Kérem Várjon!
Cikkek
A 100 pontos eszencia nyomában
Egy nap a Pajzos Tokajnál
Ercsey Dániel
2018 October 30.

A Pajzos és a Megyer testvérbirtokok a hegyaljai nagy birtoképítések második fázisához tartoznak, igaz, még annak a tervnek a részei, amit Bacsó András valósított meg a rendszerváltozást követően. Ekkor darabolták fel az állami tulajdonú gigaborkombinát területeit nagyjából 100 hektár környéki egységekre, abból kiindulva, hogy ezeket lehet gazdaságosan művelni és a borukat értékesíteni, majd ezeknek igyekeztek elkötelezett befektetőket találni. Ilyen körülmények között született meg a Disznókő, a Hétszőlő vagy az Oremus és egy ilyen befektetés folytatása a sokak számára teljesen egybemosódott Pajzos-Megyer is.

Az is biztos, hogy a kilencvenes évek végére a Pajzos-Megyer már sokak számára egy birtokot jelentett, bár két cégről volt szó, sőt addigra azt is kezdték megtanulni a hazai fogyasztók, hogy a két név két dűlőt takar.

A Pajzos birtokközpontja a szőlőben (Fotó: Ercsey Dániel)

A kétezres évek közepére aztán a borok teljesen egyértelműen egy szinten álltak a dolgozatunk első bekezdésében emlegetett birtokok boraival, ha úgy tetszik elérték a világszínvonalat, ami bár elsőre megmosolyogtató (sok nyelvben lefordíthatatlan szó ez, nincs világszínvonal, csak színvonal, jó vagy rossz), de Tokajban mégsem értelmetlen, hisz a hegyaljai édes borok már évszázadok óta vágyott italai minden nemű főméltóságnak, cárnak és költőnek, zeneszerzőnek és diktátornak.

Pálinkával kezdtük a szüretet (Fotó: Szilvia Duska Photography)

A többi, néma csend

Mi vezetett hát oda, hogy tíz évvel később a Pajzos és a Megyer neveket már nem emlegették itthon úgy, mint a tokaji borok csúcsát képező nagybirtokok egyikét? Hiszen a testvérbirtokok végleg egy tulajdonos kezébe kerültek, az irányítás is, igaz a főborászok és a birtokigazgatók mintha túl sűrűn váltogatták volna egymást, ami köztudomásúlag nem tesz jót semmiféle vállalkozásnak.

A Pajzos dűlő (Fotó: Ercsey Dániel)

A borok egy része a hiperekbe vándorolt, méghozzá hiperes márkák neve alatt, a másik felét pedig külföldre adták el, így a hazai fogyasztók látóköréből szinte kikerült az a cég, amelyik eddig egyedüliként kapott kétszer is 100 pontot egy termékére komoly nemzetközi borítésztől. (Álljon is itt mementóként: 1993 Esszencia, Robert Parker ; 1999 Eszencia, Neal Martin /Wine Advocate/ )

Ezen a folyamaton igyekszik változtatni az elmúlt majd négy évben a francia-katalán származású birtokigazgató, Laurent Comas. Lassan de biztosan újra szétválasztja a Pajzos és a Megyer neveket, méghozzá dűlőfüggetlenül, vagyis márkanévként, brand-ként kezelve azokat. Így a Megyer lesz a hiperek új bora, vagyis saját kézben lesz újra a márkanév, ide kerülnek a könnyed, jól iható cuccok, míg a Pajzos a csúcsokat ostromolja, sőt, előbb-utóbb tokaji borkülönlegesség csak Pajzos név alatt kerülhet forgalomba.

Laurent Comas szüretelni indul (Fotó: Ercsey Dániel)

Ez nem jelenti azt, hogy a Megyer területei kevesebbet tudnának, sőt! Pajzos név alatt már most is lehet, hogy éppen a Megyerről származó bort kóstolunk és ez fordítva is igaz! A megkülönböztetés a márkák között zajlik.

Sötétlila?

Megvan az a szakállas vicc, hogy két webdesigner beszélget? - Milyen az új csajod? - Hű, te! 90-60-90! - Ne mondd! Sötétlila? - Na a Pajzos aszúk sötétlilája kialakulni látszik Laurent fejében, ez pedig nem más, mint a 11-175-11. Mégis mi értelme van számokat citálni női méretekről és aszúkról? A lényeg a stílus! A nagy neveknek mára mind megvan a kialakult aszú képe, amit a világban kommunikálnak és ami megkülönbözteti őket egymástól.

Szépen aszúsodott fürt (Fotó: Ercsey Dániel)

A Pajzosnál is elsődleges fontosságú, hogy megszülessen egy saját stílus, ennek az alapja a 175 grammnyi cukor mellé fellépő 11%-os alkoholtartalom és 11g sav. Persze ez nem szentírás, de az az ideális, ha a Pajzos aszú paraméterei ehhez közelítenek. Így miután hegyaljai villámlátogatásunkon először Laurent vezényletével aszúszemeket szüreteltünk (Ebből lesz a következő 100 pontos Pajzos Eszencia, hehe!), gyorsan végigkóstoltunk a birtok történetéből néhány aszút és eszenciát. Végül egy hamisítatlan zempléni denevérbarlangba is leereszkedhettünk a Nemzeti Park szakszerű segédletével, hogy ne csak savakról és cukorról szóljon a Pajzos 2018-as aszúszürete.

