Kérem Várjon!
Cikkek
Hajóstól Villányig
Koch Csaba a Kalamárisban
Győrffy Zoltán
2015 March 26.

A tavalyi év pincészete szép, zsúfolt telt házat produkált a pécsi Kalamárisban tartott borkóstolón. Hozzájárult az is, hogy elég jelképes áron lehetett megkóstolni a Koch Borászat 13 tételét, plusz az est zárásaként Koch Csaba egy Irsai Olivér szőlőpálinkával is kedveskedett a vendégeknek.

A borotai pincészetnél jártunk már többször, írtunk is róla, az életrajzi szálakból egy tömör összefoglaló: Csaba famíliája az 1700-as évek  derekán telepedett le ezen a vidéken, a sváb ősök mindenütt szőlőt telepítettek, így tették ezt Császártöltésen is. Pár száz szőlővel-borral töltött évet követően, Csaba az első szőlőültetvényét nagyapjától kapta 1991-ben, aki ezzel is ösztönözte őt, hogy szőlész-borász szakmérnökként végezze el az egyetemet. Az unokába fektette bizalom megtérült, hiszen beleszeretett ebbe a világba és mára száz hektárról szüretelnek szőlőt, hogy abból mind Koch-bor készüljön. Éves szinte nyolcszázezer palack. És van még egy kis villányi birtok is, 2008 óta, ott VinArt néven kerülnek forgalomba a borok, elsősorban prémium vörösborok.

Hajós-Bajai Irsai Olivér 2014

Az illat visszafogottan virágos, enyhén parfümös. Picit higított parfümként szivárog be az orrunkba. Tiszta és behízelgő. A korty kedves, bár nem túl sok zamatosság van benne, virág, vilmoskörte, barack, no meg egész hatozott savak. Lendületes, a végén icipici kesernye, könnyed, kedves bor, a közönség egyik kedvence volt. 83 pont, ***

Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres 2014

Visszafogott, de elegáns illat. Jó savak, arányos felépítés. Rózsás-citrusos aromatika. Kortyban elég karcsú, némi zöld gyümölcsös jegy is felbukkan, de a friss, könnyű fehérbor kategóriában jó vétel. 84 pont, ***+

Hajós-Bajai Chardonnay 2013

A kései száraz chardonnay egy a pince különlegességei közül. A 2009-est kóstoltam korábban, de ez is elég tömény, intenzív és hosszú bor, amit muszáj levegőztetni, szálazgatni, időt hagyni a kóstolásra. Mert annyira sok minden van benne, hogy annak idő kell. Tartalmas bor, érdekes koncepció, biztos megosztó, de kétségtelen izgalmas.  86 pont, ****

Hajós-Bajai Kékfrankos Rozé 2014

Nem a szín a lényeg, a rozé nem csak egy rózsaszín bor, mondja Csaba és sok tekintetben igaza van. Ez a bor kicsit elmarad most a megszokottaktól, a korábbi évektől, ugyanakkor tiszta, friss, gyümölcsös, ropogós, citrusos savakkal. Málnás-krémes, narancsos pite, kedves, behízelgő kortyú bor. 84 pont, ***+

VinArt Villányi Portugieser 2013

A pincészet utolsó portugiesere, nincs saját szőlőjük és felvásárolni meg nem szeretnének. Tavaly aranyérmes volt a Portugieser du Monde-on, most is élvezhető teljes mértékben. Grillázsos meggy, gyümölcsös illatok, a korty puha és meggyes, van tartása. Nekem még most is 85 pont, ****

Hajós-Bajai Kadarka 2013

Könnyedebb, fűszeresebb illat. Jó savak, jó gyümölcs, a cseresznyés felé húz a gyümölcsösség, de meggy és szilva is kiérezhető. Van lendülete, élénksége, „aligtanninos”, könnyű vörös. 86 pont, ****

Hajós-Bajai Kékfrankos 2012

Meggyes-gombás jegyek az illatban. Érezhető palackérleltség. Illatban kissé visszafogott, bár érezhető benne az anyag. Kevésbé a friss, inkább a befőttes, enyhén bőrös jegyek jelennek meg. Jó savak, étel mellé jobb lehetne. 84 pont, ***+

Hajós-Bajai Merlot 2011

Érett gyümölcsös, szedres, málnás illat. Jó anyag kortyban is, maradt savtartalom, van lendület és mellette érett gyümölcsök is jönnek. Nem egy nagy bor, viszont mindene arányos és bizony olyan tétel, amiből elpoharazgatnánk sokáig. 87 pont, ****

Hajós-Bajai Cabernet Franc 2011

Erdei gyümölcsös, fiatalos, könnyed cabernet franc. Érett meggy és szeder, fűszerpaprika, kis bors. Jó savak. Nincs benne túlzás, nincs benne aránytalanság. A maga nemében jól elkészített és tisztes CF. Stabil 85 pont, ****

Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2011

Volt újfahordóban, az illat elárulja, erőteljes, erdei gyümölcsös, édesfűszeres jegyek ugranak ki elsőre. Kortyban jó a test, maradt benne épp elég gyümölcs, a feketeribizli vonala a legerőteljesebb, leheletnyi parfümösség is van benne. Izgalmas tétel, 86 pont, ****

VinArt Cabernet Sauvignon Prémium 2011

Mély illatok, sok-sok erdei fekete bogyóssal, cassis, feketeribizli. Aszalt formában is megjelennek, kávés-csokis hordóval megspékelve. Első pillanattól széles és simogató a szájban, erőteljes, tiszta és nagyon intenzív gyümölcsökkel. Modern, kitűnően elkészített, nagy vörösbor. 90 pont, *****

VinArt Csanád Cuvée 2011

Piros bogyósok jönnek az illatban, jó adag hordófűszer, bonbonmeggy. Már itt is egyszerre tud nagyon dús és mégis elegáns lenni. A kortyot is abszolút ez jellemzi. Nagyon dús a tanninkészlete, élnek a savak, sok a gyümölcs és krémesen csokis a zárás. Magas és széles a szerkezet, nagy bor, eleganciával és finesszel. Fiatalabb korában 92 pontot adtunk neki, bár most visszafogottabbnak tűnt (de két dugós palack is nehezítette az objektív értékelését) még így is eléri a 90 pontos kategóriát, *****

Volt még Snow Wine, kései szüretelésű 2013-as rajnai rizling Borotáról, illetve egy Irsai Olvér szőlőpálinka is, de a két utolsó vörössel én megálltam a jegyzetelésben.A publikum a villányi cabernet sauvignont, az Irsai Olivért és a kadarka/merlot duót kedvelte leginkább. Nem is tették rosszul, összességében a sor hosszú volt, de megérte rászánni az estét. A borok nem okoztak csalódást, csak kellemes meglepetéseket sokaknak, másrészt sztorikban is gazdagabbak lettünk, pedig Koch Csaba szinte egyenesen egy erdélyi borkóstolóról hazaérve jött el erre a programra.