Kérem Várjon!
Cikkek
Libacomb
Nem csak Márton-napkor, nem csak újborokhoz
zoranka
2011 January 07.

A téli számunk készítésekor terveztünk újbormustrát is, hozzá libacombos receptajánlatot. Az újborokról végül nem igazán volt mit, vagy elegendő jót írnunk, sajnos, így ez a rész kimaradt a printből. A recept viszont hihetetlenül jól sikeredett, esküsznek rá, akik kóstolták, sőt azóta többen saját maguk is elkészítették. Teleky Zoltán, a Teleky Bistro vezető séfje gondolta át kicsit a klasszikus libacomb-pecsenyét nekünk, elhihetik, a bikavérek mellé is abszolút jól mutatott, nem maradt alul cseppet sem. A receptet közzétesszük, próbálják ki olvasóink is, kinek mihez passzol!

 

Klasszikus libacomb ropogósra sütve, körtés-káposztás rétes kecskesajttal besütve, fokhagymás pecsenyeszafttal

Hozzávalók (4 személyre):
4 libacomb (kb. 2 kg)
20 dkg körte
40 dkg lilakáposzta
20 dkg fehérkáposzta
10 dkg kecskesajt
libazsír, vaj, köménymag,
fokhagyma, rozmaring, majoránna,
vörösborecet, tejföl, só, bors, cukor

Elkészítés: 
A combokat a fűszerekkel két napig (de minimum 2 órát) pácoljuk. (A fűszereket a comb húsos részébe dörzsöljük). 140 fokon két órán keresztül elősütjük, vagy libazsírban konfitáljuk, majd 180 fokon 15–20 perc alatt ropogósra sütjük.

A káposztákat kevés olívaolajon megpirítjuk, vörösborecettel, cukorral, sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük. Körtét olíván megpirítjuk, a kecskesajtot lereszeljük. A réteslapokat kinyújtjuk, libazsírral vékonyan megkenjük, a káposztát rétegesen rászórjuk, meghintjük körtével, és a reszelt kecskesajt 2/3-ával. Feltekerjük, majd tejföllel elkevert libazsírral megkenjük,  megszórjuk a maradék kecskesajttal és 180 fokon, kb. 40–45 perc alatt készre sütjük.

A libacomb szaftját kevés vörösborral, rozmaringgal, fokhagymával és vajjal besűrítjük. Tálaláskor a rétesre fektetjük a libacombot, és meglocsoljuk a pecsenyeszafttal.