Búcsúzik a sajtószüret a Megyer-hegyi Tengerszemnél (Fotó: Szilvia Duska Photography)

Ha egyszer lesz pénz, új befektető vagy a felpörgő eladások következtében és a két birtok helyrepofozza a Megyer-hegyen lévő elöregedett ültetvényeket és támrendszert, a szintén ott lévő romos kőházat, vagy a Pajzosban található birtokközpontot, ha sikerül megfelelő funkciót találni a Sárospatak belvárosa alatt húzódó Rákóczi pincének ami szintén a birtokhoz tartozik, ha az épületek új funkciót kapva szálláshelyként, étteremként, látogatóközpontként üzemelnek majd, akkor megszületik a borvidék méltatlanul elfeledett északi harmadának a legfontosabb látnivalója és birtoka egyben.

Vajon mi lett a sorsa Goldstein Sámuelnek, a Pajzos újratelepítőjének (Fotó: Ercsey Dániel)

De tudják mit? Nem is megszületik, sokkal inkább újjászületik, ahogy ez már megtörtént egyszer 1895-ben, a Pajzos dűlő pincelejáratában található tábla tanúsága szerint. Mi már nagyon várjuk.

Pajzos aszúk terítéken (Fotó: Ercsey Dániel)

Kóstoltuk

T furmint 2017

Friss, sós, citrusos, zöldalmás illat. A test közepes, a savak frissek, a szerkezet feszes. Szájban rengeteg zöldalma, szép ásványos karakter, zamatos lecsengés. A furmint jól iható arca. 87/100 pont

Aszú 2017

Még borzasztóan fiatal (hordóminta), virágokkal és sok mézzel az illatban, élénk de kerek savakkal, behízelgő, mostani állapotában virágos ízképpel és nagyon hosszú fináléval. 94/100 pont

5p Aszú 2014

Szerecsendió, szegfűszeg, rengeteg aszalt kajszi, citrusok, kandírozott ananász az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, vibráló savak, sok citrus, pici virágméz. Hosszú, zzuper! 92/100 pont

5p Aszú 2011

Nagyon mély illat sok botritisszel, fügével, naspolyával, mazsolával, mézzel és fekete teával, szerecsendióval. Kóstolva igazi mediterrán karakter, telt és meleg, zsíros és széles, de mindez olyan friss savakkal amik a lecsengésben szinte szárazra söprik a szánkat. Végtelen! 96/100 pont

5p Aszú 2008

Friss illatok, zöldtea, zöldfűszerek, virágok, vanília, pici füst. Kóstolva is ez a helyzet, a tannin picit tapad, a savak élénknek hatnak, a cukor nem ül rá a borra, a korty vége majdhogynem zöldalmás ízeket hordoz. 91/100 pont

5p Aszú 2006

Mediterrán karakter, élénk mégis mély illattal, keleti fűszerekkel, aszalt gyümölcsökkel, sok botritisszel. Szájban aztán robbanó savak, tea, keleti fűszerek, aszalt gyümölcsök és kandírozott citrusfélék. Telt és végtelen, a nagy aszúk minden frissességével! 97/100 pont

5p Aszú 2005

Tercier illatok, dió, alma, lestyán, szerecsendió. Kóstolva közepesnél nagyobb test, széles korty, az ízképben dió, mandula, érett alma. Inkább töppedt karakter, kevesebb botritisszel. A lecsengésben narancshéjas keserű ízek. 87/100 pont

5p Aszú 2003

Gyönyörű illat édes fűszerekkel, fügével, aszalt őszibarackkal, almával, kajszival. A korty telt, a savak kerekek, az ízkép fűszeres, ásványos, sok szegfűszeggel. A lecsengése közepes. Izgalmas bor. 91/100 pont

5p Aszú 2002

Izgalmas illat pemetefűvel, mézzel, dióval, sok fűszerrel, narancshéjjal, rózsaolajjal. Kóstolva vibrálóm savak, sok fűszer, az újkori aszúktól kissé már szokatlan oxidáltság. A korty egyértelműen a savak felé billen, ami sokat levon az eleganciából, az illat rózsás jegyei pedig egészen szokatlanul hatnak. 87/100 pont

Esszencia 2013

Illatában első blikkre mintha kissé magas lenne az illó, mögötte kandírozott citrusok és sok méz. Kóstolva sűrű, telt, rengeteg mézzel és őszibarackos ízjegyekkel. Hosszú lecsengés, az egyensúly egy picit a cukor felé billen. 92/100 pont

Poharunkban az eszencia (Fotó: Szilvia Duska Photography)

Esszencia 2010

Szinte száraznak ható, citrusos illat hökkenti meg a kóstolót, aminek a fő jegyei a lime és a zöld citrom. Kóstolva szinte széttépik a szánkat a savak, az ízkép is zöldes reflexektől hangos, miközben a szövet sűrű és telt. 89/100 pont

Esszencia 2000

A színe már barna, az íz és az illat pedig olyan komplex egységként létezik, hogy nehéz belőle szinte bármit is kiemelni. Sűrű és telt, meleg hangulatú és fűszeres, rengeteg aszalt gyümölccsel, szivarral, mézzel. Végtelen és csodás, Tokaj igazi nagyságát mutatja meg! 98/100 pont



Címlapfotó: Egy tökéletes aszúszem (Fotó: Szilvia Duska Photography)