Kérem Várjon!
Hírek
Luca legjobb újborai
zoranka
2014 December 15.

Luca napján Pécsett megmérettetnek az újborok. A Luca napi vigasságokat egykoron Bükkösdi László találta ki, meghatározó borgasztokulturális személyisége volt Pécsnek, nem tehetünk említést a Luca napi újborversenyről nevének említése nélkül. És hát idén is megrendezte az eseményt a Pécsi Kulturális Központ, azaz a Szivárvány Gyermekházba átoltott városi művelődési központ. Ők örökölték meg ezt a tradíciót, aminek folytatása idén igencsak szerényre sikeredett - forráshiányos ez is, mint oly sok minden.

A borbemutatók, esti beszélgetések sajnos elmaradtak, az újborok versenye maradt meg, a zsűri lelkes önkéntes munkájának köszönhetően és szervezőknek köszönhetően idén is volt esti díjátadó, Jazzimpair-muzsikával egybekötött borkóstoló, ahol az aranyérmeseket tesztelhették az érdeklődők.

A Luca-napi borversenyt idén három kategóriában hirdették meg, fehér, rozé és vörösborban és adódott az a helyzet, hogy a 27 pályázó bor közül egyazon pincészet három bora vitte el a fődíjat minden kategóriában. A győztes mohácsi Eberhardt Pincészet Mohácsi Blanc 2014, Rozé Cuvée 2014 és Cabernet Franc 2014 bora érte el kategóriánként a legmagasabb pontszámot, a Pécsi Agroker Kft. által felajánlott díjakat Labancz Richárd, a pincészet borásza vette át.

Különdíjat kapott Hauk István dunaszekcsői termelő, aki Chardonnay 2014 borával kapott aranyérmet, de ezen kívül a legtöbb ezüstérmes bora is lett. Aranyérmet kapott még a villányi Linbrunn Pincészet Chardonnay 2014 és a villányi Batthyány Pince Fehér Cuvée 2014 bora is.

A zsűri (idén Csepeli Zoltánné kertészmérnök, borszakértő, Bokor Béla címzetes egyetemi tanár és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője) összességében azt emelte ki, hogy egy nehéz, viszontagságos évjárathoz képest többségében jó alapanyagból, jól kezelt borok születtek, és szerencsére sokkal több volt az élvezeti értékkel bíró bor, mint a gyenge vagy netán hibás tétel.

Abban csak reménykedhetünk, hogy a pécsi boros-pezsgős hagyomány túléli a jelenleg igencsak szűkös esztendőket, ugyan érdeklődés egyre több van helyi termékekre, borokra, de támogatás, pályázati rendszer, ösztönző háttér nélkül kistermelőink nehezen vehetik fel a versenyt. A pécsi pezsgőgyártás megszüntetése, a hagyományos rendezvények leépülése, a szőlőterület folyamatos visszaszorulása vagy a telepítések elmaradása szegényebbé teszik városunkat, aminek fel kéne figyelnie értékeire és óvni azokat.