Kérem Várjon!
Cikkek
Karácsony előtti koccintás
Élőben jelentjük a Kalamárisból 3.
zoranka
2012 December 20.

Rendhagyó helyszínen vagyunk ma este. A Kalamárisban terítettek nekünk asztalt, ide költözik ugyanis januárban a Radó Vinotéka, a stíl is átalakul vinotéka-borbisztróssá, első fecskének mi vagyunk itt. A borok sorba rakva, rögtönözve persze, Hárs és Csillagvölgy fókuszban, de lesz pár más tétel is, szokás szerint. Fehér a világ ma, pedig a hó is elolvadt. 

A három apetizer tétel a villányi Csillagvölgy pincészetből érkezett. Reduktív, könnyed fehérekre számítunk így az elején, aztán mindjárt kiderül, ha Kornélunk tölt a poharunkba.

Csillagvölgy Pannon Sauvignon Blanc 2012

Az etikett frontján Villány szerepel, csak a hátcímkéből derül ki, hogy valójában Pannon bor. Jól lehűtve, sok buborékkal, nyáron fröccsben kívánnánk. Kedves, fajtajelleges illat, egyszerű struktúra, de nem unalmas. Technológia, tisztaság teljesen rendben van, hozza a fajtát is, működik a bor, nem az árnyalataiért kell szeretni, hanem a friss, egyenes jóivású kortyért. Alsó fertályon, de azért *** 

Csillagvölgy Pincészet Pannon Cserszegi Fűszeres 2012

Egy picit unalmasabb. A technológiával nincs gond, de kevésbé fajtajelleges, kevesebb a sav, lomhább, magasabb alkohol, kevesebb üdeség, nem kapták el cserszegiként. Korrekt, nincs nagyobb gondja, csak nem tudunk beleszerelmesedni. Csinos, de egy idő után untat, ha értitek. **

Csillagvölgy Pincészet Pannon Irsai Olivér 2012

Tisztességgel elkészített bor, illatában felfedezzük a fajtát, de a visszafogottság az ízében érződik igazán. A közepén mintha elvágták volna. Kerekített, jól megformált bor, nem túl sok alkohollal, kicsit üres zárással, fröccsben, melegben, 8 fok alá behűtve.  **+

A technológia, az évjárat-kiegyenesítés, a stabilitásra törekvés jött át, tisztességes borok - ám egy reduktív borokra ráállt villányi borászat kínálhatna ennél innovatívabb, intenzívebb és izgalmasabb borokat, főleg, mivel az áraival magasabbra pozicionál, mint a hasonló stílű és kvalitású reduktív fehéreket készítő konkurencia.

Hárs Pincészet Szajki Olaszrizling 2012

Elég alkoholgőzös illattal indít. A test nem elég súlyos ahhoz, hogy elvigye ezt a sok alkoholt, hozza a zamatokban az olaszt, hozza a vidéket is, tiszta munka, jó kezelés, de az alkohol sajnos elnyomja. **

Hárs Pincészet Szajki Juhfark 2011

Igazából juhfark. Illata is tiszta, egyenes, jó test, elég magas sav, korrekt, jó szőlőből jól elkészített bor. Szikárabb, rusztikusabb bor, de annak a stílusnak hozza a szépségét. Férfiasnak szokták mondani, de nők se riadjanak vissza tőle. ***

Hárs Pincészet Szajki Zöldveltelini 2010

Illatában érezzük, hogy eltelt két év. Nem elég tiszta és fajtajeleges az illata, ahogy a zamata sem. Egyszerű, citrusos, viszonylag rövid. A 2010-esek eddig nem igazán jönnek be, talán ez volt még, amiről írni nem kár. **-

Hárs Pincészet Szajki Szürkebarát 2009

Illatában tisztább és fajtajellegesebb, mint az egy évvel fiatalabb kollégái. Zamataiban is hozza a fajtát, még van gyümölcsösség, szép fűszerezettség, az alkohol a végén fűt viszont rendesen. Tisztességel elkészített és megőrzött bor. ***
 
Hárs Pincészet Szajki Királyleányka 2011
Illata kedvesen virágos-citrusos, SzabóZé szerint sunlichtos. Jó teste van, egyszerű, de nem izgalommentes. Vaskosabb, nem az a ropis királyleányka, teszi hozzá a fehér-kóstoló hallatára Kaliforniából megtért Kenszei. Lehetne valóban frissebb, ropogósabb, Kornél ezért nem is szereti, de egyedül marad, mi elismerjük az érdemeit. ***

Hárs Pincészet Szajki Muskat Ottonel 2010

Ha valaki muskotályost keres, ezt ajánjuk. Se a fajta nem érdekel, se a műsorszám, de ez nem rossz, hallom a mocorgást. Meglepően jó savak, nem túlparfümözött illat. Nem kell benne komplexitást keresni, de elég érdekes, kortyban a szárazság, kis sós felhang, a tartós íz, pont arányban. ***+

Hárs Pincészet Szajki Cserszegi Fűszeres 2011

Illata szép. Fajtajelleges, jól elkészített, nem túl parfümös, friss, arányos. Savtartalma, intenzitása pont a helyén, elég hosszú, van eleje, közepe, vége, ahogy kell. És nem mellesleg elég trendi is tud lenni, a tartalmassága mellett. ***+

