Kérem Várjon!
Cikkek
A Mad Wine első tizede
10 év, 20 bor
Ercsey Dániel
2020 February 22.
Tíz éves a mádi MAD Wine, leánykori nevén Szent Tamás Pincészet. Retrospektív nagykóstoló: furmintok, hárslevelűk, édesek, azaz végigkóstoltuk az elmúlt évtizedet...

Nem is olyan régen csináltunk interjút Kovács Károllyal, a MAD Wine tulajdonosával, aki alaposan felforgatta a Tokaji Borvidék és azon belül is Mád életét az elmúlt tíz évben. A jubileum örömére aztán nem csak interjút adott, de egy vertikális kóstolót is szervezett, amin a Pécsi Borozó is képviseltette magát. Nem is ragozom tovább, aki a mondanivalóra kíváncsi, az kattintson az interjúra, aki pedig a borokra, az maradjon velünk!

MAD furmintok sorban (fotó: Ercsey Dániel)

MAD furmint 2016 (11,5%, 6,1 sav 1,3 cukor)

Friss, zöldalmás illat, a háttérben lime és citromhéj. Penge savak, közepes test, az ízképben zöldalmával, pici birssel. Kerek, jól iható, közepes lecsengéssel. 87 pont

MAD furmint 2015 (13%, 5,9 sav, 1,9 cukor)

Illatában érett alma és édes fehér húsú gyümölcsök. Kóstolva közepes test, elegáns savszerkezet, menta, alma, egres, tűzkő és körte. Kerek mégis friss, jól iható, mégis elegáns. 90 pont

MAD furmint 2015 Magnum (13%, 5,9 sav, 1,9 cukor)

Az előzőhöz hasonló, kicsit visszafogottabb illat, ahol sajnos egy kis kénes fülledtség is megjelenik, ami nehezen szellőzik ki a pohárból. A korty végén szikár mineralitás. 86 pont

MAD ONE 2015 Magnum (13,5%, 6,9 sav, 3 cukor)

Illatában intenzív hordóhasználat, vanília, édesgyökér, vilmoskörte. Kóstolva nagy test, élénk savak, kerek tanninok, ízében puncs, vanília. Krémes textúra, hosszú lecsengés. Jól kitalált bor, amiből viszont a fás jegyek dominanciája miatt éppen a dűlők összességét hiányolom. 88 pont

A száraz csúcsbor, a MAD ONE (fotó: Ercsey Dániel)

MAD furmint 2014 (12%, 5,5 sav, 0,8 cukor)

Érdekes illat, picit fenolos, zöldfűszeres, ánizs és zöldalma, érett naspolya és lime. Könnyed, feszes, jó ivású cucc, zöldfűszeres és kicsit talán rövid lecsengéssel. 80 pont

MAD furmint 2014 Magnum (12%, 5,5 sav, 0,8 cukor)

Az előzővel megegyező, de annál valamivel élénkebb illat. Kóstolva is hasonló, több zöldalmával és tűzköves jegyekkel. Sajnos a lecsengése is hasonló. 82 pont

MAD furmint 2013 (13,5%, 6,4 sav, 3,1 cukor)

Érett alma, naspolya, pici gyurma, érintésnyi botritisz és kukoricás jegyek az illatban. Szájban telt-érett karakter, kerek savak, érett és picit aszalt gyümölcsösség. A korty végén enyhén felbukkanó fenolos kesernye. 86 pont

MAD furmint 2013 Magnum (13,5%, 6,4 sav, 3,1 cukor)

Szerkezetét tekintve feszesebb mint kisebb társa, bár az ízkép hasonló. Kicsit talán több benne a gyümölcsös, ciprusos jegy és alig észrevehetően élénkebbek a savai. Elegáns szerkezet, feszes korty és szép lecsengés. 89 pont

Nagy Tamás, a MAD Wine arca a nagyvilágban (fotó: Ercsey Dániel)

MAD furmint 2012 (13%, 5,3 sav, 1,5 cukor)

Enyhén oxidált, reszelt almás illat. Közepes test, lágynak ható savak, barnuló alma, dió és mogyoró a szájban. 77 pont

MAD furmint 2012 Magnum (13%, 5,3 sav, 1,5 cukor)

Érett citrusok és alma az illatban. Kóstolva közepes test, kerek savak, érett, de nem túlérett gyümölcsök. A lecsengése is közepesnél hosszabb. 85 pont

MAD furmint 2011 (13,5%, 5,1 sav, 3,5 cukor)

Oxidált illat, nem is teljesen tiszta, púderes, kukoricás. Kóstolva is ez a helyzet, némi joghurttal kiegészítve az aromavilágban. Egykor lehet, hogy szép volt, de már vége van. 73 pont

A mádi triumvirátus, vagyis Kovács Károly tulajdonos, Nagy Tamás márkamenedzser és Bihari Ákos főborász (fotó: Ercsey Dániel)

Tartsunk gyorsan egy kis értékelő szünetet. Ott helyben is feltűnt, a jegyzeteimet begépelve pedig rögtön egyértelművé vált, hogy az idő előrehaladtával a magnum palackban eltett borok sokkal jobban tartják magukat. Persze ezzel nem mondok újdonságot, de azért érdekes volt élesben megfigyelni. Az egyetlen kivételt a viszonylag friss 2015-ös évjárat jelentette, ahol viszont (máris itt a megfejtés) a magnumot üvegdugóval, a 0.75-ös palackot viszont parafával zárták le. A 2011-es MAD furmintot kivéve, ahol a bor 10%-a volt hordóban, és a MAD ONE 2015-öt kivéve ami 100%-ban hordós tétel, a többi MAD furmint sosem látott fát.

