Kérem Várjon!
Cikkek
Zoltánok és boraik
Két borász a Nappaliban
kenszei
2011 december 19.

A Pécsi borvidék két fiatal borásza mutatkozott be a Nappali Bárban. Szabó Zoltán Hosszúhetényből és Horváth Zoltán – Planina Borház Mohácsról, utóbbi a tamburazenekarát, a Sokadiját is elhozta magával a hangulat felfokozása érdekében. A kóstoló egyben egy kiállítás megnyitója is volt, januárig Tatai Tibor mohácsi grafikusművész (ő felel egyébként a Planina Borház címkéiért is) válogatott munkái lógnak a falakon. Ha az estről le is maradtunk, érdemes benézni, mert a képek a falakon vannak, a két Zoli borai meg fogyasztásra készek.

Nyitásnak a poharakba került Szabó Zoltán 2011-es zöldveltelinije. Harsány illatok, erőteljes fűszeresség, fűszerbors, kis citrus, ízben is ugyanilyen harsány, nagyon jó savú, lendületes, nagyon csúszik, az osztrák iskolát juttatja eszembe. Az egyes tételek között mindkét borász próbált ízelítőt adni a saját boros ars poeticájából, és természetesen a kóstolt borokról is. A borokat az almáskeresztúri Kaba Farm kecskesajtja, a pécsváradi Agrover szarvas szalámija kísérte.

A második Szabó tétel egy 2011-es juhfark volt, egészen dús trópusi gyümölcsökkel az illatában. Elsősorban banánnal, mögötte meg krémes-kávés édes illatok és ízek, egészen egzotikus, telt, dús, igazán buja bor, vaskos beltartalommal és kivételes savakkal. 2010-ben nagyon komoly mennyiségbeli kiesés volt Zolinál is, ezért jöhetett létre a zöldveltelini-chardonnay házasítás. Forgalmi tétel, az évjáratot meghazudtolóan érett, húsos gyümölcsökkel, egészen krémes korttyal. Mély illat után telt korty, jó savakkal, magas beltartalommal és hosszú lecsengéssel. Teltsége ellenére a szódával is jól működik együtt. Szép, érett bor.

Természetesen a borok előtt-után folyamatosan szólt a tambura zene, emelkedett a hangulat, és folyamatosan áramlott be a vendégsereg. A Planina Borház első bora egy Márton Napi 2011-es rozé, kékfrankosból és néróból összeállítva. Nagyon gyümölcsös, tiszta illatú bor, ízében is abszolút a gyümölcsöké a vezető szerep. A néró ad neki plusz izgalmat, nagyon kedves, direkt gyümölcsöket ad hozzá a szerkezethez. A gazda ízlésének megfelelően üde, friss, csúszós rozé, kitűnő savakkal.

A Lárfa a mohácsi pince egyik védjegyévé vált az évek során, a vörös házasítás alapját, gerincét mindig a néró adja. Így volt ez 2011-ben is, ennek köszönhetően jön is belőle az otthoni lugasok, lugasborok hangulatát idéző illat és íz világ. A portugieser is hozzáteszi a magáét, ízben kerekíti a ress savakat, harsány gyümölcsöket. Igazi örömbor, ivásra termett, a Busójárás egyik kedvenc itala évről-évre.

A vörösöket egy 2011-es kadarkával zárjuk. Tavaly sajnos nem készült kadarka szinte sehol az országban, idén viszont szinte tökéletes volt az időjárás nagyszerű kadarka alapanyag szüreteléséhez. Ennek megfelelően ez is szép, érett jegyeket mutat már most, de szerencsére maradt benne bőven gyümölcs is. Erőteljes fűszerek és gömbölyű piros gyümölcsök az illatban, ízben is hozza ezt, kis fahéjjal bolondítva. Érezhetően testes, de nem túlzó, az ivósságon még bőven innen.

A sort egy különlegességgel zárjuk, ismét Hosszúhetényből. Tavaly a megszokotthoz képest szinte elenyésző mennyiségű rajnai rizling került be a hosszúhetényi pincébe, az viszont különleges alapanyag volt. Szinte teljes egészében töppedt anyag, ennek megfelelően tobzódik az aszalt jegyekben, mazsolától szilváig. Van mellette kellemes hűvösség is, ízben meg nagy adag maradékcukor, megfelelő savakkal kísérve. Ízben is kapunk gyümölcsöket, narancsos-barackos ízek jellemzik, nagyon hosszú. Vastag anyag, de a savaknak köszönhetően egészen könnyedén iható. Különleges bor, nagyon limitált mennyiségben, tökéletes zárás.

Természetesen lehetőség nyílt a borok visszakóstolására, és a közönség örömmel élt a lehetőséggel, minden egyes bor elfogyott az utolsó cseppig. A formális kóstoló végeztével még órákig szólt a muzsika, táncra perdült a közönség egy része ugyanúgy, mint a két borász. A tervek szerint ez az alkalom nem egyszeri volt, és minden hónapban be fog mutatkozni egy vagy két pince a Nappaliban, elsősorban a Pécsi borvidékre és a fiatal, feltörekvő generációra fókuszálva.

Legolvasottabb
Legfrissebb