Kérem Várjon!
Cikkek
Brill, Bor, Biarritz
Brill pálinkavacsora a Biarritz Étteremben
kenszei&mz
2010 November 12.

Brill pálinkavacsorát tartottak a Biarritz Étteremben október végén. A nagy múltú, több hazai étteremkalauz által elismert vendéglátóhelyen a Brill Pálinkaház termékei mellé készítettek ötfogásos vacsorát – borokkal kísérve. A nagy érdeklődéssel zajló esten a mi is ott jártunk, íme a beszámoló pálinkákról, ételekről, borokról.

„Játszanak velünk!”- invitálta gasztrokalandra a zsúfolásig megtelt étterem vendégeit Krizl Edit, a pálinkaház vezetője. A harci Brill pálinkaház egy éve működik együtt a budapesti étteremmel és tulajdonosaival, Berkes Gyulával és feleségével, Évával.

Az 1995-ben megnyílt Biarritz Restaurant és Café híres elődöt tudhat magáénak. A Biarritz Kávéház még 1938-ban nyílt meg a Parlament melletti bérpalotában, s hamar a párizsi hangulat, konyha és elegancia egyik képviselőjévé változott. A tulajdonosok nem titkolt szándéka volt, hogy ezt a békebeli hangulatot teremtsék meg a mai korban, abban a házban, ahol Berkes Gyula született.

A 2004-ben Az Év Vendéglőse díjjal kitüntetett vendéglátós harmincöt éve kezdte meg pályafutását, a magas szakmai tudás elsajátítása mellett már a kezdetektől fogva odaadással és elkötelezettséggel törekedett a minőségi, példamutató vendéglátás megvalósítására.

 

A vacsora

Az érdeklődőket Petzold Attila, a Brill Pálinkaház budapesti képviselője kísérte végig a vacsoraesten, nemcsak pálinkakóstoló gyorstalpalót rögtönözve, de bevezetve az összegyűlteket a párlatok világába.

 

Első kör

Cserszegi fűszeres törkölypálinka 2007
A pálinka tökéletes kísérője volt az előételnek, önmagában is nagy élmény, elképesztően intenzív. Citrusos és erőteljesen lime-os illatában és ízében is, levegőn betársul még némi fűszeresség és egyre erőteljesebb tea olaj.

Lazactatár lime-mal és friss korianderrel
Szintén jó kezdés, a lacaztatár mintha kicsit visszafogott lenne, szégyenlősen tekintget ki a lime mögül. A koriander kevésbé érvényesül, nem is baj, mert az étellel kitűnő kettőst alkot a pálinka, tökéletes összhang.

Szepsy Birtok Furmint 2008
A bor is erős kezdés, szép lassan hömpölyög a pohárban, ebben is van citrusosság, meg ásványosság bőven. Komoly beltartalmi értékek mellett kitűnő savak gördítik. Abszolút működik az étellel, az egyetlen kivetnivaló, hogy talán egy kissé túlságosan súlyos tétel előétel mellé, első bornak, ez árnyalja csak a képet egy kissé.


Második kör

Bodza pálinka
A pálinkáról mindent elmond a kóstolása után papírra vetett két mondat: tiszta bodza lekvár, egészen mély illatú krémes bodza. Itt is szinte tökéletes harmónia az étellel, a káposzta és a pálinka találkozása a szájban különleges élményt nyújt.

Malacsült bodzával párolt vöröskáposztával, burgonya rösztivel
Több szinten kell végig lépdelnünk, s ha minden összetevő házasítását nem erőltetjük annyira, egész jól elboldogulunk. A röszti kissé olajos, viszont friss, külseje roppan, belseje puha, a friss snidlinggel telik ki igazán, de a malacsült sem lóg ki mellőle. Aztán nem tudjuk hova kapni a fejünket, mert a pálinkával párolt káposzta egész más történet, szinte kiugrik belőle a bodza, magában is telt, hát még a hússal. Utóbbi omlós és telt ízű, a ropogósra sütött bőrért pedig különösképpen hálásak vagyunk. Hibátlan pálinka-étel kombó.