Hárs Pincészet Szajki Hárslevelű 2011

Mézes, hársvirágos, egész krémes illat. A korty súlyos, teste, glicerines. Házi hódunk szerint olyan, mint a tölgyfa íze. Van itt is azért mézesség, krém, kerekség, egész fajtajelleges, jó hosszal, egyedi karakterrel. ***
 
Hárs Pincészet Szajki Cirfandli 2011
Félédes változat. Illata barack-kompót, almával, mandulával. Kevés méz. Korrekt, fajta felfedezhető benne, mutatós, azért ne várjuk tőle az édes cirfandli bujaságát. Kicsit rövidebb, mint szeretnénk. Összességében alacsonyabb árkategóriában meg tudja mutatni a cirfandlit. SzabóZé különvéleményt fogalmazott meg, ő egy csillaggal akár feljebb is vinné. ***

Belassult a gép, a net. Mi meg hozzuk a lépést, a fehérek sorának ezennel vége. De van még öt rozénk legalább. Pici szünet előtte. A net újraindítva, sok szomszéd csatlakozik az ingyenes wifire...

Müller János Villányi Kékfrankos Rozé 2012

Úgy tartalmas, hogy közben "nem lepkefing könnyedségű" - SzabóZé a kulen (ami egyébként a hercegszőllősi Pero Dobrovac ajándéka) falatozása mellett-közben a rozéra is felfigyel, még pótlást is kér. Illata szép, kellően gyümölcsös, de nem tuttifrutti. Bor. Jólesik a leheletnyi tannin, a bársonyos korty, a kékfrankos lendületessége. Étel mellé nagyon jó. ****

Radó Pince Pécsi Rozé 2012

Tiszta, jóízű, korrekt savakkal. Ez sem a technocucc, van tartalmassága, és könnyedsége egyben. Piros gyümölcsök, csúszós korty, ez menne fröccsben is, a második palack sem tartana sokáig. ****

Planina Borház Mohácsi Rozé 2012

Illata kerek, édes-gyümölcsös. Szájban is érezni, hogy kedves-meleg-édes és kellően játékos. Van benne izgalom, kis fűszeresség, jó cucc, elcuppogtatjuk a kortyot. ***+

Hárs Pincészet Szajki Rozé 2012

Színben már-már sillerre hajló. Illata visszafogott, zamataiban sem túl intenzív. Málnaszörpös, viszonylag egysíkú, nem is túl hosszú. **

Csillagvölgy Pannon Rozé 2012

Tiszta, sok piros gyümölcs, illata elég dús. Kortyban követi, hozza a trendi rozét, nem igazán sokszínű, nehéz belekötni, de azt is megmagyarázni, miért pont ezt, miért pont ennyiért vegyem le a polcról, mondja Kenszei. Talán a biztonság és elérhetőség, a techno-tisztaság, könnyed gyümölcsösség. **+

Megint váltás, vörösre váltunk. Van néhány vörösünk is a tarsolyban ugyanis, egész jól tempóztunk idáig. 

Müller János Villányi Portugieser 2012

Illata karamell és szilva. Zamataiban túlérettség, aszalt szilva, vajkaramell, töppedtség érzése, a gyümölcsösség mellett. Nem igazán olyan, amilyennek az oportót elképzeljük, de érdekes, kíváncsian várjuk, hova fejlődik. Bizalommal együtt ***+

Hárs Pincészet Vörös Házasítás 2010

Egyszerű, gyümölcsös illatok, kis fanyarság a kortyban, ivós, laza, igazi ház bora, ami egy jó halászcsárdában alap lehetne. Nem túl bonyolult, nem is szeretnénk boncolgatni, de összességében nem rossz, sőt, egy jó, akár csípős étel mellé is bevállalnánk. **+

Csillagvölgy Villányi Cabernet Sauvignon 2011

Megismételhetnénk az előző bor főbb jellemzőit, itt talán nagyobb technolgiai tisztasággal, viszont kevesebb izgalommal. Laza, egyszerű, könnyű gyümölcsösséggel, de vékony, és nem igazán hozza a fajtát. **

Boross Vilányi Cabernet Franc 2010

Illataiban van kis édes-lekváros gyümölcs, mellette viszont zöldesség is. Zamataiban dohány, ázott tealevelek, kevés gyümölcs, igazándiból a harmóniával van gondunk talán. A korty vége kicsit szárít. **+

És most vendégbor, a messzi távolból. Kaliforniából, csak itt, csak most, Kenszei kolléga által a poharunkban.

Grgich Hills Estate Napa Valley Zinfandel 2009

Tiszta, izgalmas, sokrétű illat. Elég gyümölcsös, játékos, sok szín, sok íz, hosszú. Sok piros gyümölcs, érett málna, édesgyökér. Fehérborsos fűszeresség. Végig sok gyümölcs. Egyenes, egyszerre gazdag és ivós. A pincészet egyébként biodinamikus. ****+ 

Vége, lezárjuk az estét, a gép lassan lemerül, a végére a zinfandel jólesett, volt pár szép fehér, több szebb rozé, kevés jó vörös. Most kicsit leállunk, ünnepelünk, családozunk, pihenünk. Januárban majd ismét kóstolunk, élőben, közösen, csendesen, magányosan és mindig. Ahogy eddig is. Boldog karácsonyt, és persze jó borokat!