekbeszabott, 46%-os párlat.

6. Connemara - Irish Peated Malt

A Cooley által gyártott és palackozott kormegjeleölés nélküli Connemara szinte az egyetlen füstös ír whiskey, az egyik blogger a „legskótabb ír whiskey”-ként aposztrofálta, bár ennél több talán ez a 40%-os párlat. A 18. századi ír hagyományokhoz próbál ugyanis visszanyúlni, amikor még az írek is tőzegfüst felett szárították a malátázott árpát. A whiskeyben egyébként skót és ír árpát használtak. A connemara remekül ötvözi az ír whiskey karaktert a tőzegfüsttel, a fiatal és az érlelt whiskey jellemzőit. Az ír whiskey-k nagy részétől eltérően csak kétszeres lepárláson esett át.

Illata füstös, enyhe narancsvirágos, leheletnyi mézes-gyümölcsös, égetett tölgyfás jelleggel. A kortyban kis méz, enyhe vaníliás édesség, almás, mazsolás-malátás jelleggel, komplex ízek, szájat betöltő, de nem bántó füsttel. Lecsengése hosszú, a mézes-maláta és tőzegfüst egyensúlyban búcsúzik.

A szezonzáró whiskey-est egy érdekes barangolás volt az ír lepárlók környékén. Mindenki talált kedvére való párlatot, a szavazáson kinek a Single Grain, kinek a Redbreast, kinek a Connemara tetszett a legjobban. Jómagam azt hiszem a Redbreast mellett tenném le a voksom, bár a Single Grain is kellemes volt. A kvízkérdést leggyorsabban helyesen megválaszoló kedves vendég pedig egy Teeling lapos sapkát kapott ajándékba. Köszönöm a 19 Bar&Shop-nak a remek kóstolót, ezúttal is élmény volt!

Programajánló
2019. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
4
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
2019. 05. 04. 18:00 - 23:55
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
5
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
6
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
7
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
8
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
9
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
10
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
11
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
12
2019. 05. 03. 8:00 - 2019. 05. 12. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
13
14
15
2019. 05. 15. 9:00 - 14:00
PTE KPVK Aula (ex FEEK&PEK) Pécs, Szántó Kovács János u. 1.
16
17
18
2019. 05. 18. 17:00 - 21:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
19
20
21
22
2019. 05. 22. 14:00 - 16:30
PBKIK Pécs, Majorossy I. u. 36.
23
24
25
26
27
28
29
2019. 05. 29. 13:30 - 17:00
Littke Palace Látogatóközpont Pécs, Szent István tér 12.
30
31