MAD hárslevelű 2018 (12,9% 6,2 sav, 11,7 cukor)

Fajtajelleges illat, virágos, gyümölcsös, behízelgő. Kóstolva friss, jó savú, gyümölcsös, de a cukor kissé túlzó, elviszi az íjképet az enyhe túlérettség felé. 84 pont

MAD hárslevelű 2015 (13%, 6,9 sav, 15 cukor)

Édes, picit pipadohányos illat túlérett gyümölcsökkel és édesgyökérrel. Kóstolva közepes test, élénk savak, de a cukor miatt ez is behízelgő. Az enyhe túlérettség és az élénk savak most egy kicsit szétállnak, ezzel együtt jól iható, szép bor. 86 pont

MAD hárslevelű 2014 (12%, 5,7 sav, 15,4 cukor)

Kénfülledt illat. Kóstolva közepes test, élénk savak, a kén itt is megjelenik, a cukor is jelentős. 78 pont

MAD hárslevelű 2014 Magnum (12%, 5,7 sav, 15,4 cukor)

Izgalmas, ásványos illat, már orrban is feszesnek hat. Kóstolva zöldfűszerek és fehér virágok, pici méz, szép savak. Most kell inni, mert a lecsengésben már előrehaladt érésre utaló jegyek is felbukkannak. 83 pont

MAD hárslevelű 2012 (13,5%, 5,4 sav, 15,1 cukor)

Oxidált illat reszelt almával, kevés sáfránnyal, szappanos jegyekkel. Kóstolva is. Már vége van. 77 pont

MAD hárslevelű sor (fotó: Ercsey Dániel)

Újabb szünet, újabb összegzés. A hárslevelű sokak szerint szebben teljesít mint a furmint, ez most nem igazolódott be. Én inkább Fiáth Attilával értek egyet, aki már régóta szajkózza (nyilván néhány borász is), hogy a házasításokban van a száraz tokaji ereje. Való igaz, hogy a legszebb tiszta furmintokban is gyakran van 8-12% hárslevelű, ami kedvességet, gyümölcsösséget adhat a szikár savakkal bíró furmintnak. A pincénél a hárslevelű a “csajos bor”, direkt hagynak benne cukrot (az analitika-pornó kedvelői biztos boldogok, hogy minden bornál megadtam az alkohol-sav-cukor értéket), amit tuti szeretnek is a megfelelő fogyasztók a megfelelő helyeken. Ahol volt magnum palack, ott jobban is teljesített.

"MAD borok a nagyvilágban", erről beszél a főborász a rendezvénynek helyet adó Boriroda borbárban (fotó: Ercsey Dániel)

MAD késői szüret 2017 (12,3%, 7,2 sav, 137 cukor)

Komplex illat aszalt gyümölcsökkel, kandírozott naranccsal, kajszival és mézzel, ananásszal és őszibarackkal. Kóstolva telt, jó savú, ásványos de gyümölcsös is. Most az érett, lédús ananász a vezető ízjegy. Hússzú, elegáns, elképesztő! 92 pont

MAD késői szüret 2016 (11%, 8,5 sav, 154 cukor)

Az illatában keleti bazár, a muskotály buja fűszeressége. Kóstolva közepes test, élénk savak, jó arányok. A korty mély és összetett, fűszeres, pici grillázzsal, aszalt gyümölcsökkel. Ahogy nyílik, újabb és újabb rétegei tárulnak fel. Csodás! 94 pont

MAD késői szüret 2014 (10,5%, 8 sav, 154 cukor)

Illatában méz, aszalt kajszi, zöldfűszerek és rengeteg botritisz. Penge savak, jó arányok, a botritisz szájban is egyértelmű. Jól iható bor, szinte végtelen lecsengéssel és az évjárat adta “klasszikus tokaji” savakkal. 91 pont

MAD GOLD 2017 (10%, 7,5 sav, 254 cukor)

Érett, édes gyümölcsök, méz és keleti fűszerek az illatban. Kóstolva nagy test, elegáns savak, menta és kajszi, méz és fűszerek, botritisz és ásványosság a korty végén. A végtelennek tűnő lecsngésn az ananász uralja. Nagy bor. 95 pont

Nagyot szólt a késői szüret sor! (fotó: Ercsey Dániel)

Érdekesség, hogy a 2017-es late harvest a Pécsi Borozó 2019/4-es téli számában a Tokaj vakteszten 90 pontot kapott és az akkori borleíráshoz képest is változott, nyílt, hangulatában “melegedett”. Néha ennyit számít pár hónap! Ezzel szemben az évjáratazonos MAD GOLD mintha őrizné a hűvösen elegáns karakterét. Az ilyen borok a megfelelő ár mellett letarolhatják a világpiacot, ahogy erre van is példa akár ezekkel a tételekkel, akár a Sweet by Tokaj vonulattal, szintén a MAD Wine-tól.