Kérem Várjon!
Cikkek
Nyár falun
Nagyanyáink konyhája
Tündér
2011 August 04.

A nyár falusi ember számára nagyszüleink, dédszüleink idejében a nagy mezőgazdasági munkák időszaka volt. Ebben a dologidőben a konyhai munkákat végző idősebb asszonyoknak is kevesebb ideje maradt főzésre, hiszen nekik is bőven akadt munka a ház körül a zöldséges-, gyümölcsös- és virágoskertben. Gondoskodni kellett a nyáron megtermelt zöldségek, gyümölcsök télre való eltevéséről, befőzésekről, lekvárok főzéséről, aszalásról. A nyári ételeket éppen ezért az egyszerűség jellemzi. A tél folyamán szinte minden háznál vágtak disznót, hogy a nyári munkák alatt legyen bőven füstölt szalonna, sonka, kolbász, hurka, lesütött hús, amelyek mellé egyszerű ételeket készítettek abból, ami a ház körül termett.

Kajgona (lisztes tojás)

A kajgona, vagy ahogy nálunk hívták, kajdina kedvelt kiadós reggeli volt a nyári időszakban. Gyakran fogyasztották abált paprikával, öntött salátával, sült szalonnával, kenyérrel. Leginkább a rántottára emlékeztet, de attól kicsit tartalmasabb, hiszen tojásonként 1–1 evőkanál lisztet, valamint őrölt pirospaprikát és kevés tejet kevertek a felvert tojáshoz.
Hozzávalók:
(két személyre)

  • 4 db nagyobb tojás
  • 4 csapott evőkanál liszt
  • 4 evőkanál tej
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál zsír

A tojást a liszttel, a tejjel, a sóval és az őrölt pirospaprikával jól felverjük. Forró zsíron, lassú tűzön, fedő alatt megsütjük.


Abált paprika

Az abált paprika egyszerű, gyors nyári savanyúság. Családunkban dinsztelt paprika néven a mai napig készítjük, úgy, ahogy annak idején a dédnagymamától láttuk. Jellemzően sárga színű, vagy pirulásnak induló, narancssárgás, egészben hagyott paprikából főzzük. Gyakori kísérője volt a kiadós nyári reggeliknek, gyakran ették sült szalonnához, lesütött húshoz. Manapság leginkább sültekhez fogyasztjuk.
Hozzávalók:

  • 1 kg sárga paprika

az ecetes léhez:

  • 5–6 dl víz
  • 0,4 dl ecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2–3 gerezd fokhagyma
  • 2–3 babérlevél
  • diónyi zsír

Az ecetes lé hozzávalóit nagyobb lábosban felforraljuk. A megmosott paprikákat késsel átszúrjuk és a forró lébe tesszük. Fedő alatt közepes lángon 20–25 percig pároljuk, amíg a paprikák megpuhulnak. (Ügyeljünk arra, hogy a paprikákat ne főzzük túl puhára, mert ekkor könnyen széteshetnek.) Levével együtt melegen kínáljuk.

Tipp: Fogyasztáskor a paprikában lévő levet úgy engedjük ki, hogy a korábban késsel ejtett szúrást tovább vágjuk a paprika csúcsa irányába és a lét kicsorgatjuk.


Kötözött gombóc leves

A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, főleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, de a kötözött gombócot jellemzően Baranyában készítettek, bár ismert volt az ország más tájain is. A kifőtt túrós kötözött gombócot pirospaprikás, hagymás zsírral, a hagymás kötözött gombócot tejföllel, túróval, pirított zsemlemorzsával tálalták. A kifőtt tészta levét sem öntötték ki, hanem levest főztek belőle, hiszen a falusi ember takarékosan élt, nem pazarolt, különösen a nehéz munkával előállított élelmiszert nem.

Nyári időszakban a kötözött gombócot nem külön készítették, hanem levesnek főzték. Nálunk a túrós kötözött tésztából készült leves volt a gyakoribb. Főzés közben a túróból kicsapódott savótól enyhe savanykás ízt kapott a leves. A dédnagymama gazdagabban, újkrumplival, petrezselyemgyökérrel és zöldjével készítette a kötözött gombóc levest, hogy a család férfi tagjai ne reklamáljanak, hogy csak tészta úszik a levesben. Következzék a dédnagymamám túróval töltött kötözött gombóc levese.
Hozzávalók:

  • 4–5 db közepes újkrumpli
  • 2 db zsenge petrezselyemgyökér a zöldjével együtt
  • 1 közepes hagyma
  • 1,5 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál zsír

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • annyi víz amennyitől a tészta keményre gyúrható

a töltékhez:

  • 25 dkg túró
  • 2–3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál só

A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, amelyet vékonyan kinyújtunk. A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük. A tészta szélét 2–3 cm szélességben megszórjuk töltelékkel, és háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk. Az így kapott tésztahurkákból 15–20 cm-es darabokat vágunk, és laza csomókat kötünk belőlük. Forrásban lévő sós vízben 15 perc alatt kifőzzük a kötözött tésztát.

A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. A zsírt fölhevítjük és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával és felöntjük a tészta főzőlevével. A megkapart újkrumplikat fölkockázzuk, a tisztított petrezselyem-gyökereket hosszában négyfelé hasítjuk, és a leveshez adjuk őket a zöldjével együtt. Ízlés szerint sózzuk.

A levest addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Az utolsó 5 percben a kötözött gombócokat a leveshez adjuk, és együtt főzzük. 15 perc pihentetés után petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

(A kép innen való.)