Bussay Pinot Noir 2008
Bussay doktor pinot-jának nagyon örülünk, de a sorba nem igazán illik. Nagyon szép, arányos pinot, gyönyörű illattal. Szép gyümölcsök, szeder és csipkebogyó, aztán kortyban nyomul a termőhely, kövecses-ásványos íz világ jellemzi, meg szerencsére gyümölcsök is. Megjelenik az érett pinot-k jódossága is picit. Önállóan nagy élmény a bor, de az ízlelőbimbók nem igazán tudják befogadni az étellel párban.


Harmadik kör

Cabernet Franc barrique törkölypálinka 2004
Érlelt, sötét aranyszínű pálinka. Illatában erőteljes barrique, sok vanília, mogyoróvaj és pörkölt aromák. Szinte végtelen íz hosszúság és szárazillat jellemzik. Ez volt viszont talán az egyetlen pálinka, amelynél nem érezm, hogy hiba nélkül működne együtt az étellel (jelen esetben a mártás készült pálinkával). A pálinka egyszerűen túl sok, túl erőteljes, nekem a fahasználat is enyhén túlzó.

Confitált őzcomb borókás kucsmagombával, sült puliszkával
Majdhogynem iskolapélda polentát kapunk köretnek, nem szívott magába szinte semmi olajat, feszes, de ruganyos anyag, már-már gyengéd. A mártás szép és élesre hangolt ízekkel jelentkezik, friss, kerek „erdő íz” köszönt vissza belőle. A hús állagára nem lehet panasz, ízében viszont a mártás nélkül kevésbé lenne izgalmas.

Szt. Gaál Passionata 2006
A bor is egészen visszafogottan teljesít a pálinka után, kezdődő tercier aromák mellett még élő gyümölcsök és rumos csoki jellemzik. Zamata egészen hosszú, tanninjai szép lágyak. Érett, arányos vörösbor, a pálinka nélkül valószínűleg még jobb párost alkotna az étellel. Érdekes lett volna ehhez az ételhez megkóstolni az előző pinot-t. Majdnem jó.


Negyedik kör

Birskörte pálinka – Birskörte sorbet
A desszert előtt érkező birs pálinka és a sorbet kettőse nagyszerűen életre kelti az ízlelőbimbókat, és nem mellékesen kitűnően összhangban vannak. Ez a pálinka volt talán a legtisztább ízű, legesszenciálisabb, hosszan fejtegethető rétegekkel és nagyon komoly beltartalommal. Nem követünk el bűnt, ha pár cseppet engedünk a sorbet-re. Kesernyés-édes házasság.


Ötödik kör

Málna pálinka
Az est záróakkordja a málnáról szól. Ez a páros abszolút az ízek harmóniájára épít és bizony nem is találunk kivetnivalót. A pálinka málnaszörpöt megszégyenítő intenzitással robban ki a pohárból, meglepően húsos-tartalmas a korty, a pálinka-étel zárás hibátlan.

Csokoládé mousse málnával
A málna kissé savanykás, de ez teszi izgalmassá a mousse-t, ami most kellőképpen visszafogott, a csokoládé nem elég karakteres, nem kerekedik fölébe a málnának, hajlandó vele együttműködni.

Bott Frigyes Vinculum 2007
A bor viszont egyáltalán nem stimmel. Nagyon szép bor ez a kései juhfark, de mert az édes kategóriába tartozik, még nem működik együtt a desszerttel, nem illeszkedik. Illatban visszafogott, érezni a kései illatokat, de nem tolakodnak. Savai a fajtának megfelelően erőteljesek, a túlérett ízek mögül is kikandikálnak. Nehéz igazán megragadni a zamatokat, egészen neutrális, de mégis nagyon tiszta és tartalmas a korty, ha nem tudom, el is feledkezem róla, hogy édes a bor. Hosszú a bor lecsengése és érezhetően még mindig érhetne a palackban, sok anyag van benne, hosszú órákig lehetne fejtegetni.