Kérem Várjon!
Hírek
Februárban ismét furmintozunk!
bori
2013 január 31.

2013 már a negyedik olyan év, amikor a február a furmintról szól. A Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmintkóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyre február 7-én Budapesten, a Vajdahunyadvárban kerül sor.

A Furmint Február ötletgazdája, Kézdy Dániel a kezdeményezés középpontjában álló furmintról elmondta: „Bár a szőlőfajta régen elterjedtnek számított szerte az országban, mára főleg Tokajjal és Somlóval azonosítjuk. Ez az egyik oka annak, hogy a nagyközönség körében nem tartozik a legismertebb hazai szőlőfajták közé, pedig belőle száraz és édes borként is kiemelkedő eredmény születhet. Fontosnak tartottuk, hogy ezen összefogás által minél szélesebb fogyasztói körrel ismertessük meg a szőlőfajtát, már csak azért is, mert az utóbbi években más borvidékeinken is jelentős telepítésekbe kezdtek a borászok.”

A február 7-én Budapesten zajló Nagy Furmint Február kóstolón természetesen túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, de ezeken a borvidékeken túl kóstolhatóak lesznek majd balatoni, egri, pécsi és zalai furmintok is, a csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. Az esemény azért is különleges, mert itt mutatkozik be a most újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.

Pécsett a Pécsi Borozó borszakköre vállalta fel a furmintok népszerűsítését, február 18-án a Pezsgőházban 8 furmint és egy vendégborász várja az érdeklődőket, az aktuális infók itt érhetőek el.

„Úgy tapasztaljuk, hogy az évről évre kifejtett munka eléri a célját, és mára egyre több olyan étterem, borkereskedés és pincészet csatlakozik, akiket nem mi kerestünk meg, egyszerűen hallottak a mozgalomról, és szimpatikusnak találják azt, egyetértenek célkitűzéseivel” – mondta el Tóth Adrienn, a Vinoport.hu főszerkesztője. „Hosszú távon pont ez a célunk: elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is legyen Magyarországon, amely egy konkrét borhoz kötődik.”

A programok egyre bővülő soráról a www.furmintfebruar.hu honlapon értesülhet.

A Furmint Február facebook oldalán pedig mindig a legfrissebb információkat osztjuk meg az érdeklődőkkel: http://www.facebook.com/furmintfebruar