Kérem Várjon!
Cikkek
Villámlátogatás Kisjakabfalván
Csodálatos sort kóstoltunk a Jackfall teraszán!
Ercsey Dániel
2021 February 05.

A Jackfall egyike a legtudatosabban építkező birtokoknak, ráadásul a borász személye (Kőszeli András) is garancia, amit persze tizenöt évvel ezelőtt még nem láthattunk, de most visszatekintve mintha minden ezekre a borokra mutatna.

Nyitókép: kortárs művészet a Jackfall új borászatának a falán (fotó: Ercsey Dániel)

Friss az élmény, tegnap ilyenkor még Kisjakabfalván ültem Jandrasics Gáborral a Jackfall teraszán, 18 fokos napsütésben, és Villány könnyed arcáról faggattam, amiben tulajdonképpen Gábor nem hisz, vagyis éppen csak annyira, amennyiben az ilyen boroknak az értelme annyi, hogy ráirányítsa a figyelmet a „nagy borokra“, vagyis azokra, amelyek leginkább képviselik a borvidék létének értelmét és esszenciáját.

Jackfall enteriőr még 2017-ből (fotó: Ercsey Dániel)

Ez távolról sem jelenti azt, hogy ne lenne szükség ezekre a borokra, hiszen a világban hódít a bisztrókultúra és töretlen (bár talán megtorpant) a rozé-trend, de a borok kóstolása közben egyre inkább arra jutottam, hogy itt bizony a könnyed borok is olyan elegánsra vannak hangolva, hogy felülemelkednek a kategória adta egyszerűségen.

Jackfall enteriőr 2021-ben (fotó: Gadget Fotó)

Sokat elmond az élményről, hogy a kóstoló után a teljes sorból bevásároltam itthonra, mert bár nem a legolcsóbb borokról beszélünk, mégis azt éreztem, hogy ezt a minőséget nyugaton ennek minimum a duplájáért lehet csak beszerezni. Aki teheti, tegyen ugyanígy, de a legjobb talán az lenne, ha újra lehetne utazni, felkeresve Kisjakabfalvát, a Jackfall panzióját és birtokközpontját, az új borászati üzemet, a délutánt a birtokközpont tornácán töltve, egy pohár portugieser felett elmerengve a lét elviselhetetlen könnyűségén.

Fotó: Ercsey Dániel

RedY 2019

Halvány rubin szín. Könnyed és vidám illat sok piros bogyós gyümölccsel. Kóstolva is könnyed de egyáltalán nem üres, selymes struktúrával, szép gyümölcsösséggel, friss savakkal. A korty végén meggy és meggymag, igazi bisztróbor, nagyon csúszik! 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Chardonnay 2017

Közepes citrom szín. Az illatában pici élesztősség, alma és körte, kevés menta, őszibarack. Kóstolva elegáns és harmonikus, kerek tanninokkal, vibráló savakkal, pici keksszel, almával, ciprusokkal, kevés mogyoróval és hosszú, krétás lecsengéssel. 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Gesztenyés portugieser 2018

Közepes rubin szín. Mély gyümölcsösség az illatban, érett cseresznyével és édes fűszerekkel. A korty mély és jól strukturált, az ízben málna és cseresznye, selymes és puha tanninok, szép érettség, hosszú lecsengés. „Anyám, de jó“, erre gondoltam. 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Villányi Franc 2016

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában intenzív piros és fekete bogyós gyümölcsök, kiegészülve édes fűszerekkel. Kóstolva egyszerre intenzív és elegáns, közepesnél csak egy picivel nagyobb testtel, kerek savakkal és elképesztő gyümölcsösséggel, selymes tanninokkal és közepesnél hosszabb lecsengéssel. Nagyon egyben van! 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Pillangó cabernet sauvignon 2013

Mély rubin szín enyhe téglás reflexekkel. Elképesztően sokrétű illat, élményszámba megy az érett gyümölcsösségbe vegyülő kevés dohány és curry, mindezt a lekvárosság vagy a túlérettség egyetlen érintése nélkül. A test csak közepesnél nagyobb, kerek savakkal és selymes tanninokkal, valahogy nem a klasszikus villányi „nagy bor“, vagyis úgy tud naggyá válni, hogy inkább az eleganciájával hódít. A lecsengése nagyon hosszú, az egész bor elképesztő formában van! 93/100