Kérem Várjon!
Cikkek
Szegedi csomagunk
Borok a Duna Borrégióból
kenszei
2012 February 03.

Vannak régi tartozásaink. Ilyen például az a csomag, amit pécsi borokért cserébe küldtek nekünk szegedi barátaink. csak közben a borklub téli szünetre ment, és idő kellett, amit több szempontból sem volt szerencsés. Voltak borok, amelyeknek ez a várakoztatás nem tett jót. Róluk most nem is írunk, nem lenne tisztességes. Viszont írunk mindazokról, amelyek túlélték az idő viharait, a többszöri költözést és a borklub néhány tagjának Alfölddel szembeni előítéleteit is. Bár azért oka van az előítéleteknek is, mert még mindig kisebbségben van a minőségi borkészítés, de vannak olyan pincészetek, amelyek borait bármikor szívesen bontjuk ki. Hogy legyen még néhány ilyen tipp, érdemes folytatni a hajtás után.

 

Gedeon Perle Gyöngyözőbor

Nagyon friss, nagyon üde és kellemesen illatos (sárfehérre gyanakszunk). Pez cukorkára emlékeztető, hasonlóan üde és friss ízek jellemzik, nagyon szép a szénsav, nem bánt, nem bök, pont annyira erőteljes, hogy fenn tudja tartani a frissességet és ne kelljen bele szódát nyomni. Nagyon jól esik inni, pillanatok alatt el is fogy az egész palack. Tökéletes aperitif.

Gedeon Kövidinka 2009

Eléggé neutrális, enyhén gyümölcsös illatú bor, ahogy azt a fajtától meg is szokhattuk. A savszerkezet tökéletes, pont annyira tart ki a korty gyümölcsössége, hogy már tölthessük is a következő pohárral. Szódával teljesít talán a legszebben, nem szabad fejtegetni, túlgondolkodni, az ivóbor tökéletes prototípusa!

Gedeon Házasítás 2009

Arany sárfehér, szürkebarát és rajnai rizling házasítása, egészen összetett, hosszan boncolgatható illat és íz világgal. Illatában jönnek fahordós jegyek, krémesség, leginkább a szürkebarát kerül előtérbe, a sárfehér a háttérből szépen becsempész némi illatos vonalat. Szépen egyben van a korty, komoly savszerkezettel megtámogatva. Krémes, de nem túlzó, van még lendülete, és a levegőn egyre szebben nyílik meg. Izgalmas, gömbölyű bor.

Gedeon Arany Sárfehér Decemberi Szüret 2009

Nagyon intenzív illatokkal nyit, dőlnek belőle a kései jegyek, szépen tartja is magát, nem esik vissza a levegőn. Az ízében viszont nem tud felnőni az illatban tapasztalt jegyekhez, egészen üresnek, laposnak hat. A savai nagyon rendben vannak, halvány gyümölcsök is jelentkeznek, a lecsengésben pedig jön némi mézes karakter is. Összességében csalódás az illatok után.

Gedeon Kékfrankos Rosé 2010

Meglepően szépen teljesít idős kora ellenére is. Kellemes epres, szamócás illatok és ízek, még élő savak. Frissessége már (érthetően) megkopott, fárad már. Még élvezhető, de már kóstolható a 2011-es testvére.

Bodor Bio Borház Kadarka 2009

Öreg tőkék kadarkája, nagyon mély, szép, fajtajelleges illatokkal köszön be. Sok-sok fűszer, jó adag fahéjjal nyakon öntve. Kóstolva is szépen teljesít, itt is a fűszerek dominálnak és nagyon szép, egészen virgonc savak vezetik végig a kortyot. Lendületes, fajtajelleges, szép kadarka, könnyedén csúszik le.

Lantos Cuvée 2007

Kékfrankos, zweigelt, kadarka és merlot házasítása, elsőre egy kicsit szúrós illattal, de a levegőn egészen szépen magára talál. Elsősorban meggyes-fűszeres az illata. Ízében egyszerű szerkezet, erőteljes savak és újfent a fűszeresség és a piros bogyósok viszik a prímet. Vékonynak hat és viszonylag hamar el is köszön. Ízben már kezd fáradni.

Béla Borászat Nektár 2009 (Kései szüret)

Különleges tétel, illatában sok-sok virág meg egy nagy adag parfümösség, kiegészítésül még kései jegyek. Traminis-muskotályos, levendulával és szép rózsával, alaposan bele lehet feledkezni. Szerencsére ízében sem csalódunk, legszebb traubi szódás emlékeink jönnek elő, jó savakkal és hosszú lecsengéssel megtámogatva. Nem túlzó a cukor, nem sziruposodik el, ellenkezőleg, egészen lendületes a korty. Számunkra ismeretlen, de nagyon izgalmas világ, egyedi, különleges.