Kérem Várjon!
Cikkek
„Mindig Sándor szódát igyon, nem rúg be és nagyon finom”
Víz Villányból
Keresztény Ákos
2012 September 24.

Ezzel a szöveggel díszeleg a felfestés a Villányi Víz palackozójának falán. Aki pedig járt valaha Villányban egészen biztosan belefutott már a Villányi Víz valamely formájába. Nem a csapvízre gondolunk, hanem azokra a palackozott vizekre és szódára, melyek mind ezt a nevet viselik és a legtöbb villányi vendéglátós és pince ezt használja. Nagy valószínűséggel ebből itta a fröccsöt a megfáradt vendég és egy ilyennel oltotta szomját menet közben egyik pincéből a másikba. Ráadásul az idei Pannon Borrégió TOP25 kóstolófesztiválon is megismerkedhettek a Villányi vízzel.

Villány egy eldugott zsákutcájában, egy nem túlhivalkodó épület falán humoros festés (Napozhat Ön egész nyáron, mert a Sándor szóda nem csak álom) fogadja az ide tévedőket, mely hirdeti a sokéves múltra visszatekintő szódagyártást és e fantasztikus szúrós víz fogyasztását. Ónódi Krisztián nem túl rég vette át a kiválóan működő vállalkozást. A világlátott fiatalember új kihívásként tekintett a dologra és meglátta az üzleti lehetőséget benne. Víz ugyanis kell, egy borvidéken pedig főleg. A szódáról már nem is beszélve. Jó minőséget kell produkálni jó áron és a villányiak nem engednek mást a tűz közelébe. Ez egy jól összezáró, egymást segítő közösség és szerencsére így volt velünk is – jellemzi Krisztián a Villányi borvidéket.

A családi vállalkozásban működő palackozóban sok a munka, főleg így nyár idején. Krisztián bevallása szerint a tavasztól őszig tartó időszak az igazán erős, de ilyenkor télire be lehet tartalékolni. Munka pedig van, melyből az egész családnak ki kell vennie a részét. A nagypapa hordja a szódát, van, hogy naponta kétszer. A család többi tagja pedig tölt, palackot zár, címkéz, mikor mi a feladat éppen.

A két kis üzemcsarnokot bejárva látjuk igazán, hogy a kis kézműves borászatokhoz képest itt is sok a hasonlóság. Rengeteg a kézi munka és bizonyos mennyiség felett egyelőre nem tudnak megrendeléseket vállalni. Tervezzük mindenképpen, hogy fejlesztünk, de ez még csak álom egyelőre. Jelenleg igyekszünk fenntartani a kapacitást, a gépek jól működnek és bár nem mai darabok, kiválóan kiszolgálnak minket. A szódatöltő helyiségben néhány titokra is fény derül: A szódás szifonok feje valójában nagyon könnyen lecsavarható és még ma is vannak olyanok, akik lecsavarják és vízzel töltik fel a ballont, csak, hogy ötven forintot spóroljanak. - Ezen Krisztián azonban csak nevet. Büszke rá, hogy jelenleg annyi megrendelésük van, hogy nagyapja sokszor csak két körrel tud csak minden igénynek eleget tenni. Tervezik is egy új kocsi beszerzését.

Kiderül az is, hogy Krisztiánék egy jelentős piaci rés kitöltésén is dolgoznak, melynek elindítója a Bock Pince volt. Józsi bácsi személyesen keresett meg, hogy az ő üveg szódásszifonjaikra nem lehetne-e rágravírozni a kos fejet ami az ő címerük. Mi megkerestük a megfelelő embert és megcsináltuk nekik. Azóta pedig már egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt. – mesél Krisztián az egyedi megkeresésről.

A Villányi Víz tehát nem csak egy hangzatos név és bár nincsen gyógyhatása a víznek, de tiszta és frissítő, amire a legnagyobb szükség van a nyári kánikulában vagy éppen az őszi borkóstolások közepette. A sikertörténet tehát már nem csak álom és a Villányi Víztől napozhat bárki egész nyáron.