Kérem Várjon!
Cikkek
Nyárvégi fehérség
Két bor: zöldveltelini vs sauvignon blanc
zoranka
2015 August 31.

A múltkorjában pár török bort hozott borvilágjáró barátunk, de nem lett volna jó direktben nekiesni hét vörösnek, így felvezető köröket is szerveztünk. Két osztrák fehéret például. Alap fehéreket, nem mentünk tizenöt euró fölé. De így is lett visszataps.

GRAF HARDEGG Veltlinsky 2014

A borászat a Weinviertelben található, nem messze a cseh határtól. 35 hektárt művelnek, évi 160.000 palack kerül piacra. Fő fajtájuk a zöldveltelini, az ültetvények több mint feléről ezt szüretelnek, de a szőlő negyede kékszőlő, javarészt pinot noir, zweigelt és egy kis syrah. Nem állnak rosszul export terén sem, hiszen a borok közel fele külföldön kerül pohárba. A Veltlinsky az alap zöldveltelini, a könnyed, friss veltelini. Illatában fűszeres-füves, kicsit gyógyfüves, kicsis tejsavós. Kortyban a borsosság jön, fanyar citrusokkal, zöldalma. Nincs túlgondolva, kicsit ropogósabb lehetne a korty, kicsit teltebbek a gyümölcsök, de így is korrekt, tiszta, osztrák. Nem ezért a borért mennék el a pincéhez, de érdekel, milyenek lehetnek a fölé pozícionált veltelinik, három van még a sorban a pincészetnél. 84/100 pont, 7.19 €.


SABATHI Sauvignon Blanc STK 2014

A Sabathi-borok terén már volt némi tapasztalatom, így azt sejtettem, hogy az alap, klasszikus sauvignon blanc is hozza az élményt. Az STK, vagyis Steirische Klassik a helyi besorolás szerinti alap: klassik STK, dorfweine STK, erste STK lage és grosse STK lage a sor, ha jól tudom. A délstájer családi pincészet sauvignonja illatban hihetetlenül intenzíven kezd, fűkaszálás, zöldpaprika és menta jön belőle. Kortyban feketeribizli és egres hozza a gyümölcsösséget, pici pezsgés, lendületes savak. A fehérbors és a menta a fűszerességet viszik tovább, a zöld jelző végig jelen van, de nem éretlenségre gondolunk ezúttal. Úgy tud könnyed és friss lenni, hogy közben lehet szálazgatni is, visszakóstolgatni, beszélgetni róla. Visszataps, üres palack. 89/100 pont, 11.99 €.