Kérem Várjon!
Cikkek
Császár Adobo
Márk mentes ételei 1.
Mikes Márk
2019 March 04.
Egy új sorozatot indítottunk a Pécsi Borozóban, a gluténmentes és laktózmentes étkezésre egyre jelentősebb igény merül fel, hol egészségügyi okokból, hol más meggyőződésből, de egyre többen keresik az ilyen típusú ételeket. Szerintünk ezek is lehetnek finomak, ezért kértük meg Mikes Márkot, hogy minden lapszámban kreáljon 2-3 olyan mentes ételt, ami egyben ízletes is. A téli számunk receptjei jönnek, először egy adobo.

A főételemet egy egzotikus távol-keleti ragu, az Adobo ihlette, melynek lényege a speciális fűszerezés, valamint a szójaszósz és a citrusfélék mellett a frissen vágott koriander. Az egyik legjobb sertésrészből, a császárhúsból készül, viszont én az eredeti recepttől eltérve vékonyra vágott citromhéjjal frissítem az enyhén fahéjas, gyömbéres, csillagánizsos szaftot. 

Az eredeti Adobo-t rizzsel körítik, de picit kreatívabb és érdekesebb kísérőt választottam. Gluténmentes lisztből is készíthető mini burgonyafánk kerül mellé, mely annyiban különbözik a hagyományostól, hogy sokkal könnyedebb, légiesebb és egy picit talán „roppanósabb”, mint a hagyományos lisztes verzió. 

Mikes Márk

Hozzávalók:

  • 1 kg malac császárhús felkockázva ٔ
  • 1 nagy fej bio vöröshagyma ٔ
  • 3 gerezd fokhagyma ٔ
  • 1 l húsleves ٔ
  • 2 LE GUSTO babérlevél ٔ
  • ¼ csillagánizs ٔ
  • 1 rúd fahéj ٔ
  • 10 g gyömbér ٔ
  • ¼ mokkáskanál koriandermag ٔ
  • 1 citromhéj csíkozva ٔ
  • 2 ek. ASIA szójaszósz ٔ
  • LE GUSTO só, bors

Elkészítés:

A felkockázott császárhúst olívaolajon lepirítom. A hagymákat finomra vágom, hozzáadom. Kicsit együtt dinsztelem őket. Belereszelem a gyömbért, hozzáteszem a citromhéjat, a szójaszószt, majd a fűszereket is. Felöntöm a húslevessel és 2 órán keresztül párolom. Friss korianderlevelekkel, újhagymával ízesítem a legvégén.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

GLUTÉNMENTES BURGONYALÁNGOS

Hozzávalók:

  • 300 g KORNGOLD  gluténmentes lisztkeverék  ٔ
  • 250 g főtt bio burgonya  lereszelve ٔ
  • 200 ml MILFINA  Enjoy Free laktózmentes tej ٔ
  • 20 g friss élesztő ٔ
  • 3 ek CASTELLO olaj ٔ
  • 1 mokkáskanál  LE GUSTO só ٔ
  • 1 csipet HAPPY HARVEST cukor

Elkészítés:

Az alapanyagokat egy gépi dagasztó segítségével simára dolgozom. Lefedve 20 percig pihentetem. Olajos kézzel egyenként 10 g-os kis labdákat formázok, majd olajos felületen újabb 20 percig pihentetem. 160 fokos olajban 6-7 perc alatt aranybarnára sütöm. 

Borajánlatunk:

MÉSZÁROS SUTTOGÓ CUVÉE 2016 (Szekszárd)


A receptekhez a bio, glutén- és laktózmentes alapanyagokat az ALDI biztosította.